wymiana chipa w tds-ie

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
farmus
Bywalec

wymiana chipa w tds-ie

Post autor: farmus »

dziś wymieniałem chipa w swoim 318tds i postanowiłem zrobić kilka fot aby kolejnym chętnym było łatwiej.

komputer znajduje się w podszybiu. Żeby się do niego dostać należy wyjąć akumulator, odkręcić 'pudełko' na akumulator i odkręcić gumowe wygłuszenie na ścianie podszybia. potem odkręcamy kolejne zabezpieczenie w postaci plastykowej osłony i mamy dostęp do ECU.
zdejmujemy wtyczkę najpierw odginając metalową zawleczkę. wtedy możemy śmiało poluzować uchwyty znajdujące się po bokach komputera. Jak będą luźne to możemy ostrożnie wyjąc kompa i zabrać do domu.

narzędzia bez których nie warto się zabierać do roboty to torxy ( w tym nr7, którego ja nie miałem).
wyjęty komp wygląda tak
Obrazek

po jego odwróceniu widać 4 śruby które musimy wykręcić
Obrazek

wtedy możemy ostrożnie odgiąć wszystkie aluminiowe blaszki aby zdjąć pokrywę komputera. Jeżeli blaszki są w stanie nienaruszonym to komputer był raczej na pewno nie otwierany.
Obrazek

po zdjęciu obudowy komputer wygląda tak:
Obrazek

od strony gniazda znajdują się 4 śruby (torx t7) które także musimy odkręcić. wtedy ostrożnie wyjmujemy płytki z drugiej połowy aluminiowej pokrywy
Obrazek

teraz zdejmujemy te białe plastykowe grzybki i jak już to zrobiliśmy możemy rozłożyć płytki jak książkę, z tym że ostrożnie.
Obrazek

w tdsie są dwa chipy, jeden od turbiny i jeden od pompy. obydwa są takie same (tylko końcówki numerów są różne) i mają na sobie białe plastykowe osłonki
Obrazek

osłonki zdejmujemy poprzez naciśnięcie na dłuższe boki, po zdjęciu chipy wyglądają tak:
Obrazek

teraz najtrudniejsza część zadania. bierzemy malutki nożyk i unosimy każdy chip delikatnie podważając go z każdej strony. raz z jednej raz z drugiej aż same wyjdą. róbcie to delikatnie, kiedyś się mogą jeszcze przydać.
po wyjęciu chipy wyglądają tak:
Obrazek

wtedy na ich miejsce wsadzamy ostrożnie nowe, zwracając uwagę na ich polaryzację. Kazdy chip ma z jednej strony taki wycinek, który oznacza stronę montażu. Nowe chipy należy wcisnąć delikatnie tak samo jak stare. Jeżeli nóżki nie będą pasować do dziurek to można je delikatnie podgiąć.
Nowe chipy po wsadzeniu
Obrazek

jeżeli wymieniamy oba chipy to z racji tego, że są takie same to możemy sie pomylić. najlepiej nie skręcać wszystkiego za mocno tylko iść i podłączyć do auta czy odpali. Jeżeli odpali to jest ok i możemy poskładać wszystko w odwrotnej kolejności. Jeżeli nie pali to należy chipy zamienić miejscami, pamiętając o właściwym kierunku.
komputer skręcamy i zaginamy blaszki, montujemy w podszybiu i podłączamy aku.

ja już się z tym uporałem, całość zajęła mi jakieś 60 minut. grunt to zadbać o dobre warunki pracy, tzn. unikać kontaktu z jakimikolwiek elementami (np, wełniane swetry) które mogą łatwo uszkodzić układy scalone. poza tym wszystko robić ostrożnie i powoli.

może sie to komuś przyda, efekt warty roboty

:D
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Dzięki!Super sprawa. :D
:idea: Teraz tylko zdobyć odpowiednie chipy... 8)
farmus
Bywalec

no ja miałem farta, kupilem od gościa z forum (ostal1985 - pozdrawiam) bo pozbywał sie swoich.
od wczoraj jeszcze ciezko cokolwiek powiedziec ale czuc zdecydowanie roznice, chociaz dymienia zbytnio nie zauwazylem. pewnie dlatego, że była noc :)
sebos76
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2006
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: sebos76 »

fajnie to opisałeś; szkoda, że zdjęcia nie są ciut większe np 640x480....
na marginesie: mogłeś przed wymianą chipa odnotować sobie np elastyczność 80-120 na IV, to bardzo wiarygodny pomiar (w przeciwieństwie od 0-100, które trudno jest zmierzyć dobrze) i porownac po chipie jak jedzie- miałbyś jakiś obraz
swoją droga ciekawe czy w e34/e39 jest tak samo?
Freude am Fahren
Åšrednie spalanie ON:
Obrazek
farmus
Bywalec

podobno w e39 chipy są juz lutowane, tak wiec wycieczka do zakładu rtv :)

rożnica w elastyczności jest nieziemska, czemu tak późno to zrobilem?
jade chyba niedlugo na hamownie zeby popatrzyc fachowym okiem.

martwi mnie tylko, że nie dymi jakoś bardziej, przynajmniej nie zauwazyłem. to zła oznaka?
sebos76
Bywalec

farmus pisze:podobno w e39 chipy są juz lutowane, tak wiec wycieczka do zakładu rtv :)

rożnica w elastyczności jest nieziemska, czemu tak późno to zrobilem?
jade chyba niedlugo na hamownie zeby popatrzyc fachowym okiem.

martwi mnie tylko, że nie dymi jakoś bardziej, przynajmniej nie zauwazyłem. to zła oznaka?
he he; jak na forum była dyskusja na temat chipów to tez pisałem wszystkim- dlaczego tam późno to zrobiłem ...
oczywiście zawsze znajdą sie sceptycy tego rodzaju pomysłów (dziwnym trafem ci co maja benzynowe bmw w tym celują- chyba z zazdrości)

to, że nie dymi czy kopci świadczy o tym że chip jest dobrze zrobiony (lajtowo) :D
jak robiłem chipa w 318 tds to też nie zauważyłem, żeby coś zaczęło dymić, a spalanie, pomimo ostrzejszej jazdy, pozostało na takim samym poziomie- czyli sam miód

nie pozostało ci nic innego jak jeszcze bardziej cieszyć się jazdą
Freude am Fahren
Åšrednie spalanie ON:
Obrazek
farmus
Bywalec

huraaaa :)
Boeing732
Bywalec

Post autor: Boeing732 »

jaki jest koszt załozenie takiego chipa ?
[you] a ja sie nie poddam
farmus
Bywalec

samo założenie nic nie kosztuje jak to zrobisz sam.
a chip musisz kupić i tu pojawia sie problem. ja kupilem za 150zl od kolesia z forum ale widzialem tez na forum gdzies ludzi którzy maja sprzęt do edycji danych zapisanych na chipie. poszukaj i moze cos znajdziesz. wtedy kup chipa z allegro i skoryguj.
na allegro to 200zl ale najlepiej zeby chociaz byl do tego modelu
pozdr
525-tds
Bywalec

Post autor: 525-tds »

Też sobie zamówiłem (249 zł+wysyłka) a artykuł przeczytałem i będe się wzorował z tym że ja mam 525
i ponownie tds
www.trofea-sport.pl
farmus
Bywalec

bajka, daj znac jakie wrazenia
525-tds
Bywalec

Cholera - w czwartek (31.01) będzie tydzień jak zamówiłem i jeszcze nie doszedł ten chip
i ponownie tds
www.trofea-sport.pl
farmus
Bywalec

tak dziala Poczta Polska
525-tds
Bywalec

Witam szanownych kolegów

W końcu mi doszedł ten chip i ku mojemu zdumieniu nawet działa :twisted: i to świetnie
Autko dostało troszku młodzieńczego wigoru teraz tylko trzeba pojechać na hamownię i sprawdzić

pozdrawiam
i ponownie tds
www.trofea-sport.pl
Awatar użytkownika
postrom
Bywalec

Post autor: postrom »

Uwaga dla kolegów posiadających e36 325tds w kombiku i może innych, u których końcówka numeru komputera to 380. Niestety ten komputer nie ma podstawek pod chipy, tylko są one przylutowane, także jakby ktoś planował mod, musi liczyć się z wizytą u elektronika :sad:
e30 320i '86 - było
e30 325iA '87 - było
e36 325tds '97 - jest
adds
Bywalec

Post autor: adds »

Moze komuś sie przydadza dane z elastycznosci tds'a
E36 tds - rok 1999. przebieg (pewny) 228000, komputer z koncowka 380 (nie chip'owany), silnik chodzi na 5w40.
pomiary bobilem 2 razy: temperatura +1C, bez wiatru, odcinek plaski. 2 osoby (razem ok 140kg i 0,5 zbiornika paliwa) oponu 185R15 zimowe, cisnienie P2.0, T2.2.

Dosc detali: teraz wyniki :)

80-120 na V biegu: 9,2 - 9,3s
120-160, na V biegu 12s
sebos76
Bywalec

adds pisze:Moze komuś sie przydadza dane z elastycznosci tds'a
E36 tds - rok 1999. przebieg (pewny) 228000, komputer z koncowka 380 (nie chip'owany), silnik chodzi na 5w40.
pomiary bobilem 2 razy: temperatura +1C, bez wiatru, odcinek plaski. 2 osoby (razem ok 140kg i 0,5 zbiornika paliwa) oponu 185R15 zimowe, cisnienie P2.0, T2.2.

Dosc detali: teraz wyniki :)

80-120 na V biegu: 9,2 - 9,3s
120-160, na V biegu 12s
hmm 80 do 120 to chyba na IV, popatrz jakie są osiągi fabrycznego e36 :wink: touring:Obrazek
Freude am Fahren
Åšrednie spalanie ON:
Obrazek
adds
Bywalec

mie pomylilbym sie o 0,8s i to 2 razy:) moze to kwesta opon i cisnienia. zawsze mozna porownac z innym tds'em, krece sie po 3miescie:)

[ Dodano: Czw Mar 20, 2008 1:05 pm ]
albo w roczniku 99 jest ten silnik co w e39 - ma 20 Nm wiecej.
sebos76
Bywalec

jeżeli na V biegu masz lepszy czas 80-120 niż zdrowy e36 tds na IV to nie ma bata, żebyś nie miał jakiegoś chipa, mój np po chipie przyspiesza od 80-120 na IV biegu w 8.5 s i jest to wynik na poziomie 525d, który przypomnę ma 350Nm i 163 KM.
mam do Ciebię prośbę - czy możesz zmierzyc w takim razie czas na IV biegu od 80-120??
Freude am Fahren
Åšrednie spalanie ON:
Obrazek
adds
Bywalec

ok.
zrobie to jeszcze dzisiaj.
co do chipa - to nie otwieralem komputera, samochod kupilem od goscia po 50. mial go od nowosci i nie sadze zeby chipa wstawial:)
Ale powiem tyle ze jak wsiadlem do niego (przedtem mialem 525tds) to roznica w zbieraniu sie byla wyczowalna - szczegolnie przyspieszenia powyzej 100km/h.

[ Dodano: Sob Mar 22, 2008 9:48 am ]
Tak mnie to zaciekawilo ze juz sprawdzilem (na obwodowej pomiedzy kowalami a straszynem). wyszlo mi przy 3 podejsciach: 8,5; 8,6; 8,6.
czasy prawie takie jak twoje - samochod lzejszy wiec pewnie nie ma 160hp, ciekawe na ile jest wtakim razie chipowany?
tymrazem jechalem sam - ale zato zbiornik paliwa prawie pelen.
teraz sie doczytalem za obrazku ktory wyslales, ja mialem ok 9,3 s do 120 na5 a tam jest 9,8 na 4, to zeczywiscie ciekawe bo to na innym bioegu i jeszcz o o,5s lepiej :)

poruszasz sie po chojnicach? jakie masz srednie spalanie, podaj maila to wysle ci exela - takiego sobie przygotowalem gdzie notuje tankowania - prowadze zapiski od poczatku grudnia i srednia mam 7,27. Co tez sie wydaje b.dobrym wynikienm jak na tds'a
ODPOWIEDZ