NIE CHCE ODPALIĆ DMUCHA PRZEZ SSĄCY I NIE MA KOMPRESJI

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Dikson
Bywalec

NIE CHCE ODPALIĆ DMUCHA PRZEZ SSĄCY I NIE MA KOMPRESJI

Post autor: Dikson »

Witam:)
Kupiłem silnik do mojej BMW 2.5 TD 115KM (gościu gwarantował że wszystko jest 100% sprawne i że po włożeniu do samochodu musi odpalić, gdyz wrocił nim z angli i chodziłjak zegarek) tymczasem włożyłem go do auta i nie chce odpalić, kręci wałem normalnie ale nie łapie, moj mechanik mowi że nie ma kompresji i dmucha przez ssący, silnik był goły a ja go ubrałem w swoj osprzet z mojego silnika w ktorym wyszła korba bokiem.... Ustawialismy rozrząd i dalej tak samo, co to moze być??? wtrsyk sterujący, czujnik położenia wału ????? o co moze chodzić??? moze cos z moja elektroniką??
z góry dzięki za pomoc...;)
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1990
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bagor »

Z którego rocznika ten silnik?
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
Dikson
Bywalec

moj samochod jest z 94 a silnik niby 95, silnik był użytkowany w angliku...
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

A nr. pompy wtryskowej Ci się zgadza? Może Ty miałeś na potencjometrze, a ten drugi już miał indukcyjną pompę. :???:
kafarek
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: kafarek »

Dikson pisze:moj mechanik mowi że nie ma kompresji i dmucha przez ssący,

Skoro w fazie sprężania otwarte są zawory ssące znaczy, że źle ustawiony jest rozrząd... Nie ma kompresji i dmucha właśnie w ssący..
Dikson pisze:Ustawialismy rozrząd i dalej tak samo, co to moze być???
Kiepski mechanik.. znejdź kogoś kto umie ustawić rozrząd.
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
Dikson
Bywalec

chyba bede musiałz tym pojsc do kolesia co naprawia i regeneruje pompy wtryskowe... on sie chyba bedzie znał na TD w BMW...

a mechanik jest młody ale jest jeszcze ojciec i oni sie znają dosyć, ale nigdy ttds nie robił... blokowaliśmy wał poprzez wsadzenie klinu w koło zamachowe, ustawiliśmy 1 cylinder w górze i probowalismy odpalići nic, pompe wsadziliśmy tak o, tak tylko zeby na klinie sie usadziła i dokreciłem srubami, ale chyba powinien cos zagadać... jesli źle rozrząd ustawiony to tam palicho... ale jeśli dobrze to co to moze byc...

a jak rozpoznac pompe na potencjonometrze od indukcyjnej????
Ostatnio zmieniony 14 cze 2009, 2:11 przez Dikson, łącznie zmieniany 1 raz.
kafarek
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1994
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: kafarek »

Dikson pisze:jesli źle rozrząd ustawiony to tam palicho...
Nie takie tam licho. Z tego co wiem to silniki BMW są kolizyjne, więc ćwiczenie motoru na źle ustawionym rozrządzie może skutkować śladami na tłokach i krzywymi zaworami.. Poza tym napinacz łancucha jest olejowy (nie mam pewności!), więc złożenie rozrzadu i strzał z rozrusznika może skutkować przeskokiem łańcucha - miałem tak dwa razy w m30.. Być może mechanik przed odpaleniem nie zrobił kilku obrotów wału ręcznie zanim się napinacz napiął pod ciśnieniem oleju i ten po prostu przeskoczył.. Z drugiej strony przeskok nawet o 1-2 zęby nie powinien zmieniać fazy pracy głowicy! EOT - dla mnie źle złożony rozrząd...
Dikson pisze:ale jeśli dobrze to co to moze byc...
Jesli dobrze, to mechanik kłamał z dmuchaniem w kolektor ssący i brakiem kompresji. No fizyki się nie oszuka...
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
Dikson
Bywalec

no w sumie może tak być... ja to razem z nimi robię bo tam pracuje u nich, po ustawieniu rozrządu naturalnie kręcilismy wałem(ręcznie) sprawdzając czy tłok nie spotka sie gdzies z zaworkiem i podem odpalaliśmy... czyli że to przez to że rozrząd źle ustawiony? a inna przyczyna? biorąc pod uwage że silnik przed wsadzeniem hulał fajnie...

[ Dodano: Nie Cze 14, 2009 8:43 pm ]
ten co od niego kupiłem silnik to miał pompe indukcyjną, teraz musze sprawdzić jaką ja mam, jak to sprawdzić??
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

skoro piszesz że osprzęt masz swój to rozumiem że pompę też swoją przełożyłeś, co do ustawienia silnika tds-a było dużo na forum sam wklejałem kilka schematów. przez który otwór w bloku blokowaliście koło zamachowe ten po czujniku czy ten co poniżej czujnika jest, na górze silnika czyli na wałku masz specjalne miejsce na przyrząd do ustawiania rozrządu http://allegro.pl/item651302529_blokada ... s_ohc.html,

jak dobrze poszukasz to tu sa wszystkie schematy http://www.bmwtechinfo.com/repair/main/741en/index.htm
Dikson
Bywalec

tak wszystko mam swoje pompe tez,

my blokowalismy nie przez otwór czujnika położenia wału tylko ten niżej mały...

blokowaliśmy rozrząd tam właśnie, 1 tłok był w górze i powinien zapalic a on nie pali... a to co na górze na wałku to tak na oko raczej czy stoi prosto, niby stało...

na plaka tez nie odpalił...
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

jeśli na plaka nie chce drapnąć to już jest naprawdę nieciekawie, zdejmij pokrywę zaworów, zablokuj koło zamachowe i zobacz czy to miejsce na wałku rozrządu przed pierwszą krzywką będzie prostopadle do krawędzi głowicy, krzywki pierwszego cylindra powinny patrzeć jedna w prawo druga w lewo na tym foto masz dobrze pokazane Obrazek
Dikson
Bywalec

no 1 cylinder w górze filozofii nie ma... nie kumam tego masakra, o co mu może chodzić...
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Nie chciał bym aby powstał po moim poście off topic...

Przypadek z silnikiem przypomina mi sytuację jaką miałem z rozrusznikiem...

Ja: Czy rozrusznik jest sprawny? kręci?
Sprzedawca: Oczywiście! Przyjechał 2 dni temu z Niemiec w aucie i jest idealny!

Kupiłem... oczywiście nie kręcił... oddałem do regeneracji - pęknięta przekładnia planetarna.

Pozostawię szczerość sprzedawcy bez komentarza.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

dlatego kupując cokolwiek żądajmy gwarancji rozruchowej na papierze, bo takie mamu prawo a sprzedawca obowiązek.

a wracając do sprawy mówisz że 1 w górze a jak zawory? są tak jak na tym foto czy inaczej
Dikson
Bywalec

ta, tak jak na foto...

on mi tez udzielił gwarancji rozruchowej ale nie wypisał bo mechanik mi sprzedawał silnik bo on nie mógł
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

jeśli masz zdjęty kolektor ssący to kręcąc kluczem za koło pasowe robacz czy zawory sie wogóle ruszają, możliwe że silnik trzymali na powietrzu i szklanki przyrdzewiały i pomimo że wałek sie kręci nie podaje na zawory
Dikson
Bywalec

nie ma ciśnienia jakby zawory sie niedomykały, ale ruszają sie normalnie, nic nie jest zardzewiałem bo on został zdjęty dopiero z auta jak go kupowałem. koleś nim przyujechał z angli zadzwonilem za silnikiem i zaczął rozbierac i wtym samym dniu przyjechałem zaraz... nie kumam tego masakra;/ teraz rozbieram obudowę rozrządu całą... nie chce sciąghac glowicy bo to koszt a kasy nie mam za bardzo... silnik chodzil...... ;/

[ Dodano: Sro Cze 17, 2009 11:56 am ]
ewidentny brak kompresji... jak kręci sie wał kluczem to powinno sie czuć opór a tam tak nawet lekko sie kręci...
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

jak będziesz ściągał przednią osłonę to od razu zbieraj na uszczelkę pod nią bo jest metalowa i można ją zamontować tylko raz, zachowaj też szczególną ostrożność na uszczelkę głowicy bo jest w niej kanał wodny połączony przez pokrywę do termostatu i pompy, a co do kompresji i racy zaworów to tak jak wcześniej pisałem sprawdź raz jeszcze ustawienie rozrządu musi być jakiś minimalny błąd.

jeszcze jedno pytanie czy koło pasowe na wale było ściągane???
Dikson
Bywalec

nie ściagne obudowy rozrządu nie ściągając głowicy...;/ musze zdejmowac głowiece żeby dostac sie potem do rozrządu czyli od razu moge zamawiać uszczelke pod głowice... tak samo mechanik mi doradził ktory mi tam pomaga... a mowiąc o uszczelce pod obudową mialeś na myśl.i uszczelke miski olejowej???

tak koło pasowe nawale przeciez jest zamontowane z mojego starego silnika... tak samo koło zamachowe, ogolnie cały osprzęt jest z mojego starego silnika... ten silnik co kupiłem jeździł na automacie
bedziemy sprawdzac dokladnie rozrząd jak zdjemie glowice i potem obudowe rozrządu
Ostatnio zmieniony 18 cze 2009, 0:06 przez Dikson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

uszczelka pod pokrywę to taka metalowa wytłoczka, która przychodzi pod samą pokrywę.

o koło pasowe pytam dlatego że jeśli była ściągana piasta koła to możliwe że podczas nieumiejętnego odkręcania lub dokręcania, można złamać całą końcówkę wału na której jest pompa oleju i rozrząd właśnie
ODPOWIEDZ