[E36] odma

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

[E36] odma

Post autor: kazio1919 »

witam fanów dieselka wiem że było na forum ale nieznalazłem odpowiedzi a wiec przez odme turbina zasysa olej , jest tego dosc dużo > i teraz pytanie czy w pokrywie zaworów jest jakas membrana czy co kolwiek co dało by sie wymienic aby nie leciał tak ten olej dodam że mój silnik jest po 1996 a wiec na plastikowym kolektorze
pipin85
Świeżak
Świeżak
Seria: E30
Model: 324d/td
Rocznik: 1989

Post autor: pipin85 »

Chyba jest jakis filterek, ale nie jestem pewien. Moze nich sie wypowie ktos bardziej obeznany z tds-em.
baron
Świeżak
Świeżak

Post autor: baron »

Filtr jest, tzn jest to stalowa podłużna "gąbka" umieszczona w pokrywie zaworów, ale jak widać nie spełnia on swojej funkcji w 100% Odma bezpośrednio jest skierowana w dolot gdzie twoży się podciśnienie więć olej z odmy może być nawet delikatnie wysysany.
Silniki 2,4d/td miały na odmie puszkę - odolejacz, to by się przydało także w tds.
Widziałem że niektórzy odmę kierowali do jakiegoś zewn. pojemnika- buteli, może trochę fuszera ale dolot będzie suchszy.
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999

Post autor: kazio1919 »

widziałem na allegro takie małe filterki piszą że na odme , myslicie że to spełnia swoją rolę w TD ?
john rambo
Bywalec

Post autor: john rambo »

W benzyniakach działa to w dieslach chyba też powinno się sprawdzić.
Chyba, że zasada działania jest tu inna, ale raczej nie.
Warto spróbować.
John Rambo
tdserek
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: tdserek »

polecam zamontowac oil catch tank ktory podlacza sie na przewody z odmy i odlacza sie tym sposobem od rury ktora prowadzi do turbiny koszt od 100 do 300 zl w zaleznosci od modelu do tego u mnie przy montazu hybrydowej turbiny z wirnikiem od volvo t5 olej z odmy byl zasysany przez wiekszy wirnik w duzych ilosciach

pozdrawiam
ODPOWIEDZ