Uszkodzony nastawnik pompy wtryskowej
Moderator: Moderatorzy
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
zadna tajemnica z namiarami.jego adres dalem w polecanych warsztatach w malopolsce w poscie http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=62
mozesz sie powolac na mnie czyli Krzysiek z Krakowa z bmw 5 kombi niebieska 
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Dorzuce swoje 3 grosze.
Od pewnego czasu miałem problemy z odpalaniem na ciepłym. Albo trzeba było kręcić po 15 razy albo czekać aż ostygnie i zacznie grzać świece. W dodatku falowania obrotów na jałowym, potrafił czasem zgasnąć na jałowym przy poruszeniu nieznacznie kierownicą, szarpanie przy przyśpieszaniu.
Byłem u 6 różnych fachowców, w tym kilku specjalizujących się w BMW i wszyscy twierdzili nastawnik. Będąc w trasie miałem awarię, zajechałem do mechanika który specjalizuje się raczej w psuciu niż naprawianiu ale nie było wyjścia.
Wymienił wszystkie weże przelewowe od wtrysków i jak ręka odjął. Pali od reki, nie szarpie, nie faluje, nie gaśnie.
Od pewnego czasu miałem problemy z odpalaniem na ciepłym. Albo trzeba było kręcić po 15 razy albo czekać aż ostygnie i zacznie grzać świece. W dodatku falowania obrotów na jałowym, potrafił czasem zgasnąć na jałowym przy poruszeniu nieznacznie kierownicą, szarpanie przy przyśpieszaniu.
Byłem u 6 różnych fachowców, w tym kilku specjalizujących się w BMW i wszyscy twierdzili nastawnik. Będąc w trasie miałem awarię, zajechałem do mechanika który specjalizuje się raczej w psuciu niż naprawianiu ale nie było wyjścia.
Wymienił wszystkie weże przelewowe od wtrysków i jak ręka odjął. Pali od reki, nie szarpie, nie faluje, nie gaśnie.
-
gubic
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
Kolego Jawor,a czy miałeś mokre wtryskiwacze? U mnie dwa ostatnie wtryski są dosyć mocno "spocone" i też zastanawiałem sie czy to nie jest powód słabego palenia na ciepłym... A czy samodzielna wymiana to jest poważny problem? nie mam garażu a chciałem sam sie za to zabrać... Gdy wymieniałem w astrze to problemu nie było żadnego-dopóki nie poluzowałem metalowej końcówki na wtrysku,której juz nigdy nie uszczeliniłem 
U mnie też występuje zjawisko falowania wolnych obrotów, innych dolegliwości typu brak mocy czy problemów z odpalaniem nie zauwayłem (leje wtrysk sterujący).
Był problem z odpalaniem ciepłego silnika, ale po zamontowaniu Chipa do rozruchu zjawisko znikneło i pali jak złoto.
Dodam że jeżeli położe delikatnie nogę na gazie i zwiększe obroty tak do ok 700-800 to przestaje falować i jest idealnie, czy to znaczy że mam uszkodzony ten nastawnik, czy to coś innego?
Możę powinienem w jakiś sposób zwiększyć jałowe obroty i będzie ok.
Był problem z odpalaniem ciepłego silnika, ale po zamontowaniu Chipa do rozruchu zjawisko znikneło i pali jak złoto.
Dodam że jeżeli położe delikatnie nogę na gazie i zwiększe obroty tak do ok 700-800 to przestaje falować i jest idealnie, czy to znaczy że mam uszkodzony ten nastawnik, czy to coś innego?
Możę powinienem w jakiś sposób zwiększyć jałowe obroty i będzie ok.
Mój TOURING: http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31358
MTOCYKLOWY OFF_ROAD
www.enduro-adventure.com
www.africatwin.com.pl
MTOCYKLOWY OFF_ROAD
www.enduro-adventure.com
www.africatwin.com.pl
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
chcialem zaznaczyc jeszcze, albo uzupelnic wypowiedz jawora. jesli ci faluja obroty to masz nastawnik do roboty na bank, jesli masz dodatkowo problemy z odpalaniem silnika na cieplym to masz dodatkowo na 80% do wymiany glowiczke pompy wtryskowej.
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

A czy to normalny przypadek że gdy mam wyłączone odbiorniki elektryczne, typu (światła, radio , dmuchawa) to żadnego falowania obrotów nie ma.
Wystarczy że zapale światła to zaczyna falować, jak odpale radio i dam dmuchawę na maxa to faluje jeszce bardziej.
Wystarczy że zapale światła to zaczyna falować, jak odpale radio i dam dmuchawę na maxa to faluje jeszce bardziej.
MTOCYKLOWY OFF_ROAD
www.enduro-adventure.com
www.africatwin.com.pl
MTOCYKLOWY OFF_ROAD
www.enduro-adventure.com
www.africatwin.com.pl
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
u mnie sie tak zaczynalo - dosc szybko doszlo do tego ze zaczal samochod gasnac podczas jakiegokolwiek obciazenia elektrycznego. wymiana nastawnika pompy i chodzi miodzio. jeszcze moze glowiczke sobie zrobie zeby miec z glowy odpalanie na cieplym silniku.KML pisze:A czy to normalny przypadek że gdy mam wyłączone odbiorniki elektryczne, typu (światła, radio , dmuchawa) to żadnego falowania obrotów nie ma.
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

Hm, czyli narazie się nie przejmować?
A czy u Was też tak było, że po położeniu stopy na gazie i zwiększeniu obrotów o ok 100 obr/min zjawisko znikało?
Normalnie ma ok 600/700 obr. wystarczy że zwiększe do 800 i jest cisza bez falowania.
A czy u Was też tak było, że po położeniu stopy na gazie i zwiększeniu obrotów o ok 100 obr/min zjawisko znikało?
Normalnie ma ok 600/700 obr. wystarczy że zwiększe do 800 i jest cisza bez falowania.
MTOCYKLOWY OFF_ROAD
www.enduro-adventure.com
www.africatwin.com.pl
MTOCYKLOWY OFF_ROAD
www.enduro-adventure.com
www.africatwin.com.pl
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
czy ja wiem czy sie nie przejmowac? mozesz jezdzic rok, mozesz 2 lata a mozesz miesiac i auta nie odpalisz. to normalne ze po dodaniu gazu falowanie znika - faluja tylko wolne obroty.sprawdz jaki masz nastawnik - edc czy hdk. hdk da sie czyscic - pelna instrukcja jest na forum.
ps. sposob odroznienia edc od hdk tez
takze search 
ps. sposob odroznienia edc od hdk tez
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
kifiu, ja nie twierdzę że to jest ok.kifiu pisze:czy ja wiem czy sie nie przejmowac? mozesz jezdzic rok, mozesz 2 lata a mozesz miesiac i auta nie odpalisz. to normalne ze po dodaniu gazu falowanie znika - faluja tylko wolne obroty.sprawdz jaki masz nastawnik - edc czy hdk. hdk da sie czyscic - pelna instrukcja jest na forum.
ps. sposob odroznienia edc od hdk teztakze search
u mnie zabuja raz czy dwa obrotami jak włączę dmuchawę na maksa, a nie tak że buja cały czas.
na razie odpala znakomicie, także wolę tego nie ruszać.
tym bardziej że planuję przesiadkę na młodszego rocznikowo tdsa.
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
nie no jaworku zgadzam sie z toba. chodzi tylko o to ze nigdy nie wiadomo jak dlugo sie pojezdzi.
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI