318 tds Compact problem z odpaleniem na mrozie po nocy

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Post autor: RaffY »

Witam. Tak jak w temacie mam problem z odpaleniem silnika po nocy na mrozie (wiecej niz -15). Tzn Odpala ale ciezko, dopiero za 2 razem tak jakby sie rozpedzal i dopiero odpala. W temperaturach -10, -5 po tygodniu przestoju na dworze odpalil bez problemu a gdy teraz temp. spadla do ponad -15 st. jest juz problem. Jaka moze byc tego przyczyna? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.
Łukasz
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1996

Post autor: Łukasz »

słaby aku kolego, trzeba podladowac albo wymienic jesli juz stary, w takich temp aku traca powracalnie sporo mocy...
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec

wiem wiem aku jest juz w planie bo obecny ma tylko 61 Ah co nie jest wystarczajace dla diesela. Ale chodzi o to ze kreci nawet ladnie tylko ze odpalic nie moze. Czy moga byc to wadliwe swiece zarowe? :|
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

świece !!!
mocho
Bywalec

Post autor: mocho »

Mam ten sam problem, a aku juz wymienilem i nic sie nie poprawilo. Pierwszy odpal po taki mrozie jest bardzo ciezki, ale potem juz w ciagu dnia nie ma najmniejszego problemu. Ile moze kosztowac wymiana swiec?
Awatar użytkownika
Prawdziński
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1999
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: PrawdziÅ„ski »

Tutaj masz ceny świec -> http://www.SPAM.pl/index.php?cPa ... _1315_1355

Jeżeli chodzi o robociznę, to wszystko zależy od mechanika.
DIESEL POWER
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec

Wymiana to jest maly pryszcz (oczywiscie jesli chodzi o mnie). Zakladalem ze moga byc to wlasnie swiece. Ale to te obecne (wadliwe) nie nagrzewaja sie do takiej temperatury jak powinny czy jak? :|
Łukasz
Bywalec

Post autor: Łukasz »

RaffY pisze:Wymiana to jest maly pryszcz (oczywiscie jesli chodzi o mnie). Zakladalem ze moga byc to wlasnie swiece. Ale to te obecne (wadliwe) nie nagrzewaja sie do takiej temperatury jak powinny czy jak? :|
a ile rano kręcisz zanim odpali? bo ja np mam nowe swiece (komplet) a przy takich mrozach ok -15 po nocy pali za 1 ale kreci jakies 5 sek, potem jakby chwile sie dławi i zapala:) i wiem ze to aku na 100%, przydaloby sie go podladowac ale niemam dostepu do prostownika teraz a mrozy spadają... Jesli chodzi o swiece to moze (gą) byc jakies spalone poprostu i wcale nie grzeja....
mocho
Bywalec

Zapraszam tutaj:
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=18&t=70
RaffY jak już wymienisz świece to daj znać, jestem ciekaw czy to jedyna przyczyna naszej bolączki, oczywiście oprócz akumulatora.
PZDR
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec

Łukasz pisze:
RaffY pisze:Wymiana to jest maly pryszcz (oczywiscie jesli chodzi o mnie). Zakladalem ze moga byc to wlasnie swiece. Ale to te obecne (wadliwe) nie nagrzewaja sie do takiej temperatury jak powinny czy jak? :|
a ile rano kręcisz zanim odpali? bo ja np mam nowe swiece (komplet) a przy takich mrozach ok -15 po nocy pali za 1 ale kreci jakies 5 sek, potem jakby chwile sie dławi i zapala:) i wiem ze to aku na 100%, przydaloby sie go podladowac ale niemam dostepu do prostownika teraz a mrozy spadają... Jesli chodzi o swiece to moze (gą) byc jakies spalone poprostu i wcale nie grzeja....
własnie krece 2x ( przy drugim odpala) ale za kazdym razem kreci tak z 5s. Za drugim razem wlasnie tak jakby sie dlawil, zalapywal powoli i dopiero wchodzi na normalne obroty(odpala). Gadalem z kolega ktory troszke sie na tym zna i mowil ze pewnie swiece no bo coz by innego... Akumulator co prawda maly bo tylko 61 Ah ale daje rade. Jak wymienie to dam znac. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Pytanie kontrolne - kiedy kręcicie?

Po zgaśnięciu lampki grzania świec? czy jak świece rzeczywiście przestaną grzać?

Oprócz świec może być jeszcze zajechany rozrusznik kręcący powoli - można sobie tak kręcić i kręcić...

To co opisujecie jest równie odległe od naturalnego stanu rzeczy co spacer w parku od chodzenia po księżycu.

Wielokrotnie było to już powtarzane i tego nic nie zmieni - TDS w należytym stanie technicznym zalany dobrym paliwem (zimowym a nie letnim... do tego bez wody...) MUSI odpalić natychmiast.

Nie ma mowy o żadnym kręceniu 5 sekund. Ma palić od razu i tyle.

Jak nie pali to do sprawdzenia kolejno:
a) świece czy w ogóle grzeją
b) świece czy grzeją dostatecznie mocno i szybko
c) rozrusznik czy kręci dostatecznie szybko

Oczywiście powyższe zakładają akumulator który trzyma napięcie i jest ogólnie sprawny technicznie.

Spróbujcie odpalać gdy świece przestaną grzać (głuche pyknięcie przekaźnika około 10 sekund po zgaśnięciu kontrolki grzania świec, towarzyszy mu pojaśnienie światełka we wnętrzu, lampek i tak dalej bo wzrasta napięcie w instalacji).
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Nie polecam odpalania jak świece przestaną już grzać - temperatura świec spada wtedy błyskawicznie.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec

Rozrusznik jest w jak najlepszym stanie. Na 90% sa to świece. Takie objawy jakby 2 sie spaliły. Jak wymienie swiece to dam znac o stanie rzeczy.
dj_tygrys
Bywalec
Seria: E38
Model: 740d
Rocznik: 2001
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: dj_tygrys »

http://www.youtube.com/watch?v=f1ig9bQsHUw tak odpala mój słychać jak przekaźnik kończy pracę i wtedy daję rozruch i odpala od razu. Jeżeli rozrusznik długo się rozpędza czyli 2 pierwsze obroty wolne a później szybsze aż do odpalenia to znak że aku kończy zywot lub że świece więc pierw wymien świece a potem jak nie pomoże to aku.
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec

dj_tygrys pisze:http://www.youtube.com/watch?v=f1ig9bQsHUw tak odpala mój słychać jak przekaźnik kończy pracę i wtedy daję rozruch i odpala od razu. Jeżeli rozrusznik długo się rozpędza czyli 2 pierwsze obroty wolne a później szybsze aż do odpalenia to znak że aku kończy zywot lub że świece więc pierw wymien świece a potem jak nie pomoże to aku.

http://www.youtube.com/watch?v=YBa-Fh0XeSo ---> tak odpalil moj po 1,5 tygodniowym staniu na dworze w temp. +/- -10 stopni.
P.S aby dostac sie do swiec zarowych bedzie konieczne odkrecanie kolektora ssącego? Bo szczerze mowiac nie przygladalem sie jeszcze dokladniej silnikowi.
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

a podgzejcie swiece ze 3 razy... jak mialem do wywalenia swiece tamtej zimy, leeeedwo palil za pierwszym razem :cry:
podgrzewalem je ze 3 razy i palil od strzala :mrgreen: jezeli wam odpali ladnie po kilkukrotnym podgrzewaniu swiec to znaczy ze sa do wymiany.

tak trzeba zdjac kolektor i najlepiej wymienic tez uszczelki pod nim.

niezle, jak tyle czasu stal.
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec

Daro280 pisze:a podgzejcie swiece ze 3 razy... jak mialem do wywalenia swiece tamtej zimy, leeeedwo palil za pierwszym razem :cry:
podgrzewalem je ze 3 razy i palil od strzala :mrgreen: jezeli wam odpali ladnie po kilkukrotnym podgrzewaniu swiec to znaczy ze sa do wymiany.

tak trzeba zdjac kolektor i najlepiej wymienic tez uszczelki pod nim.

niezle, jak tyle czasu stal.
u mnie jest plastikowy kolektor i slyszalem gdzies ze nie ma uszczelek tylko oringi i ze nie trzeba sie z tym bawic. jeszcze nie wiem ile w tym prawdy a ile fałszu...
mocho
Bywalec

Daro280 u mnie właśnie to... Dzięki. Faktycznie po kilkukrotnym podgrzaniu jest oczekiwany rezultat.
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec

Przed chwila zmienilem swiece zarowe. Jedna byla spalona calkiem a druga nie osiagala odpowiedniej temperatury. Samochod odpala na dotyk. Przy pierwszym obrocie. Czekam teraz na mroz aby przetestowac :) Bylo troche ciasno aby dostac sie do swiec ale po kilku przeklenstwach wszystko dalo sie zrobic :D
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

dj_tygrys pisze:http://www.youtube.com/watch?v=f1ig9bQsHUw tak odpala mój słychać jak przekaźnik kończy pracę i wtedy daję rozruch i odpala od razu. Jeżeli rozrusznik długo się rozpędza czyli 2 pierwsze obroty wolne a później szybsze aż do odpalenia to znak że aku kończy zywot lub że świece więc pierw wymien świece a potem jak nie pomoże to aku.

cos slabo zimny ten Twoj silnik, po pierwsze igla termometra jest praktycznie na poczatku niebieskiego pola, a po drugie oborty od razu wskoczyly Ci na (+-)750, gdzie w rzeczywistosci, kiedy auto stoi na mrozie -15 przez cala noc to igla termometru jest pochylona na max w lewo i silnik po rozruchu wskakuje na (+-) 1000 - 1100 obrotow .....

pochwal sie wiec jak odpalasz po przestanej calej nocy na podworku przy -20 lub -25 ......
Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 15:50 przez marcellchen, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ