Koszty napraw POMP WTRYSKOWYCH

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Ciągniesz dalej...czepiasz się. ;]

I znowu to samo - mówiłem o nastawniku nie POMPIE, koniec tematu pompy, będę robił chromowanie i uszczelnienie bo tyle u mnie powinno wystarczyć, bo pompa nie cieknie i nie poci się. Wszystko się okaże na stole probierniczym, nadal nie mówię dużo o niej bo mam za małe pojęcie o całym mechanizmie.

Natomiast co do nastawnika HDK, w uproszczeniu to zwykły bezstykowy czujnik, cały wielki nastawnik to dwa czujniki dla ECU mówiące o mieszance - czujnik temperatury (zwykły termistor NTC zanurzony w paliwie!) i czujnik aktualnych obrotów (mini transformatorek różnicowy - słynne dwie cewki). Wyjaśnij mi jedną rzecz: co oznacza według Ciebie "cały środek nowy", jak wymienię cewkę, elementy rezystancyjne, termistor, uszczelnienia, ewentualnie jakieś łożysko (o ile w tym trzpieniu coś jest, bo to wygląda na ślizgowe i takie powinno wystarczyć, a nie zauważyłem żeby się coś działo bo to nie ma za bardzo przeciążeń)...to co zostaje jeszcze do według Ciebie 'pełnej regeneracji', skoro tam NIC WIĘCEJ nie ma?? :] Elektromagnes? Nic się z nim nie dzieje, bo z fizycznego i elektrycznego punktu widzenia nie może (niech mi ktoś powie co w tych warunkach może się stać? Przecież to trzpień z drutem na litość boską :D). Płytka drukowana? Ok, można wymienić na nową, ale paliwo raczej nie wyżre miedzianych ścieżek...druga sprawa akurat w HDK nie ma ścieżek tylko druty/blaszki! :D A więc nie wiem w ogóle o czym mowa, niet. Jak mi znajdziesz coś jeszcze w jego środku to chylę czoła, nie ma tam układów scalonych, skomplikowanego procesora, NIC! Ok, te dwie sprężynki. :D Resztę robi ECU, cały ambaras jest w tym, coby złożyć to wszystko dokładnie w takim samym położeniu jak było za fabryki i żeby wzorcowa cewka była ok (tam jest gruby drut z racji dość dużego prądu, ciężko by było spalić siłownik bez ingerencji ludzkiej głupoty). Problem był zawsze z wyczyszczeniem rdzenia i cewek z opiłków, ale ultradźwięki skutecznie to wykonują. Wniosek? Gdyby nie "Henio zza płota" mechanik ze stelażem zamiast stażem i normalne paliwo to nastawniki HDK BYŁYBY wieczne. :] Co najwyżej ten chrom czy opiłki z sypiącej się kopułki albo ze starości albo od super paliw z dodatkami, może jeszcze ewentualnie z tarczy skokowej i rolek (hmm...wymienić? przetoczyć?), ale z tym drugim nie wiem jak jest.

Dodajmy do tego, że nie po wszystko trzeba do Niemców latać - dziś są nie tylko tokarki na których uczyli się nasi ojcowie ale i są maszyny CNC. :] Więc nie ma problemu z dokładnością elementów dorabianych, liczy się tylko jakość surowca. Jeśli warsztat dysponuje odpowiednim sprzętem albo chociaż dojściem do takowego i np. takim testerem VPX-3 Delty, to zrobienie tego nie tylko w naszych BMW nie sprawia niebotycznych problemów i można za robociznę skasować mniej (bo mniej czasu potrzeba na wszystko). Si?
Skoro "nawet w BX" obudowa nastawnika jest ta sama... to w pompie też nie ma co wymieniać - bo obudowa również wróci ta sama... :roll:
No tutaj to już faktycznie się czepiasz. :] Wiesz, w takim dajmy na to alternatorze 'regenerowanym' też można wymienić wszystko i zostawić samą obudowę...tylko po co? Wszystko zależy od stanu, to tak samo idąc tym tokiem po co robić kapitalkę silnika, skoro można wymienić na nowy albo w lepszym stanie, karoseria pozostaje ta sama! Pewnie, że to rozwiązane prostsze i pewne, ale na pewno nie tańsze a i nie zawsze potrzebne...

Co nie zmienia faktu że ciekaw jestem ile mnie za wszystko skasują. :] A swoją drogą, Ty w swoim autku masz/miałeś problemy z nastawnikiem/pompą?
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

Nie będę się wtrącał w waszą dyskusję , ale poniekąd Siudek ma rację , mam kolegę , który miał zerowe pojęcie o pompie , dzwonił do mnie i go naprowadzałem , co może być przyczyną falowania , bo on regenerowal alternator, więc powiedziałem ,ze nastawnik i co??????? poczytał w jeden dzień , że trzeba go wyczyścić i wymienić uszczelki i jak przeczytał tak zrobił !!!!!!! Wiecie co jest najlepsze ??????? nie robił żadnych znaków jak był nastawnik wcześniej !!! po prostu wyczyścił , wymienil uszczelki , załozył nastawnik , i auto jeżdzi!!!!!!!!!!!!!!!!!! , a on ma kupę kasy w kieszeni !!!!!!!!! a na alternator za regenerację wydał 700zł
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

:D

Co do nie zaznaczenia to raczej według mnie miał dużo szczęścia, albo po prostu nie rozebrał go całkiem. :] Bo w zasadzie jak tylko zdejmiesz korpus i wysuniesz płytkę z trzpieniem to wchodzi tak samo z powrotem i tam raczej nie ma filozofii, a dostęp jest (główne mocowania są na stałe). A tak to problem jest jedynie jeśli by rozmontowywał wszystko - pompy nie ruszył, nastawnik odkręcił, "przedmuchał" i założył, więc nic nie poprzestawiał. A kilka tysi w kieszeni. :D Tyle że akurat to loteria ile mu tak pochodzi, bo za jakiś czas może znowu czyścić. Ale i tak się opłacało, tyle że bez ultradźwięków nie wiem jak wyczyścił elektromagnes...zapytaj go? ;]

Ale co do alternatora...700zł???? :o Bożesztymój, gdzie to zrobił, złoty drut sobie nawinął? U mnie taka usługa ok. 300zł maksymalnie (koszt gratów to ze 160zł). Wygląda na to że sakramencko go skroili. :/
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Jak napisałeś - wystarczy sprzęt i materiał... i można robić tanio... niestety przypadki osób nie wykazujących narodowego pazerniactwa są rzadkie :(

Zarówno pompa jak i nastawnik jest prosta konstrukcyjnie, o zadziwiająco wysokiej ilości potencjalnych problemów jak na tak prostą konstrukcję.

W moim aucie konieczna byłą wymiana głowiczki i tłoko-rozdzielacza, o ceny nie pytaj - nie będą w żaden sposób miarodajne...
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Heh, jest problem...w zasadzie załamka. ;] Wczoraj siedziałem sobie przy Ślicznotce i tak grzebałem...no i wygrzebałem, mam wtrysk paliwa w nastawniku od góry, czyli teoretycznie równa się nastawnik EDC. :/ Kurde, wcześniej nie zauważyłem, sugerowałem się zbytnio rocznikiem (październik 1994, więc myślałem że pod koniec to tylko HDK). Ale mam kilka wątpliwości, może ktoś pomoże...

Pompę mam 0 460 406 993, na nastawniku na plastikowej osłonce nr 2 464 463 204. Nie mam żadnych najmniejszych problemów z odpalaniem czy zimny czy ciepły, na upartego to zdarzyło się parę razy że zaparkowałem i po jakimś czasie (30min może?) zakręcił z 3 razy, ale odpalił też normalnie. Nie mam jakichś wielkich chmur dymu przy odpalaniu, tylko zimą zauważyłem że czasami śnieg zaczarniłem pod rurą. :P Jedyny problem to CIĄGŁE bujanie obrotami, potrafi zdechnąć przy skręcaniu, czasami nawet przy hamowaniu jak mam kierownicę skręconą (dojazd do skrzyżowania), nie można przez to ruszyć normalnie ze sprzęgła, w korkach horror no i wydaje mi się że szarpie czasami podczas jazdy też. Od wymiany alternatora i akumulatora poprawiło się zauważalnie, ale nadal jest bardzo źle - wczoraj zdechł mi kilka razy pod rząd w najgorszych momentach. :/

Małe OT - zanim kupię nowy nastawnik, chciałbym się w 100% upewnić że nic się nie da zrobić (mam zawiechę i hamulce do roboty teraz, więc to akurat wybiło mi plany). Chcę wyczyścić "smoka" w baku (ktoś już przerabiał u siebie?), wymienię filtr paliwa. Teraz co z wężykami, bo z tego co patrzałem nie widać żeby coś ciekło, warto zmienić profilaktycznie? Co jeszcze można zrobić? Kiedyś miałem regulowany kąt wyprzedzenia wtrysku, poprawiło to odpalanie znacznie i trochę pracę, ale bujanie wróciło po jakimś czasie. Pompę mam brudną, ale nie widać jakichś świeżych wycieków, umyję ją i będę obserwował. Sprawdzę resztę instalacji elektrycznej czy wszystko ok. Ktoś ma jakieś pomysły jeszcze?

No i znalazłem na Alledrogo nastawnik, nowy z gwarancją 12m-cy, co myślicie?
http://www.allegro.pl/item1015298014_na ... 5_tds.html

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Możesz spróbować zdjąć nastawnik, przemyć i założyć... jak przeczyścisz sitka to powinno pomóc.

Warto zrobić sobie znaki na nastawniku i korpusie żeby trafić z powrotem mniej więcej w dawkę jaka była.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Jakiś pomysł. :] Zrobię tak, ponawiam też pytanie o czyszczenie sitka w baku, czy ktoś już przerabiał u siebie temat (nie mam problemów z małą ilością paliwa, po prostu chcę wyeliminować wszystko co mogłoby mieć wpływ). Jestem umówiony w czwartek w warsztacie braci Kuźmicz - podepną pod kompa i zobaczą co z nastawnikiem, sprawdzą mi też rozrząd w jakim stanie (na kompie i ręcznie). Więcej pomysłów nie mam, muszę kupić nowy filtr paliwa (stary po zimie ma 17kkm, filtr MANN).

Co myślicie o tym nastawniku z linka?
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

jest taka opcja jak szukaj !!!!!!!!!!
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=94
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Wiele komp na temat nastawnika im nie powie... jak obroty falują to nastawnik do czyszczenia.

Sitko w baku może być bardzo zalepione (coś o tym wiem :D) a autko jeździć i odpalać będzie bardzo ładnie.

Można spróbować zmienić dawkę nastawnikiem (podnieść) i może falowanie się nieco zmniejszy... ale to tylko półśrodek.

A poza tym to jak wskazał Kwiatek - temat wałkowany do upadłego...
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Dzięki. ;] Jak pisałem wcześniej - mi nastawnika nie wyczyścisz (niestety EDC). Zrobię wszystko co się da, a co do kompa - to zakład specjalizujący się w układach wtryskowych diesla i posiadają odpowiedni sprzęt. Do tego sprawdzą mi też łańcuszek. Kiedyś już mi przestawiali kąt wtrysku - tak jak napisałem, poprawiło się znacznie odpalanie (do teraz pali od strzała), ale falowanie jest nadal.

Co do smoka...mi nic nie cieknie, auto się nie zapowietrza, chcę jedynie to wyczyścić profilaktycznie. Ale ok, rozbiorę i sam sobie poradzę.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Siudek... ja piszę co masz do zrobienia a ty, że się tego u ciebie nie da zrobić...

Resztę zostawiam do twojej decyzji, wspomnę tylko, że mamy takie same nastawniki.
Awatar użytkownika
piotr25
Świeżak
Świeżak

Post autor: piotr25 »

Przylacze sie do tematu samo wyciagniecie pompy to koszt okolo 100 zl dlatego ze przeciez pompa ma sprzlglo i kolo z lancuszkiem zostaje razem z rozrzadem ,koszt wyczyszczenia samego nastene 100 zl,zas wymiana czy regeneracja pompy to koszt 1200 zl a zamontowniem jej spowrotem razem z kompleksem ustawiem.Nie wiem skad taki ceny za sam nastawnik 2000 tys Polskich zlotych :roll:
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Raven tosz napisałem że zrobię to wszystko co napisałeś. ;] A co do nastawnika, skoro taki kozak :D to podziel się proszę co zrobiłeś, zawsze jakaś wskazówka, a nie mówisz tajemniczo. W HDK temat już przerabialiśmy (po Twoich wypowiedziach myślałem że masz właśnie ten nowszy), a ja niestety nie sprawdziłem guła u siebie co mam, bo by było dawno po problemie. ;] Więc co zrobiłeś ze swoim MES, bo rozumiem że jak są wyjechane ścieżki to nic nie zrobisz? Myślał ktoś kiedyś o miedziowaniu nowych? To jednak potencjometr, może można by było pomyśleć. Pytałem się też co sądzisz o tym nastawniku z Alledrogo z linka, czy warto go kupić i zamontować (niby 12m-cy gwarancji i nówka, pewnie jakiś leżak)?

Piotr25 - albo trochę nie rozumiem albo nie czytałeś tematu. Wyjąć pompę można bez demontażu rozrządu, pisałem, musisz jedynie zdjąć kolektor. Sam nastawnik można zdjąć bez demontażu pompy, akurat te czynności nie są drogie, można to też bez problemu zrobić samemu i nie rozmawialiśmy tu o tym. Kwestia ustawienia (możesz robić na oko, możesz kompem sobie pomóc, jak idealnie pozaznaczasz jak było to duża szansa że wstrzelisz się dobrze z dawką, ale to nie jest pewne podejście). Wyczyszczenie nastawnika też można zrobić samemu (koszt uszczelki) lub dać zrobić np. za 250zł (mycie ultradźwiękami, wymiana uszczelki, po złożeniu pomiar elementów i wartości cewki). Jeśli ktoś to zrobi za 100zł też fajnie, nie pobrudzisz się - ale to są nastawniki HDK o ile są sprawne i tylko brudne (spora większość), a ja mam MES (potencjometryczny). Natomiast to co piszesz za 1200zł to co to jest, pompa, nastawnik (dwie różne rzeczy!), wymiana na nową, używaną, co to? Możesz coś więcej napisać (konkretniej, bo ten temat może pomóc ludziom o ile wypowiadamy się konkretnie). Masz możliwość sprowadzenia nowej kompletnej pompy (nastawnik+pompa) za 1200zł z montażem i ustawieniem? Ja miałem taką cenę za uszczelnienie i chromowanie pompy + czyszczenie nastawnika HDK + montaż i ustawienie, niestety sprawa się skomplikowała gdyż nie ten nastawnik.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Miałem dostęp do myjki ciśnieniowej z benzyną ekstrakcyjną.

Odkręciłem nastawnik, odpiąłem wtyczkę, nastawnik w ręku do myjki i przemyłem.

Złożyłem z powrotem i działa idealnie - od zimy czasem delikatnie faluje (na obrotomierzu nie widać... słychać, że minimalnie pobuja obrotami...) ale to spuścizna po totalnym badziewiu jakie zdarzyło mi się raz zatankować, zalepiło sitko w baku to pewnie w nastawniku też się nieco na sitku osadziło.

Nie bardzo wiem co miał bym myśleć o tym nastawniku który podałeś - nowy nastawnik to nowy nastawnik... gdyby czyszczenie nie pomogło to też bym pewnie taki nabył.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Spróbować nie zaszkodzi, zobaczymy, dzięki. Miałem w planach czyszczenie kolektora i EGR+nowe uszczelki+świece, więc przy okazji można pokusić się o demontaż nastawnika i czyszczenie. Mój jest na TORXach, myślę że pozaznaczam po ściankach jak było i zdejmę, dobrze myślę? Dam znać jak to zrobię (jak zwykle brakuje czasu na wszystko).
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Wszystkie nastawniki w TDS są na torxach - znaki na korpusie nastawnika i pompy pozwolą złożyć mniej więcej tak jak było, potem komp i regulacja do dokładnej dawki.
Major
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1999

Post autor: Major »

Panowie wg. mnie lepiej zaryzykowac uzywke z allegro z gwar. rozruchowa w cenie 700-900 niz dwac do regeneracji... Poki co u mnie pali ciezej na cieplym(1-5s), wiec glowczka do chromowania, poza tym jest elegancko. Poprzedni wlasciciel dawal pompe do uszczelnienia, ustawiania konta wtrysku itp. Orientujecie sie ile kosztuje tylko samo chromowanie?
Lightcior
Świeżak
Świeżak

Post autor: Lightcior »

Jeżeli chodzi o pompy wtryskowe do diesla to warto zapytać się o ceny firmy http://www.eurodiesel.pl. Wiem, że można realizować u nich zamówienie na odległość i oni są też producentem, więc może wyjść dosyć tanio - warto spróbować. Oprócz tego mają też możliwość regeneracji. Zresztą zaraz do nich napiszę aby umieścili cennik.

Kiedyś znajomy coś u nich robił i sobie chwalił.
rufi89
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1995
Województwo: Śląskie

Post autor: rufi89 »

ja auto naprawiałem w Bosch Service Gruner w Jastrzębiu Zdroju. Miałem problem z odpalaniem na ciepłym silniku bo wogole nie chciał odpalać dopiero jak wskazówka temp silnika znajdowała sie w niebieskim polu. Za naprawę zapłaciłem 3520 zł oto spis ważniejszych rzeczy:
- głowica rozdzielacza 1750 zł
- pompka paliwa 270 zł
- diagnostyka wym=zamont. pompy wtryskowej 350 zł
- naprawa pompy wtryskowej 560 zł
- wym+zamont pompy paliwa - elektryka przy sterowniku 260 zł

Resztę kosztów stanowią uszczelki tulejki, simeringi, oringi, pierscienie i filtr paliwa w sumie 23 pozycje na fakturze wiec oszczędzę wypisywanie wszystkiego :lol: .

Teraz odpala na strzała obojetnie cz zimny czy ciepły i nie dymi podczas rozruchu jak poprzednio.Jedyny mankament jest to ze byłem bez auta 4 tygodnie :( . Na części i wykonane usługi dał rok gwarancji. ogólnie rzecz biorąc robota solidnie zrobiona tylko ten czas naprawy.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

rufi89 pisze:Za naprawę zapłaciłem 3520 zł oto spis ważniejszych rzeczy:
- głowica rozdzielacza 1750 zł
- pompka paliwa 270 zł
- diagnostyka wym=zamont. pompy wtryskowej 350 zł
- naprawa pompy wtryskowej 560 zł
- wym+zamont pompy paliwa - elektryka przy sterowniku 260 zł
za 500zl wiecej to ja mialem cala pompe regenerowana z Boscha, zrobiony bendix i wirnik rozrusznika oraz robocizna. cos duzo zaplaciles, chyba, ze tak ceny poszly w gore.
ODPOWIEDZ