[E36]ślizgające się sprzęgło

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Q-bak
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Q-bak »

Auto po chipie, doszlo okolo 20nowych kucy. Dzisiaj w drodze do miasta na 5tce przy 80km/h chcialem wyprzedzac i zamiast wzorstu prędkosci lataly tylko obroty. Objaw oczywisty - sprzęgło do wymiany. Ale mam pytanie, czy to wina tylko sprzęgła, czy przy tak podniesionej mocy nowe sprzęgło wytrzyma ? Czy przy okazji zmienić coś jeszcze ? Jaki jest koszt takiego sprzęgła ? (nie pytam o robocizne, tylko o cenę samej części - jestem w tym totalnie zielony...)
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

edit
Czy sprzęgło powiedzmy z 325tds będzie pasowac do 318tds ? Bo w sumie nie pogardziłbym jakimś mocniejszym sprzęgłem, żeby móc na nim już jezdzić bez obaw.
Prosze o odpowiedź jesli ktoś sie zna, bo to już nie są drobne pieniądze a nie chce sie naciąć i zamówić złej części do auta
mrherod
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: mrherod »

Mój kolega jeździ z chipem +30 już dwa lata a sprzęgło ślizga mu się dopiero teraz i myślę, że to przez eksploatacje a nie chipa bo miał najechane 360 tys. Sprzęgła nie musisz dawać lepszego. Polecam firmy SACHS albo LUK, na allegro tego pełno do 500 zł za cały komplet.
M-Tech :)
tl
Bywalec
Rocznik: 1999
Kontakt:

Post autor: tl »

Czy 20 czy 30KM to nie stanowi dla sprzegla, tu chodzi o moment obrotowy, wiadomo, ze wiekszy moment = szybsze zuzywanie sprzegla, tak wiec jak masz chipa i ruszasz normalnie to nic sie nie stanie ze sprzeglem, bedzie sie zuzywac normalnie, ale jezeli startujesz czesto z 2-3 tys. (tzw. strzal ze sprzegla) to wiadomo, ze dostanie szybciej po kosciach z chipem niz bez :)

Co do nowego sprzegla to kup dedykowany do Twojego modelu, tylko cos porzadnego i spokojnie straczy na jakis czas.

Pozdrawiam.
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
Q-bak
Bywalec
Rocznik: 1997

Post autor: Q-bak »

No wlasnie to jest zastanawiąjące, bo auta nie kręce powyzej 3tys (napewno nie często) a i nie zdarza mi sie ruszac kopiąc w sprzęgło. Poszukam w takim razie jakiegoś pasującego, dzięki za rady.
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Q-bak pisze:No wlasnie to jest zastanawiąjące, bo auta nie kręce powyzej 3tys (napewno nie często) a i nie zdarza mi sie ruszac kopiąc w sprzęgło. Poszukam w takim razie jakiegoś pasującego, dzięki za rady.
wydrzesz stare zobaczysz bankowo będzie jeszcze fabryczne ze znaczkiem BMW :P a zużycie - eksploatacyjne/ normalne. Radze wymienić komplet wycisk, tarcze i łożysko, w grę wchodzi tylko luk lub sachs innego shitu nie pakuj bo się zemści dość szybko. Koszt części ok 450-500PLN
Obrazek
mrherod
Bywalec

Tomek85, a co to jest "wycisk"? Opisz mi zasadę działania tej części sprzęgła. Bo ja pierwsze o tym słyszę.
ANDRU
Bywalec
Seria: E34
Model: 525td
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: ANDRU »

No fakt,nikt nie wie co to jest wycisk w sespole wysprzeglajacym ale kolega poradzil bardzo dobre rozwiazanie problemu.
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
mrherod
Bywalec

Kolego Andru: kolega Tomek 85 poradził dobrze ale jakby pytanie o sprzęgło padło od jakiegoś zielonego, nowego właściciela BMW a On by powiedział "wycisk" to albo autor by szukał wiekami tego "wycisku" albo "fachowcy" olaliby go i wyśmiali albo zobaczyli, że tuman i wcisnęli używkę za 150 zł a wycenili jak za nówkę SACHS'a + robocizna ;) Tak więc dbajmy o to co i jak piszemy :) Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ