Niedawno kupiłem kolejnego TDSika jest to kombi i od samego początku mam problem z tylną klapą a mianowicie nie działa tylna wycieraczka ani spryskiwacz oraz otwieranie klapy i tylnej szyby, wszystkie bezpieczniki całe, nie sprawdzałem tylko czy prąd dochodzi do klapy, otwieram klapę z kluczyka. Po zdjęciu osłony klapy od środka były dwie nie podłączone kostki, po podłączeniu okazało się że teraz przy otwieraniu bagażnika kluczykiem zamykają się wszystkie drzwi centralem i muszę później otwierać normalnie drzwiami. Nie działa jeszcze otwieranie drzwi od kierowcy z kluczyka a zamykanie działa, nie mam pilota do centralnego zamka. Czy może ktoś z was miał już taką przygodę?? jeżeli tak to proszę o podpowiedzi itd i będę coś w tym temacie działał.. Pozdrawiam
e39 525tds Touring - nic nie działa w tylnej klapie
Moderator: Moderatorzy
- TDSik
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
e39 525tds Touring - nic nie działa w tylnej klapie
Witam.
Niedawno kupiłem kolejnego TDSika jest to kombi i od samego początku mam problem z tylną klapą a mianowicie nie działa tylna wycieraczka ani spryskiwacz oraz otwieranie klapy i tylnej szyby, wszystkie bezpieczniki całe, nie sprawdzałem tylko czy prąd dochodzi do klapy, otwieram klapę z kluczyka. Po zdjęciu osłony klapy od środka były dwie nie podłączone kostki, po podłączeniu okazało się że teraz przy otwieraniu bagażnika kluczykiem zamykają się wszystkie drzwi centralem i muszę później otwierać normalnie drzwiami. Nie działa jeszcze otwieranie drzwi od kierowcy z kluczyka a zamykanie działa, nie mam pilota do centralnego zamka. Czy może ktoś z was miał już taką przygodę?? jeżeli tak to proszę o podpowiedzi itd i będę coś w tym temacie działał.. Pozdrawiam
Śmierć jeździ szybko więc...... trzeba być szybszym od niej !!!
- Waski
- Bywalec
- Seria: E38
- Model: 730d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Nic nie działa w tylnej klapie 525 TDS Touring
Kolego, rozetnij pancerze które osłaniają kable tam gdzie masz zawiasy od tylnej klapy (trzeba zdjac takie plastikowe osłonki, a w nich idzie taki oplot). po obu stronach klapy. w srodku ida kable które zasilają to wszystko o czym mówisz. bankowo popękały i latają luzem w środku, dlatego cześć nie działa a część działa "inaczej" bo prąd łazi gdzie nie powinien. naskładałem się już tych wiązek mnóstwo w Touringach, zawsze problem jest taki sam:(:(
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Beemki mają fabrycznie zaszczepionego chochlika, który bez przerwy szepcze Ci do ucha... Co tak wolno, słabo, dawaj ,Ostro... A My wciąż ulegamy pokusie:):)
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Lubuskie
Dokładnie jak kolega wyżej napisał... Kable popękane w rynienkach to plaga w Touringach. Dodam od siebie że warto zaopatrzyć się w koszulki termokurczliwe i jazdaWaski pisze:Kolego, rozetnij pancerze które osłaniają kable tam gdzie masz zawiasy od tylnej klapy (trzeba zdjac takie plastikowe osłonki, a w nich idzie taki oplot). po obu stronach klapy. w srodku ida kable które zasilają to wszystko o czym mówisz. bankowo popękały i latają luzem w środku, dlatego cześć nie działa a część działa "inaczej" bo prąd łazi gdzie nie powinien. naskładałem się już tych wiązek mnóstwo w Touringach, zawsze problem jest taki sam:(:(
Pozdrawiam
- TDSik
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 530d
- Rocznik: 1999
Dzięki bardzo koledzy za podpowiedź
zaraz się za to zabieram
napisze jak mi poszło 
Po całej zabawie i rozbieraniu okazało się że spalony był bezpiecznik pod tylną kanapą przy module komfortu, dobrze że rozkręciłem jego obudowę i zobaczyłem
Teraz klapa oraz szyba działają lecz pozostała tylna wycieraczka oraz spryskiwacz, nie mam pojęcia czemu nie działają, wszystkie kable itd wydaje się dobrze, jutro będę szukał dalej

Po całej zabawie i rozbieraniu okazało się że spalony był bezpiecznik pod tylną kanapą przy module komfortu, dobrze że rozkręciłem jego obudowę i zobaczyłem
Śmierć jeździ szybko więc...... trzeba być szybszym od niej !!!
- bieniek
- Bywalec
- Rocznik: 1994
Wepnij się we wtyczki zasilania jednego i drugiego miernikiem, uruchom na manetce i obserwuj.
Może to coś z manetką?
Jeśli nie, to po nitce dojdziesz do miejsca gdzie prąd znika.
Powodzenia
Może to coś z manetką?
Jeśli nie, to po nitce dojdziesz do miejsca gdzie prąd znika.
Powodzenia
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
- gilmor
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Łódzkie
Re: Nic nie działa w tylnej klapie 525 TDS Touring
Witam!
Ja to mam totalną choinkę w tylnej klapie.
Wrzucam wsteka palą się przeciwmgłowe i merda mi połamana wycieraczka:D a dziś żona mnie wyśmiała bo na parkingu zaczęła się świecić jedna żarówka podświetlenia tablicy...

Ja to mam totalną choinkę w tylnej klapie.
Wrzucam wsteka palą się przeciwmgłowe i merda mi połamana wycieraczka:D a dziś żona mnie wyśmiała bo na parkingu zaczęła się świecić jedna żarówka podświetlenia tablicy...