komputer znajduje się w podszybiu. Żeby się do niego dostać należy wyjąć akumulator, odkręcić 'pudełko' na akumulator i odkręcić gumowe wygłuszenie na ścianie podszybia. potem odkręcamy kolejne zabezpieczenie w postaci plastykowej osłony i mamy dostęp do ECU.
zdejmujemy wtyczkę najpierw odginając metalową zawleczkę. wtedy możemy śmiało poluzować uchwyty znajdujące się po bokach komputera. Jak będą luźne to możemy ostrożnie wyjąc kompa i zabrać do domu.
narzędzia bez których nie warto się zabierać do roboty to torxy ( w tym nr7, którego ja nie miałem).
wyjęty komp wygląda tak

po jego odwróceniu widać 4 śruby które musimy wykręcić

wtedy możemy ostrożnie odgiąć wszystkie aluminiowe blaszki aby zdjąć pokrywę komputera. Jeżeli blaszki są w stanie nienaruszonym to komputer był raczej na pewno nie otwierany.

po zdjęciu obudowy komputer wygląda tak:

od strony gniazda znajdują się 4 śruby (torx t7) które także musimy odkręcić. wtedy ostrożnie wyjmujemy płytki z drugiej połowy aluminiowej pokrywy

teraz zdejmujemy te białe plastykowe grzybki i jak już to zrobiliśmy możemy rozłożyć płytki jak książkę, z tym że ostrożnie.

w tdsie są dwa chipy, jeden od turbiny i jeden od pompy. obydwa są takie same (tylko końcówki numerów są różne) i mają na sobie białe plastykowe osłonki

osłonki zdejmujemy poprzez naciśnięcie na dłuższe boki, po zdjęciu chipy wyglądają tak:

teraz najtrudniejsza część zadania. bierzemy malutki nożyk i unosimy każdy chip delikatnie podważając go z każdej strony. raz z jednej raz z drugiej aż same wyjdą. róbcie to delikatnie, kiedyś się mogą jeszcze przydać.
po wyjęciu chipy wyglądają tak:

wtedy na ich miejsce wsadzamy ostrożnie nowe, zwracając uwagę na ich polaryzację. Kazdy chip ma z jednej strony taki wycinek, który oznacza stronę montażu. Nowe chipy należy wcisnąć delikatnie tak samo jak stare. Jeżeli nóżki nie będą pasować do dziurek to można je delikatnie podgiąć.
Nowe chipy po wsadzeniu

jeżeli wymieniamy oba chipy to z racji tego, że są takie same to możemy sie pomylić. najlepiej nie skręcać wszystkiego za mocno tylko iść i podłączyć do auta czy odpali. Jeżeli odpali to jest ok i możemy poskładać wszystko w odwrotnej kolejności. Jeżeli nie pali to należy chipy zamienić miejscami, pamiętając o właściwym kierunku.
komputer skręcamy i zaginamy blaszki, montujemy w podszybiu i podłączamy aku.
ja już się z tym uporałem, całość zajęła mi jakieś 60 minut. grunt to zadbać o dobre warunki pracy, tzn. unikać kontaktu z jakimikolwiek elementami (np, wełniane swetry) które mogą łatwo uszkodzić układy scalone. poza tym wszystko robić ostrożnie i powoli.
może sie to komuś przyda, efekt warty roboty