Hamowanie silnikiem - dobrze czy źle ?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

mati
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: mati »

Witam. Zacznę klasycznie, czyli że przeszukałem wybrane przez wyszukiwarkę posty dal frazy "hamowanie silnikiem" i nie znalazłem nic co by rozjaśniło mi troszkę to zagadnienie.
Biorąc po uwagę fakt, że pompa wtryskowa "smarowana" jest głownie paliwem przezeń płynącym to teoretycznie hamowanie silnikiem jej szkodzi. Bo po zdjęciu nogi i nie wrzucaniu na luz tylko jadąc dalej z impetem na jakimś tam biegu, komputer odcina dopływ paliwa do pompy. Jedziemy za darmo, SUPER :D !!! Czasem zdarzy się jakieś awaryjne hamowanie, to wiadomo, noga z gazu, hamulec a w ostatnim momencie dopiero sprzęgło. Lub przy jeździe z większym obciążeniem lub z przyczepką, efektywniejsze jest hamowanie silnikiem i hamulcem zasadniczym jednocześnie. W przypadku śliskiej nawierzchni to już nie będę nawet wspominał bo to powinno być oczywiste.
I tu dylemat, czy wszystkie plusy hamowania silnikiem:
-lepsza skuteczność hamowania
-zmniejszenie zużycia paliwa
-oszczędność klocków hamulcowych ;)

są mało współmierne z wydatkiem jaki sami sobie przygotowujemy, mianowicie szybsze zużycie pompy wtryskowej.
A może jej to wszystko jedno?

Jeżeli to co napisałem jest stekiem bzdur to proszę o skasowanie tematu, a jak nie to może ktoś mnie oświeci bo jestem w kropce.
No to tyle.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Komputer w czasie pracy jałowej nie dawkuje paliwa na wtryski... pompa pobiera sobie cały czas paliwo z baku i zwraca je wężem powrotnym.

Technicznie nie ma w pompie żadnej możliwości odcięcia dopływu paliwa, jedynie można odciąć paliwo na wyjściu pompy (zresztą tak się gasi silnik).

Pompka ssąca w pompie wtryskowej jest napędzana wałkiem pompy a ilość zassanego paliwa zależy tylko i wyłącznie od obrotów silnika (pośrednio).

W skrócie cały post owinięty na około błędnego założenia, że komputer nie daje paliwa do pompy - to pompa w wyniku sygnałów sterujących nie będzie podawała paliwa na wtryskiwacze.

Jedyne ryzyko przy hamowaniu silnikiem to przeskoczenie rozrządu gdy jest on w stanie wymagającym wymiany.
mati
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: mati »

Wielkie dzięki. Już się martwiłem że mój styl jazdy wpływa bardziej negatywnie niż pozytywnie na eksploatację mojej E34. Pisząc o odcięciu zasugerowałem się jakże często używanymi słowami przez dziennikarzy motoryzacyjnych że "komputer odcina dopływ paliwa do silnika", jak dla mnie to pompa jest nieodłączną częścią silnika. Czyli źle zrozumiałem.
Jeszcze raz dzięki :)
icon
Świeżak
Świeżak

Post autor: icon »

Kolego jak nie podaje paliwa na wtryski na biegu jałowym??to opowiedz mi w jaki sposób silnik pracuje bez paliwa!!!Nie jestem specem ale to chyba jakieś dziwne teorie:)
Jeżeli chodzi o hamowanie silnikiem to jest to najlepszy możliwy wybór!jeżdżę autem już od kilku lat i odradzam ci jazdę na "luzie" bieg jałowy to morderca silników i naszych portweli.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

icon - to akurat banalne... jak silnik ma napęd w postaci rozpędzonych 2 ton to nie potrzebuje paliwa aby się kręcił... ewentualna dawka wtrysku będzie dawką praktycznie nie zauważalną.

Puścisz się hamując silnikiem - spalanie w litrach na godzinę będzie 0.0 lub w okolicy zera. wciśniesz luz, i już przywita cię 0.7 l/h bo silnik będzie potrzebował napędu aby utrzymać obroty i nie zgasnąć.
ODPOWIEDZ