[E34] Przestaje ciągnać przy 4.500-5.000RPM
Moderator: Moderatorzy
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
morsik20ncdldz, Ty się zastanów o co Ci chodzi
jakieś kłótnie wszczynasz a później ze można czasem przycisnąć
że Tobie głowica pękła nie znaczy ze każdemu pęknie bo mu się zdarzyło dojść do czerwonego pola ... niedługo powiesz ze mam nie parkować na słońcu tylko w cieniu bo się przegrzeje :/ bez przesady Panowie...
akurat znalazłem swój wydruk z hamowni
wszystko widać gdzie jaka moc moment itd
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, 16:37 przez OpTo, łącznie zmieniany 1 raz.
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz 
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
no i otóż właśnie mi chodziło... sam często jeżdzę na wysokich obrotach silnika ale nie oczekuję że zacznie przyspieszać powyżej 4500 bo to nie możliwe i ten kto tak robi zajedzie tds'a i każdego innego diesla na bank, co byście nie mówili pałowanie na takich obrotach i czekanie aż przyspieszy musi go wykończyć. I nie ma co się obrażać bo po to jest forum żeby wyrażać swoje zdanie. A swoją drogą jak chłop ma pierwszego diesla to mógł nie wiedzieć...
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
-
overkolarz
- Świeżak

Witam.
U mnie jest podobny problem. Podczas jazdy na 4 biegu i przy obrotach 4000 auto nie przyspiesza. Po przełączeniu na 5 bieg i osiągnięciu podobnych obrotów następuje ten sam objaw. To do złudzenia przypomina gwałtowny efekt elektronicznego odcięcia dopływu paliwa. Od razu spada spalanie na ekonomizerze a maksymalna prędkość to 155-165 km/h.
Pierwszy objaw tego typu pojawił się po przejechaniu 2500 km od ostatniego przeglądu technicznego u mechanika. Dodam, że mowa tu o 525 TDS 1995r. Touring z manualną skrzynią i przebiegu 200756 km.
U mnie jest podobny problem. Podczas jazdy na 4 biegu i przy obrotach 4000 auto nie przyspiesza. Po przełączeniu na 5 bieg i osiągnięciu podobnych obrotów następuje ten sam objaw. To do złudzenia przypomina gwałtowny efekt elektronicznego odcięcia dopływu paliwa. Od razu spada spalanie na ekonomizerze a maksymalna prędkość to 155-165 km/h.
Pierwszy objaw tego typu pojawił się po przejechaniu 2500 km od ostatniego przeglądu technicznego u mechanika. Dodam, że mowa tu o 525 TDS 1995r. Touring z manualną skrzynią i przebiegu 200756 km.
BMW - duma i radość z jazdy.
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
Witam
Mam praktycznie ten sam problem. Skrzynia automat po niedanym remoncie, 525 tds i co dalej: 4000 obr/min, prędkość 185 km/h i odcięcie mocy. Olej niedawno wymieniony ze wszystkimi filtrami, olej w skrzyni wraz z filterkiem wymieniony i zrobione w niej parę rzeczy (niestety okazało się, iż od nowości czyli od 1995 r. ani filtr ani olej wymieniane w skrzyni nie były...).
Jakim tropem pójść? Wymienić filtr paliwa i spróbować ponownie?
Dodaję, że auto bardzo dobrze się zbiera, wszystko fajnie aż do tego właśnie momentu, tak samo na ustawieniu skrzyni E jak i S.
Na co radzilibyście mi zwrócić uwagę?
Moją Bunię mam 2 latka i osiągnąłem nią 210 km/h, w sumie niedawno po zakupie.
Jakim tropem pójść? Wymienić filtr paliwa i spróbować ponownie?
Dodaję, że auto bardzo dobrze się zbiera, wszystko fajnie aż do tego właśnie momentu, tak samo na ustawieniu skrzyni E jak i S.
Na co radzilibyście mi zwrócić uwagę?
Moją Bunię mam 2 latka i osiągnąłem nią 210 km/h, w sumie niedawno po zakupie.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2009, 12:37 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki Sambor. Zastanawiam się jeszcze czy by nie podpiąć jej pod komputer i wszystkiego nie sprawdzić, może jakiś błąd się wkradł? Na pewno o wyniku moich poszukiwań i testu napiszę 
Ostatnio zmieniony 02 sie 2009, 13:23 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Województwo: Mazowieckie
Sambor, raz widze ze masz napisane jako "moje BMW:" zbieram fundusze na e34 tds albo szukam e39 tds lub jak teraz ze szukasz e34 tds. Doradzasz mi "glebe" mojego e34, diagnozujesz usterki koledze Karolowi a zaryzykowalbym stwierdzenie ze Twoje doswiadczenie przy tych samochodach konczy sie na czytaniu forum. Kolega Karol, jest nowy na forum i nie wie o tym, z Twojej wypowiedzi wnioskowac mozna ze jestes tego pewien, kolega wybuli 500zl na nowa pompe w baku a jak problem nie ustanie?
Jesli to mialaby byc pompka to takie problemy powinny zaczac sie pojawiac jak jest <20l w baku. Np jezdzisz na rezerwie, mozesz miec "odciecie" paliwa przy wyzszych predkosciach obr, nawet problemy z rozruchem, strate mocy(!) Az tu nagle jak zatankujesz do pelna auto odzyskuje moc i reszta objawow tez powinna ustac. Oczywiscie nie wszystkie wymienione objawy musza wystepowac. Filtr paliwa warto takze sprawdzic, nie duze koszty a i tak wymiana mu nie zaszkodzi, bo pewnie nie jest pierwszej swiezosci.
Jesli to mialaby byc pompka to takie problemy powinny zaczac sie pojawiac jak jest <20l w baku. Np jezdzisz na rezerwie, mozesz miec "odciecie" paliwa przy wyzszych predkosciach obr, nawet problemy z rozruchem, strate mocy(!) Az tu nagle jak zatankujesz do pelna auto odzyskuje moc i reszta objawow tez powinna ustac. Oczywiscie nie wszystkie wymienione objawy musza wystepowac. Filtr paliwa warto takze sprawdzic, nie duze koszty a i tak wymiana mu nie zaszkodzi, bo pewnie nie jest pierwszej swiezosci.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Lubuskie
Ja proponuje wyciągnąć i przeczyścić sitko od pompki paliwa i zobaczyć czy jest tam bród... Mi auto gasło, przerywało i nie chcialo palić tyle syfu miałem na sitku teraz wyczyściłem i nie ma problemów z odpalaniem i z gaśnięciem auta. Aha także proponuje tankować dobre paliwo np. Verwę ponieważ różnica jest odczuwalna i auto lepiej jeźdźi. Sprawdziłem to już na swojej skórze tzn aucie ;PP
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Województwo: Mazowieckie
Ja tam tankuje na neste i jestem zadowolony. Mysle ze te verwy i v-powery to sciema, tyle bylo testow i nie bylo roznicy.
http://chojnacki.com.pl/wykresy/wykres.php?id=35
http://chojnacki.com.pl/wykresy/wykres.php?id=35
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Lubuskie
Pisze swoje odczucia z jazdy bo lałem różne paliwa BIO, Ekodiesel, verwę i szczerze powiem ze najlepiej auto zachowuje się na Verwie. Tylko warto zaznaczyć ze bynajmniej w moim rejonie w którym mieszkam cięzko jest kupić dobrą nie chrzczoną ropę. Niedawno był raport (nie pamiętam gdzie go widziałem) i w województwie lubuskim i zachodniopomorskim najwięcej jest zanieczyszczonego paliwa. Przypuszczam ze miedzy Verwą a zwykłym niechrzczonym dieslem nie ma wielkiej różnicy, ale to drugie ciężko znaleźć...
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec