[E36] Tryb awaryjny w automatycznej skrzyni biegów.Jaka przy
Moderator: Moderatorzy
[E36] Tryb awaryjny w automatycznej skrzyni biegów.Jaka przy
Witam wszystkich!
Niedawno kupiłem BMW 325 tds z 1992r. W aucie swieci sie kontrolka od skrzyni biegów (taki trybik) i auto bardzo ciezko rusza z miejsca. Powiedziano mi ze jest to tryb awaryjny i ze skrzynia ma zaprogramowany trzeci bieg. Chciałem kupic inna skrzynie ale powiedziano mi ze nie musi to byc mechaniczne uszkodzenie i ze moze to byc wina sterowania bądz instalacji. Byłem w paru miejscach na diagnostyce komputerowej ale zaden komputer nie chce sie połączyc z autem. Nie wiem co robic. Byłbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam.
Niedawno kupiłem BMW 325 tds z 1992r. W aucie swieci sie kontrolka od skrzyni biegów (taki trybik) i auto bardzo ciezko rusza z miejsca. Powiedziano mi ze jest to tryb awaryjny i ze skrzynia ma zaprogramowany trzeci bieg. Chciałem kupic inna skrzynie ale powiedziano mi ze nie musi to byc mechaniczne uszkodzenie i ze moze to byc wina sterowania bądz instalacji. Byłem w paru miejscach na diagnostyce komputerowej ale zaden komputer nie chce sie połączyc z autem. Nie wiem co robic. Byłbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2008, 21:09 przez KoperDT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
maras
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525td
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
Nie trzeci a czwarty bieg w trybie awaryjnym...
Fakt usterka może być banalna przetarty przewód wypieta wtyczka brak masy...ect.
Jeżeli komp nie łapie poprzez gniazdo diagnostyczne niech sprawdzą woltomierzem czy jest wogóle w nim napiecie na pinie 14 +12V a na 19 -12V jak nie ma niech dadzą zasilanie na interfejs bezpośredio z akumulatora w aucie powinno zadziałać.
Fakt usterka może być banalna przetarty przewód wypieta wtyczka brak masy...ect.
Jeżeli komp nie łapie poprzez gniazdo diagnostyczne niech sprawdzą woltomierzem czy jest wogóle w nim napiecie na pinie 14 +12V a na 19 -12V jak nie ma niech dadzą zasilanie na interfejs bezpośredio z akumulatora w aucie powinno zadziałać.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2008, 23:42 przez maras, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek
Potrafie powiedzieć "spier...." w taki sposób, że poczujesz narastające podniecenie przed zbliżającą się podróżą...
Potrafie powiedzieć "spier...." w taki sposób, że poczujesz narastające podniecenie przed zbliżającą się podróżą...
- Łosiowy
- Administrator

- Seria: E65-68
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Witam
Sprawdzałes olej w skrzyni?? Stary olej przepalony lub jego brak moze powodowac wejscie w tryb awaryjny
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=73 .
Pozdrawiam
Sprawdzałes olej w skrzyni?? Stary olej przepalony lub jego brak moze powodowac wejscie w tryb awaryjny
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=73 .
Pozdrawiam
Wymieniłem olej i filtr oleju w skrzyni i dalej to samo. Może teraz trzeba podłączyc kompa żeby skasował ten błąd w skrzyni?? Auto to jest powypadkowe dlatego może byc jakis kabel przetarty lub coś w tym stylu. Ale jak to sprawdzic?? Na razie posprawdzam napięcie na tych pinach. Dzieki za wskazówki!! Jeżeli przyjdzie wam coś jeszcze na myśl piszcie!
[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 4:58 pm ]
Musze dodac ze gdy przełącze z N na D tak jakbym chciał ruszac to auto przez sekunde idzie normalnie tak jakby z pierwszego biegu a potem przestaje i buja sie bardzo powoli tak jakby włączył sie ten czwarty bieg. Moze to wam cos podpowie?? Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.
[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 4:58 pm ]
Musze dodac ze gdy przełącze z N na D tak jakbym chciał ruszac to auto przez sekunde idzie normalnie tak jakby z pierwszego biegu a potem przestaje i buja sie bardzo powoli tak jakby włączył sie ten czwarty bieg. Moze to wam cos podpowie?? Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.
- Łosiowy
- Administrator

- Seria: E65-68
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1998
Jeszcze mozesz podmienic kompy jak masz taką mozliwość.Jesli chodzi o ASB to cieżko z profesjonalnymi warsztatmi.Czasami bardziej sie oplaca kupić samą używana skrzynie niż sie bawić w remont. W przypadku 5hp18 to koszt w granicach 4-6tys.Chyba ze znajdziesz zufanego czlowieka króry nie bedzie sciemniał i podejdzie do tematu profesjonalnie.Bo z tego co widze to jak wpadasz do warsztatu z uszkodzona szkrzynka ASB to odrazu na wstepie wolaja 5 tys bez sprawdzania i ogladania
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sprawdziłem napiecie na interfejsie i jest ok. 14 ma +12 a 19 -12. Mimo to komputer sie nie komunikuje z niczym nawet z ABSem. Rozmawiałem z mechanikiem z serwisu i powiedział mi ze mogą byc poprzełamywane kable. Dodam ze auto to było bite. Gdy ściągnąłem tapicerke z góry tam gdzie dzwignia zmiany biegów znalazłem rózne smieci (starą poszarpana wygłuszke, jakies patyczki, folie od papierosów) i obawiam sie czy w samochodzie nie ma myszy. moze to one poprzegryzały kable..
-
darek2640
- Bywalec
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Śląskie
W dąbrowie górniczej jest taki magik od elektroniki samochodowej nie jest tani ale nie ma przed nim tajemnic w samochodowej elektronice. Ja ze skrzynią byłem chyba na wszystkich kompach i nawet w serwisie(gdzie już mi nawet powiedzieli żeby sprzedać auto) i u różnych fachowców od skrzyń , poszła kupa kasy nerwów , wszyscy mówili że wszystko jest dobre i nie wiedzą czemu nie działa. A pan z dąbrowy za 20min zdiagnozował usterkę koszt 150 zł za znalezienie przyczyny. Okazało sie że czujnik w skrzyni w parametrach nie spełniał swoich norm, był sprawny ale oszukiwał. Inni badacze stwierdzają albo spalony albo nie. Następnie zajechałem do poleconego przez owego elektronika fachowca od skrzyń i wszystko chodzi. Koszt całkowity to 1800 zł z naprawą skrzyni i wymianą czujników wewnątrz.
namiary na elektronika: PAWLIK Dąbrowa Górnicza ul.Perla 10 (032)261 76 71 http://www.elektronika.dabrowa.pl/
namiary na fachowca od skrzyń:ASB PALKA Mysłowice ul.Rzemieślnicza 14 www.asbpalka.eu
namiary na elektronika: PAWLIK Dąbrowa Górnicza ul.Perla 10 (032)261 76 71 http://www.elektronika.dabrowa.pl/
namiary na fachowca od skrzyń:ASB PALKA Mysłowice ul.Rzemieślnicza 14 www.asbpalka.eu
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 19:58 przez darek2640, łącznie zmieniany 1 raz.
NAPRAWA WTRYSKIWACZY STERUJĄCYCH
-
darek2640
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Śląskie
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 20:00 przez darek2640, łącznie zmieniany 1 raz.
NAPRAWA WTRYSKIWACZY STERUJĄCYCH
-
misiek030488
- Świeżak

- Seria: E39
- Województwo: Mazowieckie
u mnie czujnik STOP ten przy pedale hamulca był padnięty i przez niego skrzynia włączała się w tryb awaryjny, ale proponował bym ci najpierw zejść do kanału i wtyczkę tą dużą okrągłą co wchodzi do skrzyni odpiąć wyczyścić przedmuchać i przekonserwować, to jest częstą przyczyną trybu awaryjnego w BEEM 
JEDYNA SÅUSZNA MARKA BMW
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1162
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1162
-
misiek030488
- Świeżak

- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
Czy mamy rozumieć tą wiadomość jako stwierdzenie faktu kontynacji eksploatacji auta pomimo wielkiego ostrzegawczego komunikatu o błędzie skrzyni i zachowaniu wyraźnie "nie halo"?
Sprawdź wtyczki jak nie pomoże to na lawetę i do serwisu skrzyń.
Zresztą... jak zadzwonisz do dobrego serwisu to powiedzą Ci co masz sprawdzić oraz czy dasz radę do nich dojechać czy laweta.
Powodów może być wiele - jeżeli to olej to kategorycznie odradzał bym sprawdzanie czy a nóż widelec się polepszy...
Sprawdź wtyczki jak nie pomoże to na lawetę i do serwisu skrzyń.
Zresztą... jak zadzwonisz do dobrego serwisu to powiedzą Ci co masz sprawdzić oraz czy dasz radę do nich dojechać czy laweta.
Powodów może być wiele - jeżeli to olej to kategorycznie odradzał bym sprawdzanie czy a nóż widelec się polepszy...
-
misiek030488
- Świeżak

- raven_1983
- Ekspert