e39 TOURING otwierająca się klapa bagażnika

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Krakowiak
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: Krakowiak »

Witam.
Jakiś czas temu zaczęła mi wariować klapa bagażnika w touringu e39 , tnz , najpierw na wstrząsach otwierała się sama , światełko w kabinie , komunikat na wyświetlaczu , a za chwilę przy wstrząsie na nierównościach domykała się sama przez automatyczne elektryczne dociąganie.
Potem się zrobiło tak , że nawet bez drgań na postoju, siłownik otwierał , a potem domykał i tak w koło. Pojechałem do serwisu , okazało się że są luźne śruby torxowe na zamku klapy , dokręcili , i miałem spokój na 2 dni , i teraz znów zaczęło na nierównościach otwierać samo i domykać.
Pomocy
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Sprawdzałeś wiązkę idącą do klapy?
Lubi się łamać na zawiasie.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Phantom
Bywalec

Post autor: Phantom »

Witam! Miałem kilka miesięcy temu ten sam problem. e39 touring ma chyba wadę fabryczną, tzn. przewody wychodzące spod sufitu do klapy są słabo zabezpieczone przed wilgocią i dostaje się tam woda, do tego często pękają. Najpierw odkręć i zdejmij plastikowe osłony z zawiasów i ich okolic. Nad zawiasami idą wszystkie przewody elektryczne. U mnie wystarczyło owinięcie ich taśmą izolacyjną. Następnie wpuściłem tam masę silikonu, żeby żadne czynniki atmosferyczne się tam nie dostawały. Takim sposobem już od kilku miesięcy mam spokój. Powodzenia!
ODPOWIEDZ