e34 - naprawa wentylatora klimatyzacji

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

BMW E34 - Naprawa wentylatora klimatyzacji

Post autor: kwiatek »

Z tąd ta diagnoza ,że się troszkę na tym znam . Że tobie pracowała, to musiała być niższa temperatura powietrza i powietrze schładzające skraplacz nadążyło schłodzić czynnik , lub też miałeś mniej czynnika w układzie co daje nizsze ciśnienia pracy układu klimatyzacji . Po drugie tak jak pisałem kiedyś trzeba iść od nitki do kłębka , temat był poruszany przez Reven , sprawdz czujnik na nadkolu on jest odpowiedzialny za załączanie sprężarki i wentylatora !!
pietrek525
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: pietrek525 »

Niestety kolego nie miałem mniej czynnika bo klimy akurat pilnuje i jezdze na przeglad jej raz w roku i dzialala bez wentylatora zaraz po przegladzie. Poczytaj troche co ludzie pisza,bo klima bedzie dzialac mimo uszkodzonego wentylatora. Oczywiscie czujnik na nadkolu mam sprawny,a temperatura w jakiej uzywalem uklad byla w granicach 28 stopni,tylko tyle ze na postoju klime wylanczalem,teraz wentylator mam sprawny na pirwszym i drugim biegu i nawet jak powyjmuje przekazniki zeby sie nie wlonczal to klima dalej smiga. Wiec mysle ze jestes w bledzie kolego.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

pietrek525:
Gdybyś na postoju nie wyłączył klimy to miały by miejsce dwa zdarzenia:
1. usłyszał byś radosne wycie zaworu rozprężnego
2. nie dziwiły by cię słowa kwiatka...

Powyżej 30 barów sprężarka jest wyłączana, klima niby będzie chłodzić ale znacznie mniej wydajnie dopóki nie spadnie ciśnienie. W czasie jazdy wentylator jest praktycznie zbędny - wystarczająco dużo powietrza przepływa przez chłodnicę.

Mikulak:
Pojedź do serwisu klimatyzacji a nie wulkanizacji... to dwie naprawdę różne dziedziny...
pietrek525
Bywalec

Własnie Raven dlatego wylanczalem na postoju bo wiedzialem czym to grozi,ale niech nikt nie pisze takich bzdur ze jak pada wetylator to cala klima przestaje funkcjonowac.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

To już zależy od podejścia... w moim prywatnym odczuciu jak wyleją obydwa amortyzatory to zawieszenie na danej osi przestaje funkcjonować.

Znajdzie się jednak ktoś kto stwierdzi, że przecież działa bo nie jest sztywne jak stal ;)
pietrek525
Bywalec

Raven ja mysle ze dalsza dyskusja nie ma sensu,bo wydaje mi sie ze forum jest po to zeby sobie pomagac a nie klucic sie o byle co. :lol:
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Dla rozładowania emocji - mi też poszedł skraplacz! :D

Jeżdżenia po magikach miałem dość, a jako że osuszacz i tak stary i przydałoby się wymienić, mój mechanik wziął kompresor, wpuścił powietrza i słuchaliśmy gdzie syczy. ;] No i niestety, po prawej stronie chłodnicy, więc raczej nie połączenia tylko ona sama. Na dodatek chłodnica była nowa 10.2008 zakładana. Komentarz mechanika "taki szit założyli, a skasowali jak za oryginał, to są takie "roczne" chłodnice, półtora maksymalnie :D". Więc lipa, kombinuję jakąś używkę, bo nie mam teraz kasy a klima potrzebna.

A wentylator działa - wystarczył rezystor, kręci się, nie ma wyważenia, nie bije.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
pietrek525
Bywalec

Siudek co bedzie na drugim biegu jak masz nie wywazony pomyslales?
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

pietrek525 pisze:Siudek co bedzie na drugim biegu jak masz nie wywazony pomyslales?
Jak robię to myślę. ;] Wspominałem już wyżej, że ktoś ominął rezystor i wentylator kręcił się cały czas na "dwójce", a wtedy oprócz hałasu nie zauważyłem żadnych anomalii (myślałem wtedy, że kompresor tak hałasuje). A skoro piszę, że działa i nie bije, oznacza że to sprawdzałem, wcześniej opisano jak sprawdzić wentylator.

Swoją drogą oryginalnie również nie miałem żadnych spinek wyważających, wentylatora chłodnicy silnika również nie mam wyważonego spinkami i nie trzęsie. A generalnie wentylator może powodować takie drgania jedynie jeśli coś z trzpieniem jest nie tak (wyważenie silnika), bo łopatki jak są całe raczej nie bardzo. Wniosek - widocznie miałem szczęście i mam dobry wentylator.

Pzdr.
siudek siudkowski

pietrek525
Bywalec

A widzisz nie czytałem wczesniejszego postu,wiec sorki za niedopatrzenie i zwracam honor,a tak nawiasem mowiac na wentylatorze silnika spinek tez nie mam,a na tym drugim juz sa.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

A czy kół też nie trzeba wyważać jak nie "biją"? :mrgreen:
pietrek525
Bywalec

Otóż rexman dziwna sprawa wentylator nie wywazony i nie drży,chyba jakis rodzynek jedyny w swoim rodzaju :shock:
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

rexman pisze:A czy kół też nie trzeba wyważać jak nie "biją"? :mrgreen:
...no jak nie biją to się ich nie wyważa bo i po co - wyważa się jak biją, żeby nie biły, no nie? :D

Ot człowiek ma akurat dobry wentylator i się z niego nabijają. :D A tak całkiem serio - nie wiem drodzy koledzy, u mnie nie ma na łopatkach żadnych śladów po żadnych ciężarkach, tak samo wentylator chłodnicy nie ma nic na sobie, ani ciężarków ani opasek. Na RealOEM również nie ma odważników ani na rysunku ani na wykazie (dla porównania odważniki do wyważenia kół SĄ ;] http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=36&fg=20 ). Na drugim moim wentylatorze klimy również nie ma nic na łopatkach (mam ten wentylator SIEMENS, amerykański z drobnymi łopatkami). Taki jak na tej aukcji (tutaj również nie ma żadnych blaszek wyważających na łopatkach): http://moto.allegro.pl/bmw-e34-e-34-die ... 66158.html

Jest natomiast prawdą, że się wyważa w wentylatorach wszystkich, ale WIRNIKI, aby eliminować wibracje, które niszczą łożyska. Te z kolei z czasem użytkowania mogą się 'wyrobić' na elementach ciernych lub po prostu po rozebraniu wentylatora i "regeneracji" może nie zostać on tak samo prawidłowo złożony. Tyle co wiem o ile miałem styczność (branża wentylacji/klimatyzacji profesjonalnej, jeden z moich Klientów). Nie wiem na ile to ma się do tych naszych, ale wentylator to wentylator. Co do samych łopatek z tworzywa, zajrzyjcie sobie do środka od strony silnika - obudowa ma takie kółka nalewane z formy, ocechowane o różnej wielkości ze strzałkami w różnych kierunkach, to jest fabryczne wyważenie samej "plastikowej" obudowy, obok ocechowania producenta. Poza tym łopatki są połączone wokół pierścieniem, więc podczas obracania nie odchylają się, co dodatkowo zmniejsza możliwość powstawania bicia od różnic w masie odlewu.

A tutaj wyważanie WIRNIKA wentylatora: http://www.youtube.com/watch?v=R3ZLnZE3 ... r_embedded

Fakt jest jeden - wentylator nie był rozbierany i póki co chodzi dobrze. :] Jeśli ma jakieś wibracje to na tyle, że nie zauważyłem ich (a chodził na 2 biegu).

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Tak szczerze to również nie wiem o co chodzi z tym wyważeniem...

Miałem 2 fabryczne wiatraki klimy - żaden nie miał na sobie żadnych ciężarków...

Jedynie w fabryce mogły być wyważane na zasadzie nadlewki plastiku lub otworka...
pietrek525
Bywalec

raven ja mam na jednym ze smigiel dwie male metalowe spinki,to sa te odwazniki.
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: niebo »

Zaczęły się kłopoty z elektrycznym wentylatorem. Ciężko chodzi prawdopodobnie coś z magnesami, ale dzięki temu tematowi wiadomo co trzeba zrobić :D Pozdrowienia dla ''Rexman''
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

niebo pisze:Zaczęły się kłopoty z elektrycznym wentylatorem. Ciężko chodzi prawdopodobnie coś z magnesami, ale dzięki temu tematowi wiadomo co trzeba zrobić :D Pozdrowienia dla ''Rexman''
Przyjemność po mojej stronie! :D Cieszę się, że mogę pomóc.
Również pozdrawiam!
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec

Witam. Proszę napiszcie dokładnie co zrobić żeby ''otworzyć'' obudowę silnika wentylatora -nie chciałbym jej uszkodzić. Muszę dostać się do magnesów i utknąłem w tym punkcie. Ze zdjęć wnioskuję że większa część obudowy zostaje razem z magnesami -stojanem a mniejsza wychodzi razem z silnikiem -wirnikiem. Ale jak to zrobić? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Od przodu (od strony śmigła) jest stojan wyciągany wraz z płaską blaszką zamykającą "puszkę" silnika. Jak rozbierzesz wentylator to na górze (czyli od strony właśnie tego "wieczka" z wirnikiem) są na krawędzi od środka malutkie spawy (takie dotknięcia elektrodą tylko - u mnie przez rdzę w zasadzie wcale ich nie było widać). Najlepszym sposobem jest małą szlifierkę (np. taką ręczną na 12V wiertarkę precyzyjną z tarczą, albo coś jak dentystyczne) i jedziesz wzdłuż wokół wieczka - od środka. Jak już się upewnisz, że masz wyszlifowane wszystko - wyciągasz.

Uwaga - wyciąga się ciężko, bo magnesy trzymają. Ja myślałem ciągle, że mam coś niezeszlifowane, i jechałem ponownie szlifierką. Zupełnie bez sensu - wystarczyło "mocno" wyciągnąć stojan. ;]

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec

Chyba wiem o czym mówisz... a ja potraktowałem te spawy jako zastrzały i je uklepałem od środka na zewnątrz :oops:
Jutro działam dalej,dzięki.

Jestem po naprawie, wszystko działa.Odklejony był jeden magnes.Prosta naprawa. :D Dziki za pomoc, pozdrawiam.

P.S. Który/e magnes/y u Was były odklejone bo coś mi się wydaje że najczęściej odklejają się te przy otworku odpływowym wody z obudowy silnika. Pewnie zimą woda zamarza i podważa magnes osłabiając jego zamocowanie a potem to już tylko kwestia czasu kiedy się odklei.
ODPOWIEDZ