[E36] odma
Moderator: Moderatorzy
-
kazio1919
- Bywalec
- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
[E36] odma
witam fanów dieselka wiem że było na forum ale nieznalazłem odpowiedzi a wiec przez odme turbina zasysa olej , jest tego dosc dużo > i teraz pytanie czy w pokrywie zaworów jest jakas membrana czy co kolwiek co dało by sie wymienic aby nie leciał tak ten olej dodam że mój silnik jest po 1996 a wiec na plastikowym kolektorze
Filtr jest, tzn jest to stalowa podłużna "gąbka" umieszczona w pokrywie zaworów, ale jak widać nie spełnia on swojej funkcji w 100% Odma bezpośrednio jest skierowana w dolot gdzie twoży się podciśnienie więć olej z odmy może być nawet delikatnie wysysany.
Silniki 2,4d/td miały na odmie puszkę - odolejacz, to by się przydało także w tds.
Widziałem że niektórzy odmę kierowali do jakiegoś zewn. pojemnika- buteli, może trochę fuszera ale dolot będzie suchszy.
Silniki 2,4d/td miały na odmie puszkę - odolejacz, to by się przydało także w tds.
Widziałem że niektórzy odmę kierowali do jakiegoś zewn. pojemnika- buteli, może trochę fuszera ale dolot będzie suchszy.
-
john rambo
- Bywalec
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
polecam zamontowac oil catch tank ktory podlacza sie na przewody z odmy i odlacza sie tym sposobem od rury ktora prowadzi do turbiny koszt od 100 do 300 zl w zaleznosci od modelu do tego u mnie przy montazu hybrydowej turbiny z wirnikiem od volvo t5 olej z odmy byl zasysany przez wiekszy wirnik w duzych ilosciach
pozdrawiam
pozdrawiam