Wentylator Klimy
Moderator: Moderatorzy
-
tiktaczek1
- Świeżak

- Seria: E30
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 324d/td
- Rocznik: 1985
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Świętokrzyskie
Wentylator Klimy
Witam mam mały problem od jakiegos tygodnia nie wyłacza mi sie wentylator klimatyzacji otóż naewt po zabraniu kluczyków i po upływie ok 3 godzin wentylatoch chodzi co moze byc przyczyna ze wentylator niechce sie wyłaczyc dopiero po zdjęciu kostki przy chłodnicy ??
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Sprawdźcie przekaźniki wentylatora - może się zawiesiły.
Wentylator jest zasilany dość prostym schematem:
+ z aku -> przekaźnik wysokiej prędkości -> wentylator
+ z aku -> przekaźnik niskiej prędkości -> rezystor na wentylatorze -> wentylator
Sterowanie przekaźnikami jest dostępne dopiero po przekręceniu kluczyka na zapłon. Obwiniał bym raczej przekaźnik który się "zespawał" i nie rozłącza obwodu.
Wentylator jest zasilany dość prostym schematem:
+ z aku -> przekaźnik wysokiej prędkości -> wentylator
+ z aku -> przekaźnik niskiej prędkości -> rezystor na wentylatorze -> wentylator
Sterowanie przekaźnikami jest dostępne dopiero po przekręceniu kluczyka na zapłon. Obwiniał bym raczej przekaźnik który się "zespawał" i nie rozłącza obwodu.
-
bamse77
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
Podłącze się do tematu wentylatora klimy. Czy ktoś z Was wie jak sprawdzić czy sam wentylator działa? Jeżdżę już 3 lata i ani razu nie widziałem żeby działał. Zaczynam się zastanawiać czy jest wogóle sprawny. Może jakaś rozpiska pinów w kostce wentylatora jest komuś znana? Zawsze można by na krórko jakoś sprawdzić czy chodzi...
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Najprościej zewrzeć piny w gnieździe przekaźnika niskiej / wysokiej prędkości szczypcami lub przewodem z bezpiecznikiem (lepiej
).
Z pinami przy wiatraku bym sobie nawet głowy nie zawracał ale jak bardzo się upieracie to mogę podać.
Lepiej wyjąć przekaźnik i tam sprawdzać.
Edit: Wiatrak po włączeniu klimy powinien się kręcić... powoli ale kręcić. Dodatkowo jeżeli temperatura silnika przekroczy 91*C to powinien się kręcić powoli niezależnie od klimy, po przekroczeniu 99*C idzie na max.
Edit 2:
Później pewnie zapomnę...
Przekaźniki:
K22 = przekaźnik wysokiej prędkości
K21 = przekaźnik niskiej prędkości
Piny wiatraka:
1 = masa
2 = +12 przez rezystor (niskie obroty)
3 = +12 bezpośrednio do wiatraka (pełna prędkość)
Z pinami przy wiatraku bym sobie nawet głowy nie zawracał ale jak bardzo się upieracie to mogę podać.
Lepiej wyjąć przekaźnik i tam sprawdzać.
Edit: Wiatrak po włączeniu klimy powinien się kręcić... powoli ale kręcić. Dodatkowo jeżeli temperatura silnika przekroczy 91*C to powinien się kręcić powoli niezależnie od klimy, po przekroczeniu 99*C idzie na max.
Edit 2:
Później pewnie zapomnę...
Przekaźniki:
K22 = przekaźnik wysokiej prędkości
K21 = przekaźnik niskiej prędkości
Piny wiatraka:
1 = masa
2 = +12 przez rezystor (niskie obroty)
3 = +12 bezpośrednio do wiatraka (pełna prędkość)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, 20:37 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.