318 tds Compact problem z odpaleniem na mrozie po nocy
Moderator: Moderatorzy
- RaffY
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
Witam. Tak jak w temacie mam problem z odpaleniem silnika po nocy na mrozie (wiecej niz -15). Tzn Odpala ale ciezko, dopiero za 2 razem tak jakby sie rozpedzal i dopiero odpala. W temperaturach -10, -5 po tygodniu przestoju na dworze odpalil bez problemu a gdy teraz temp. spadla do ponad -15 st. jest juz problem. Jaka moze byc tego przyczyna? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.
-
Åukasz
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1996
słaby aku kolego, trzeba podladowac albo wymienic jesli juz stary, w takich temp aku traca powracalnie sporo mocy...
- RaffY
- Bywalec
wiem wiem aku jest juz w planie bo obecny ma tylko 61 Ah co nie jest wystarczajace dla diesela. Ale chodzi o to ze kreci nawet ladnie tylko ze odpalic nie moze. Czy moga byc to wadliwe swiece zarowe? 
Mam ten sam problem, a aku juz wymienilem i nic sie nie poprawilo. Pierwszy odpal po taki mrozie jest bardzo ciezki, ale potem juz w ciagu dnia nie ma najmniejszego problemu. Ile moze kosztowac wymiana swiec?
- Prawdziński
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Zachodniopomorskie
Tutaj masz ceny świec -> http://www.SPAM.pl/index.php?cPa ... _1315_1355
Jeżeli chodzi o robociznę, to wszystko zależy od mechanika.
Jeżeli chodzi o robociznę, to wszystko zależy od mechanika.
DIESEL POWER
- RaffY
- Bywalec
Wymiana to jest maly pryszcz (oczywiscie jesli chodzi o mnie). Zakladalem ze moga byc to wlasnie swiece. Ale to te obecne (wadliwe) nie nagrzewaja sie do takiej temperatury jak powinny czy jak? 
-
Åukasz
- Bywalec
a ile rano kręcisz zanim odpali? bo ja np mam nowe swiece (komplet) a przy takich mrozach ok -15 po nocy pali za 1 ale kreci jakies 5 sek, potem jakby chwile sie dławi i zapala:) i wiem ze to aku na 100%, przydaloby sie go podladowac ale niemam dostepu do prostownika teraz a mrozy spadają... Jesli chodzi o swiece to moze (gą) byc jakies spalone poprostu i wcale nie grzeja....RaffY pisze:Wymiana to jest maly pryszcz (oczywiscie jesli chodzi o mnie). Zakladalem ze moga byc to wlasnie swiece. Ale to te obecne (wadliwe) nie nagrzewaja sie do takiej temperatury jak powinny czy jak?
Zapraszam tutaj:
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=18&t=70
RaffY jak już wymienisz świece to daj znać, jestem ciekaw czy to jedyna przyczyna naszej bolączki, oczywiście oprócz akumulatora.
PZDR
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=18&t=70
RaffY jak już wymienisz świece to daj znać, jestem ciekaw czy to jedyna przyczyna naszej bolączki, oczywiście oprócz akumulatora.
PZDR
- RaffY
- Bywalec
własnie krece 2x ( przy drugim odpala) ale za kazdym razem kreci tak z 5s. Za drugim razem wlasnie tak jakby sie dlawil, zalapywal powoli i dopiero wchodzi na normalne obroty(odpala). Gadalem z kolega ktory troszke sie na tym zna i mowil ze pewnie swiece no bo coz by innego... Akumulator co prawda maly bo tylko 61 Ah ale daje rade. Jak wymienie to dam znac. PozdrawiamŁukasz pisze:a ile rano kręcisz zanim odpali? bo ja np mam nowe swiece (komplet) a przy takich mrozach ok -15 po nocy pali za 1 ale kreci jakies 5 sek, potem jakby chwile sie dławi i zapala:) i wiem ze to aku na 100%, przydaloby sie go podladowac ale niemam dostepu do prostownika teraz a mrozy spadają... Jesli chodzi o swiece to moze (gą) byc jakies spalone poprostu i wcale nie grzeja....RaffY pisze:Wymiana to jest maly pryszcz (oczywiscie jesli chodzi o mnie). Zakladalem ze moga byc to wlasnie swiece. Ale to te obecne (wadliwe) nie nagrzewaja sie do takiej temperatury jak powinny czy jak?
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Pytanie kontrolne - kiedy kręcicie?
Po zgaśnięciu lampki grzania świec? czy jak świece rzeczywiście przestaną grzać?
Oprócz świec może być jeszcze zajechany rozrusznik kręcący powoli - można sobie tak kręcić i kręcić...
To co opisujecie jest równie odległe od naturalnego stanu rzeczy co spacer w parku od chodzenia po księżycu.
Wielokrotnie było to już powtarzane i tego nic nie zmieni - TDS w należytym stanie technicznym zalany dobrym paliwem (zimowym a nie letnim... do tego bez wody...) MUSI odpalić natychmiast.
Nie ma mowy o żadnym kręceniu 5 sekund. Ma palić od razu i tyle.
Jak nie pali to do sprawdzenia kolejno:
a) świece czy w ogóle grzeją
b) świece czy grzeją dostatecznie mocno i szybko
c) rozrusznik czy kręci dostatecznie szybko
Oczywiście powyższe zakładają akumulator który trzyma napięcie i jest ogólnie sprawny technicznie.
Spróbujcie odpalać gdy świece przestaną grzać (głuche pyknięcie przekaźnika około 10 sekund po zgaśnięciu kontrolki grzania świec, towarzyszy mu pojaśnienie światełka we wnętrzu, lampek i tak dalej bo wzrasta napięcie w instalacji).
Po zgaśnięciu lampki grzania świec? czy jak świece rzeczywiście przestaną grzać?
Oprócz świec może być jeszcze zajechany rozrusznik kręcący powoli - można sobie tak kręcić i kręcić...
To co opisujecie jest równie odległe od naturalnego stanu rzeczy co spacer w parku od chodzenia po księżycu.
Wielokrotnie było to już powtarzane i tego nic nie zmieni - TDS w należytym stanie technicznym zalany dobrym paliwem (zimowym a nie letnim... do tego bez wody...) MUSI odpalić natychmiast.
Nie ma mowy o żadnym kręceniu 5 sekund. Ma palić od razu i tyle.
Jak nie pali to do sprawdzenia kolejno:
a) świece czy w ogóle grzeją
b) świece czy grzeją dostatecznie mocno i szybko
c) rozrusznik czy kręci dostatecznie szybko
Oczywiście powyższe zakładają akumulator który trzyma napięcie i jest ogólnie sprawny technicznie.
Spróbujcie odpalać gdy świece przestaną grzać (głuche pyknięcie przekaźnika około 10 sekund po zgaśnięciu kontrolki grzania świec, towarzyszy mu pojaśnienie światełka we wnętrzu, lampek i tak dalej bo wzrasta napięcie w instalacji).
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Województwo: Mazowieckie
Nie polecam odpalania jak świece przestaną już grzać - temperatura świec spada wtedy błyskawicznie.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- RaffY
- Bywalec
Rozrusznik jest w jak najlepszym stanie. Na 90% sa to świece. Takie objawy jakby 2 sie spaliły. Jak wymienie swiece to dam znac o stanie rzeczy.
-
dj_tygrys
- Bywalec
- Seria: E38
- Model: 740d
- Rocznik: 2001
- Województwo: Dolnośląskie
http://www.youtube.com/watch?v=f1ig9bQsHUw tak odpala mój słychać jak przekaźnik kończy pracę i wtedy daję rozruch i odpala od razu. Jeżeli rozrusznik długo się rozpędza czyli 2 pierwsze obroty wolne a później szybsze aż do odpalenia to znak że aku kończy zywot lub że świece więc pierw wymien świece a potem jak nie pomoże to aku.
- RaffY
- Bywalec
dj_tygrys pisze:http://www.youtube.com/watch?v=f1ig9bQsHUw tak odpala mój słychać jak przekaźnik kończy pracę i wtedy daję rozruch i odpala od razu. Jeżeli rozrusznik długo się rozpędza czyli 2 pierwsze obroty wolne a później szybsze aż do odpalenia to znak że aku kończy zywot lub że świece więc pierw wymien świece a potem jak nie pomoże to aku.
http://www.youtube.com/watch?v=YBa-Fh0XeSo ---> tak odpalil moj po 1,5 tygodniowym staniu na dworze w temp. +/- -10 stopni.
P.S aby dostac sie do swiec zarowych bedzie konieczne odkrecanie kolektora ssącego? Bo szczerze mowiac nie przygladalem sie jeszcze dokladniej silnikowi.
a podgzejcie swiece ze 3 razy... jak mialem do wywalenia swiece tamtej zimy, leeeedwo palil za pierwszym razem
podgrzewalem je ze 3 razy i palil od strzala
jezeli wam odpali ladnie po kilkukrotnym podgrzewaniu swiec to znaczy ze sa do wymiany.
tak trzeba zdjac kolektor i najlepiej wymienic tez uszczelki pod nim.
niezle, jak tyle czasu stal.
podgrzewalem je ze 3 razy i palil od strzala
- RaffY
- Bywalec
u mnie jest plastikowy kolektor i slyszalem gdzies ze nie ma uszczelek tylko oringi i ze nie trzeba sie z tym bawic. jeszcze nie wiem ile w tym prawdy a ile fałszu...Daro280 pisze:a podgzejcie swiece ze 3 razy... jak mialem do wywalenia swiece tamtej zimy, leeeedwo palil za pierwszym razem![]()
podgrzewalem je ze 3 razy i palil od strzalajezeli wam odpali ladnie po kilkukrotnym podgrzewaniu swiec to znaczy ze sa do wymiany.
Daro280 u mnie właśnie to... Dzięki. Faktycznie po kilkukrotnym podgrzaniu jest oczekiwany rezultat.
- RaffY
- Bywalec
Przed chwila zmienilem swiece zarowe. Jedna byla spalona calkiem a druga nie osiagala odpowiedniej temperatury. Samochod odpala na dotyk. Przy pierwszym obrocie. Czekam teraz na mroz aby przetestowac
Bylo troche ciasno aby dostac sie do swiec ale po kilku przeklenstwach wszystko dalo sie zrobic 
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
dj_tygrys pisze:http://www.youtube.com/watch?v=f1ig9bQsHUw tak odpala mój słychać jak przekaźnik kończy pracę i wtedy daję rozruch i odpala od razu. Jeżeli rozrusznik długo się rozpędza czyli 2 pierwsze obroty wolne a później szybsze aż do odpalenia to znak że aku kończy zywot lub że świece więc pierw wymien świece a potem jak nie pomoże to aku.
cos slabo zimny ten Twoj silnik, po pierwsze igla termometra jest praktycznie na poczatku niebieskiego pola, a po drugie oborty od razu wskoczyly Ci na (+-)750, gdzie w rzeczywistosci, kiedy auto stoi na mrozie -15 przez cala noc to igla termometru jest pochylona na max w lewo i silnik po rozruchu wskakuje na (+-) 1000 - 1100 obrotow .....
pochwal sie wiec jak odpalasz po przestanej calej nocy na podworku przy -20 lub -25 ......
Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 15:50 przez marcellchen, łącznie zmieniany 1 raz.