Konserwacja i regulacja TURBO
Moderator: Moderatorzy
- Akebono
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Konserwacja i regulacja TURBO
Szanowni koledzy i kolezanki!
mam takie pytanie czy w BMW TDS jest mozliwosc regulacji doladownia przez turbine (jezeli tak to jak mozna ewentualnie zwiekszyc cisnienie doladowania?) , czy ktos juz czyscil zawor regulujacy prace turbo i jak sprawdzic przewod podcisnienia.
Pozdrawiam Akebono
mam takie pytanie czy w BMW TDS jest mozliwosc regulacji doladownia przez turbine (jezeli tak to jak mozna ewentualnie zwiekszyc cisnienie doladowania?) , czy ktos juz czyscil zawor regulujacy prace turbo i jak sprawdzic przewod podcisnienia.
Pozdrawiam Akebono
-
BartQ
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1995
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
Aby zwiekszyc cisnienie doladowania turbo to moim zdaniem konieczna jest tez modyfikacja map wtrysku i zaplonu (w dieslu kąt wtrysku) gdyz samym zwiekszeniem doladowania mozesz co najwyzej wypalic zawory, pogiac glowice a nawet stopic tloki.
Zreszta podejzewam, ze w e34 samym cisnieniem doladowania rowniez steruje komputer.
Zreszta podejzewam, ze w e34 samym cisnieniem doladowania rowniez steruje komputer.
-
BartQ
- Bywalec
- Kontakt:
Tak jak mowisz Losiowy. Tylko przyrost przyrostem, ale zwiekszajac doladowanie bez zwiekszenia dawki paliwa mamy ubozsza mieszanke a to wiadomo skutkuje podwyzszeniem temp. spalania.
Nie wiem moze soft w e34 potrafi przesterowac mapy wtrysku jesli zwiekszy sie cisnienie doladowania, ale jesli nie to mozna w bardzo latwy sposob "zalatwic" sobie silnik.
Nie wiem moze soft w e34 potrafi przesterowac mapy wtrysku jesli zwiekszy sie cisnienie doladowania, ale jesli nie to mozna w bardzo latwy sposob "zalatwic" sobie silnik.
- Jedrzej191
- Bywalec
- Rocznik: 1991
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Łódzkie
-
lw
- Bywalec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
po co ingerować w soft?Łosiowy pisze:Mozna wstawic wiekszy wirnik wykonac inne modywikacje mechaniczne ale i tak trzeba ingerowac w soft bo bez tego to raczej przyrost mocy bedzie slaby lub nie bedzie go wcale
słyszeliście o przesuwaniu nastawnika na pompie?
Mechatronika pojazdowa, diagnostyka komputerowa TEXA. Serwis opon.
gg 12326126, DÄ…browa Biskupia ,okolice
No gość co się tym fachowo zajmuje wgrał mi fabrycznego softa, kasując poprzedniego. Po tym zabiegu turbo przestało działać. Dodam że turbina chodziła bez zastrzeżeń ja oddawałem samochód temu gościowi. po za tym jest ona nowa bo jakieś kilka miesięcy na niej jeżdżę i nie sądzę żeby znowu mi padła tak szybko w dodatku. A i chciałem zapytać co znaczy to ECU?
-
BartQ
- Bywalec
- Kontakt:
moze zlecial przewod z jakiegos zaworu sterujacego. Posprawdzaj czy wszystko ejst popodlaczane. Jak nie bedzie nadal dzialac to jedz do goscia i niech naprawia.
Mozliwe, ze przy przeprogrmowywaniu namieszal cos ze sterowaniem turbina i po prostu komputer nie zalacza zaworu.\
A tak w ogole po co kasowales poprzedni soft? Byl po jakims tuningu? Moze po prostu masz tylko takie wrazenie teraz, ze turbo nie chodzi a tak na prawde chodzi jak w serii??
Mozliwe, ze przy przeprogrmowywaniu namieszal cos ze sterowaniem turbina i po prostu komputer nie zalacza zaworu.\
A tak w ogole po co kasowales poprzedni soft? Byl po jakims tuningu? Moze po prostu masz tylko takie wrazenie teraz, ze turbo nie chodzi a tak na prawde chodzi jak w serii??
-
lw
- Bywalec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
dziwne rzeczy
ten gość co ci to robił to chyba jakieś bajki pisze?
zmiana softu
co on ci nawkrecał
błędy sie kasuje
jeśli nie da się skasować to trzeba usunąć usterke i wtedy skasować
można mieć błędy zapamiętane w kompie a jak usterka jest usunięta to nawet nie trzeba ich kasować.
ten gość co ci to robił to chyba jakieś bajki pisze?
zmiana softu
co on ci nawkrecał
błędy sie kasuje
jeśli nie da się skasować to trzeba usunąć usterke i wtedy skasować
można mieć błędy zapamiętane w kompie a jak usterka jest usunięta to nawet nie trzeba ich kasować.
Mechatronika pojazdowa, diagnostyka komputerowa TEXA. Serwis opon.