[e39] Wymiana rozrzadu
Moderator: Moderatorzy
-
Vindix
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
- Kontakt:
[e39] Wymiana rozrzadu
Witam jak w temacie. Ktos orientuje sie kiedy wymieniac? Przy jakim przebiegu? I jakie sa oznaki zmeczenia rozrzadu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Jimmi
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1998
- Województwo: Śląskie
[e39] Wymiana rozrzadu
Jak zacznie hałasować to znak że jest rozciągnięty łańcuch. Zresztą poszukaj na forum bo napewno było już o tym nie raz!!!
BMW E39 TDS TOURING...srebrna strzała--->
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
[e39] Wymiana rozrzadu
w tds-ach (to opinie nie moja a mechanika, ktory w niejednym tds wymienial rozrzad) mowi zeby wymieniac okolo 300tys km dla swietego spokoju. nie zawsze musi byc slychac lancuch, ktory kwalifikuje sie do wymiany....
czesto okazuje sie ze lancuch ledwo sie trzyma a nie wydawal z siebie dziwnych dzwiekow, czasami slychac go tak cicho ze osoba nie potrafiaca odroznic halasu lancucha od pracy podzespolow silnika nie jest swiadoma bliskiej tragedii rozgrywajacej sie w silniku...
ludzie powtarzajacy ze lancucha sie nie wymienia w tds powinni byc odsylanmi na leczenie...
Jesli nie masz pewnosci ile auto ma najechane to wymien lanczuch dla swietego spokoju, zeby silnika nie wymieniac, no chyba ze masz auto z pewnej reki, wiesz ile rzeczywiscie przejechalo i nie ma problemu z odpalaniem auta, lancuch nie rzezi to nie ruszaj go narazie
pierwsza objawa rozciagnietego lancucha to kiepskie odpalanie jak silnik jest cieply, bo silnik gubi prawidlowy kat wtrysku
czesto okazuje sie ze lancuch ledwo sie trzyma a nie wydawal z siebie dziwnych dzwiekow, czasami slychac go tak cicho ze osoba nie potrafiaca odroznic halasu lancucha od pracy podzespolow silnika nie jest swiadoma bliskiej tragedii rozgrywajacej sie w silniku...
ludzie powtarzajacy ze lancucha sie nie wymienia w tds powinni byc odsylanmi na leczenie...
Jesli nie masz pewnosci ile auto ma najechane to wymien lanczuch dla swietego spokoju, zeby silnika nie wymieniac, no chyba ze masz auto z pewnej reki, wiesz ile rzeczywiscie przejechalo i nie ma problemu z odpalaniem auta, lancuch nie rzezi to nie ruszaj go narazie
pierwsza objawa rozciagnietego lancucha to kiepskie odpalanie jak silnik jest cieply, bo silnik gubi prawidlowy kat wtrysku
-
Vindix
- Bywalec
- Kontakt:
[e39] Wymiana rozrzadu
Kupilem z przebiegiem 286tys a teraz mam 304 i nie slychac zadnego stukania i chyba nie ma problemow z odpaleniem, to zalezy jak u kogo odpala bo widzialem ze trzeba rzezbic zeby odpalic a u mnie ladnie i szybko pali tak mi sie wydaje.. Wiec co myslicie? Mogl poprzebni wlasciciel wymieniac czy nie?
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
[e39] Wymiana rozrzadu
mysle ze poprostu jezdzil z blowa i nie szarzowal autem, mi przy 309tys dzwonil i ciazko palil na cieplym dlatego musialem go wymienic. Po wymianie mruczy jak zadowolony kociak i pali na "tyk" na cieplym i zimnym bez ulepszaczy z allegro
-
Vindix
- Bywalec
- Kontakt:
[e39] Wymiana rozrzadu
Ja tez nie stosuje czegos takiego. A ile wymiana rozrzadu Cie kosztowala?
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
[e39] Wymiana rozrzadu
same czesci to 1320zl robocizna to jak warsztat sobie policzy, rozrzad wymieniony jak fabryka kazala, caly komplet
-
Vindix
- Bywalec
- Kontakt:
[e39] Wymiana rozrzadu
Dzieki za odpowiedz
JAde do mechanika i niech oglada i zobaczymy co powie
Dodano: Czw Kwi 01, 2010 8:43 pm
Ermce Sprawdzilem dzisiaj jak moj TDS odpala i po 2 dniach nie odpalania odpalil od razu bez problemow. Wiec jak myslisz wymieniac czy dac jeszcze sobie spokoj?
Dodano: Czw Kwi 01, 2010 8:43 pm
Ermce Sprawdzilem dzisiaj jak moj TDS odpala i po 2 dniach nie odpalania odpalil od razu bez problemow. Wiec jak myslisz wymieniac czy dac jeszcze sobie spokoj?
- niebo
- Bywalec Gadulec
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Wielkopolskie
[e39] Wymiana rozrzadu
Na którymś forum czytałem że jeżeli łańcuch jest rozciągnięty to gorzej odpala na ciepłym a jak silnik się rozgrzeje to zaczyna go być słychać. Ponoć może pomóc korekcja ustawienia pompy wtryskowej -chyba niwelują luz na łańcuchu w ten sposób.Napisz jak rozwiązałeś swój problem,pozdrawiam.
Na drodze nie jesteÅ› sam/a...

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php
-
Vindix
- Bywalec
- Kontakt:
[e39] Wymiana rozrzadu
Zrobie to juz po swietach. Nie bede nikomu glowy juz zawracal przed swietami, i tak teraz malo jezdze
Dodano: Sob Kwi 03, 2010 12:32 pm
Na cieplym musze juz ok. 2sec krecic zeby odpalil. A silnik mi sie wydaje ze slychac ale tak bylo juz jak kupilem.. Wiec nie wiem ;/
Dodano: Sob Kwi 03, 2010 12:32 pm
Na cieplym musze juz ok. 2sec krecic zeby odpalil. A silnik mi sie wydaje ze slychac ale tak bylo juz jak kupilem.. Wiec nie wiem ;/
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
[e39] Wymiana rozrzadu
Vindix mialem to samo tylko ze musialem ze 6 sekund krecic zanim odpalilem na cieplym, az mi glupio bylo odpalac przy znajiomych...
po wymianie lancucha auto pali na tyk, chodzi nieco ciszej, i zdecydowanie lepiej ciagnie do przodu
jak zawsze powtarzam: po wymianie lancucha mruczy jak zadowolony kociak
po wymianie lancucha auto pali na tyk, chodzi nieco ciszej, i zdecydowanie lepiej ciagnie do przodu
jak zawsze powtarzam: po wymianie lancucha mruczy jak zadowolony kociak
-
Vindix
- Bywalec
- Kontakt:
[e39] Wymiana rozrzadu
Mozna jakos zdjagnozowac czy rozrzad do wymiany czy nie bardzo? Bo 1300zl to troche duzo ;/ I nie chciałbym teraz wymieniac ale jak bede musial..
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1992
[e39] Wymiana rozrzadu
witam
Może to sprawdzenie jest mało profesjonalne, ale moim zdaniem miarodajne. Rozgrzej silnik potem zobacz przez wlew oleju jaki luz łańcucha(uwaga żeby paluchów nie poparzyć). Ja na swoim mam tak luźny, że mogę go podnieść lekko palcem o 2mm(tak na oko) u Ermca po wymianie łańcucha na ciepłym nie ma żadnych luzów i pali mu na "tyk". Swoją musze piłować 4-5 sek dodam że ustawiałem kąt wtrysku to pomogło, ale na krótko.
pozdr
Może to sprawdzenie jest mało profesjonalne, ale moim zdaniem miarodajne. Rozgrzej silnik potem zobacz przez wlew oleju jaki luz łańcucha(uwaga żeby paluchów nie poparzyć). Ja na swoim mam tak luźny, że mogę go podnieść lekko palcem o 2mm(tak na oko) u Ermca po wymianie łańcucha na ciepłym nie ma żadnych luzów i pali mu na "tyk". Swoją musze piłować 4-5 sek dodam że ustawiałem kąt wtrysku to pomogło, ale na krótko.
pozdr
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
[e39] Wymiana rozrzadu
karol-lolek pisze:witam
Rozgrzej silnik potem zobacz przez wlew oleju jaki luz łańcucha(uwaga żeby paluchów nie poparzyć). J
pozdr
Przed włożeniem paluchów radzę wyłączyć silnik.
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1992
[e39] Wymiana rozrzadu
Święta racja, pisałem z rozbiegu i zapomniałem dodaćrexman pisze:karol-lolek pisze:witam
Rozgrzej silnik potem zobacz przez wlew oleju jaki luz łańcucha(uwaga żeby paluchów nie poparzyć). J
pozdr
Przed włożeniem paluchów radzę wyłączyć silnik.
-
Vindix
- Bywalec
- Kontakt:
[e39] Wymiana rozrzadu
Nie no domyslilem sie ;d Zrobie to po swietach. Wesloych swiat ;d