[e36] Problem z zapalaniem na zimnym - łańcuch ?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

superopr
Świeżak
Świeżak

Post autor: superopr »

Witam
Jak w temacie... mam duże problemy z zapaleniem auta na zimnym silniku trzeba go na prawdę długo kręcić i powoli zapala. Na ciepłym pali po pierwszym obrocie rozrusznika, a nawet jak postoi z 5-6h, potem zaczynają się problemy.. Wymienione zostały : wężyki przelewowe, filtr paliwa, świece żarowe ( i sprawdzone), sprawdzona pompa paliwa, nie ma powietrza w paliwe. Jako że skończyły mi sie pomysły pojechałem do speca od diesli na komputer. Wynik : kąt wtrysku skacze w przedziale 4-12 ( pewnie stopni ;), reszta parametrów zgodne z fabrycznymi.
Pytania: czy to aby na pewno rozciągnięte łancuchy ? Czy możliwe aby padł napinacz?
Dodam tylko jeszcze że samochód jest dość słaby do 2000 obr, może nie tragicznie ale wydaje mi się że było znacznie lepiej.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

Owszem moze to pasc napinacz, wyrobic sie plastikowy slizg lancucha... ale kto wie co akurat sie zepsulo?? najlepiej wymienic na nowe i spokoj, do 2.5 tds clay oryginalny komplet rozrzadu (kola, lancuchy, napinacz, 3 slizgi, uszczelki) kosztowal mnie 1320zl

od momentu wymiany pali czy cieply, czy zimny od "strzala" a ma najechane 313654 km

jesli byly to lancych, byloby go slychac (takie rzecholenie jakby lancuch od krowy po betonie ktos ciagal) i na zimnym palilby lepiej a na cieplym gorzej, poniewaz lancuch by sie wyciagal od temp.

jesli pali gorzej na zimnym podejrzewalbym napinacz
Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Województwo: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: Nest »

Ermce pisze:...jesli byly to lancych, byloby go slychac i na zimnym palilby lepiej a na cieplym gorzej, poniewaz lancuch by sie wyciagal od temp...
miałem rzężący grubo łańcuch ...w tym zużyte dwie prowadnice ...łańcuch wyciągnięty był dosłownie o jedno ogniwo

...a palił pięknie zimny czy ciepły :]
Obrazek
Awatar użytkownika
mrowatomek
Świeżak
Świeżak

Post autor: mrowatomek »

Mam ten sam problem. swiece pompa jedna i druga sprawdzona, prawdopodobnie łańcuch;]
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Każdy metal się zwęża lub rozszerza więc jak by był łańcuch rozciągnięty to na zimnym i na ciepłym były by te same objawy.
Skora ci na ciepłym pali lepiej a gorący metal się rozszerza to wina leży po stronie paliwa skoro na zimnym kręcisz i nie możesz zapalić to wydzieliła się parafina.
Polecam lepszej jakości ON lub depresator do ON.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

clubGRANT pisze:Każdy metal się zwęża lub rozszerza więc jak by był łańcuch rozciągnięty to na zimnym i na ciepłym były by te same objawy.
Skora ci na ciepłym pali lepiej a gorący metal się rozszerza to wina leży po stronie paliwa skoro na zimnym kręcisz i nie możesz zapalić to wydzieliła się parafina.
Polecam lepszej jakości ON lub depresator do ON.

jesli bedzie to napinasz wybombany to mimo ze lancuch nie bedzie rozciagniety to i tak bedzie luzny na zimnym i cieplym..
GGrzesiek
Świeżak
Świeżak

Post autor: GGrzesiek »

Nie koniecznie musi to być rozrząd. Mam podobnie kąt wtrysku skacze w przedziale 1-7, jak przestawię pompę to 4-13. Łańcucha nie było słychać, ale go wymieniłem , również 1 podjechany ślizg i napinacz. Zadnych zmian z kątem wtrysku- nadal pływa.
ODPOWIEDZ