Jak umyc silnik TD(S)-a

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Jak umyc silnik TD(S)-a

Post autor: marcellchen »

witam,

mam krotkie pytanie - w jaki sposob umyc silnik - tak zeby zmyc ewentualne wycieki oleju, pozostalosci po lejacym wtrysku itp ... czy mozna lac wode pod obudowe wtryskow, w to miejsce gdzie sa swiecie i listwa kabli?? ??
Ostatnio zmieniony 03 sie 2009, 18:46 przez marcellchen, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

eh kolejny artysta. poszukaj na forum poruszony byl temat co sie dzieje po myciu silnika. karoserie sobie umyj albo felgi a nie silnik.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec

kifiu, tematu jak umyc nie bylo .. byly tylko tamty opsujace skutki NIEUMIEJETNEGO mycia ... dlatego pytam co zrobic zeby tego uniknac ... poza tem, TDS ma tyle elektroniki co mojego wujka URSUS 1634 ....
Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Najbezpieczniej? kupić środek do mycia silników, popsikać nim silnik a później spłukać bieżącą wodą z węża ogrodowego... tylko nie pryskać dyszą a taki po prostu spokojny strumyczek wody.

Zrobić to na absolutnie zimnym silniku, nie odpinać żadnych wtyczek, po umyciu odpalić silnik żeby się nagrzał i odparował (zalecana przejażdżka z kilkoma ostrymi zakrętami w lewo i prawo aby wywalić wodę z zagłębień silnika.

Unikał bym czekania do wieczora aż silnik wyschnie bo woda może się dostać pod wtyczki.

Wariant najwygodniejszy? Myjnia na monety... tylko nie walić karcherem z bliska na wtyczki.

W obydwu przypadkach po umyciu może jakiś czas palić się kontrolka od wtrysku - jak wyschnie to będzie spokój.

A taki wariant totalnie najbezpieczniejszy? pojechać na myjnię :) kosztuje 50 nie 10 złotych... ale to już nie nasze zmartwienie jak umyć aby było dobrze ;)

Szczerze mówiąc to jezeli nie musisz umyć silnika 3-4 razy w tygodniu bo coś grzebałeś i jest zalany paliwem a masz dość tego zapachu... to jedź na myjnie i daj komuś zarobić.
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec

raven_1983, dzieki, wlasnie na taka odpowiedz czekalem - pol roku temu mialem problem z wtryskiem sterujacym - ciekl ... zrobilem go wtedy no ale blok w tamtym miejscu i misa sa upackane, ponadto pozyguje olejem chyba z pod uszczelki glowicy ... chcialbym sie upewnic ze to z pod tej uszczelki a nie z pod uszczelek kolektora ... bo te od kolektora to rok temu mi "fachowiec" silikonem podklejal po zdjeciu kolektora ... no nic, zobaczymy :D
Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

W takim układzie raczej myjnia :) tylko zaznacz, że potrzebujesz ekstra czysty do diagnostyki :D
patt505
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1994

Post autor: patt505 »

Kolego ja u siebie mylem silnik w myjni recznej na odpalonym silniku i wszystko bylo ok, myty byl pod cisnieniem, ale z duzej (okolo 50-70cm) odleglosci.
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

zgadza sie, nie myj zimnego silnika bo go nie domyjesz (zimny olej jest gęściejszy i trudniej sie rozpuszcza). Umylem w swoim zyciu kilkaset silnikow i nigdy nie mialem problemu, robie to zawsze na pracujacym silniku, a wąż ogrodowy jest dobry do podlewania kwiatkow, najlepiej uzyc karchera oczywiscie nie z bliska i uwazaj na alternator.
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

a co z kolektorem ?? Gorący kolektor i zimna woda ?? cienko mi się to widzi :???:
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Model: Nie mam
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Zawsze jak myłem silnik myjka to na zimnym silniku i bez ostrego zalewania elektryki , wcześniej byl prysniety preparatem do mycia silników albo lanca miała dozownik na płyn.Po umyciu silnik był przedmuchiwany spreżonym powietrzem.

Pozdrawiam
Obrazek
Arek_R
Bywalec
Województwo: Pomorskie

Post autor: Arek_R »

Poprzedni wlasciciel mojego TDS wpadl na pomysl ze przed sprzedaza odpicuje autko czyli mycie czyszczenie itp, przy okazji wpadl na pomysl zrobienia tego samego z silnikiem, rezultatem czego bylo pekniecie kolektora.
Nie myjscie nigdy cieplego silnika bo za duza roznica temperatur moze spowodowac duze kuku. zwlaszcza jesli chodzi o kolektor bo jest on od gory caly odsloniety i strumien zawsze skierowany bezposrednio na niego.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Myłem wielokrotnie - nigdy nic nie pękło...

Ale nie myłem lodowatą wodą z wodociągu... najpierw ciepłą a potem dopiero chłodną więc nie było jakiegoś drastycznego skoku temperatur.
ODPOWIEDZ