e34 zbieżnośÄ‡ po wymianie amortyzatorów i sprężyn
Moderator: Moderatorzy
-
montecarllo
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
e34 zbieżność po wymianie amortyzatorów i sprężyn
witam mam pytanie czy wymieniając z tyłu sprężyny i poduszki mocowania amortyzatora oraz z przodu łożyska/mocowania amortyzatora należy ustawiać zbieżność o geometrię. oraz co należy wymontować i jak aby wymienić sprężyny i poduszki mocujące amortyzator z tyłu bo nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedniego postu
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Śląskie
zawieszenie
TO napisz w jakim aucie chcesz to robić,bo w większości przy wymianie amorów przód,tył nie trzeba nic ustawiać.
-
montecarllo
- Bywalec
zawieszenie
525tds kombi 1994rok
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
zawieszenie
Nic nie trzeba ustawiać przy wymianie sprężyn przód/tył oraz amortyzatorów przód/tył i poduszek amorów.
Łożyska przedniej piasty jeżeli o nie chodzi to nie problem w wymianie.
Łożyska przedniej piasty jeżeli o nie chodzi to nie problem w wymianie.
-
ZoolerMann
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Podkarpackie
zawieszenie
Dwa razy wymieniałem amory i za każdym razem musiałem robić geometrie .
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
zawieszenie
ZoolerMann pisze:Dwa razy wymieniałem amory i za każdym razem musiałem robić geometrie .
Sam tak stwierdziłeś po wymianie amorów,że geometrię trzeba czy mechanik Cię naciągnął na geometrię i kasę ???
Z tego wynika,że jak mam nowe amory i ich skuteczność spadnie do dopuszczalnych powiedzmy 60% to i równolegle zbieżność także ulegnie rozregulowaniu ???
-
montecarllo
- Bywalec
zawieszenie
nie chodzi mi o łożyska piasty a o łożyska(mocowania górne/poduszki) amortyzatorów przednich bo zaczęło stukać
Ps to kiedy(przy jakich wymianach) w naszych bmkach należy ustawiać geometrię i zbieżność
pozdrawiam
Ps to kiedy(przy jakich wymianach) w naszych bmkach należy ustawiać geometrię i zbieżność
pozdrawiam
-
luki
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Małopolskie
zawieszenie
Witam jeśli chodzi o zbierzność kół to po zmianie końcówek drążków kierowniczych a i tak można to zrobić bez ustawiania jeśli sie ma wprawe i doświatczenie.Można to zrobić z taką dokładnaścią że wszystko będzie ok.
PS.Ustawcie sobie zbieżność i jedzcie do kogoś innego na kolejne ustawienie to i tak ciut przestawi bo mu innaczej będzie wskazywało na przyżadach tak więć MINIMALNE rużnice można tolerować,ale to mówie że minimalne nie jakieś 2mm.
Co do kątów to na przykładzie e36 kombi po wymianie amortyzatorów czy zdemontowaniu piasty też nie ma potrzeby regulacji kątów gdyż nie ma tam regulacji.
Jeśli chodzi o tył to górne poduszki amorów są wymienne po zdemontowaniu bocznych tapicerek jak i wymiana amorów (w coupe i sedanie nie trzeba demontować ponoć boków tapicerki)tu też nie ma potrzeby ustawień geometri,wymontować spręzynki można też bez problemu.
Można spokojnie wymienić górne łożysko amortyzatora przedniego i nie grzebać z ustawieniami.
PS.Ustawcie sobie zbieżność i jedzcie do kogoś innego na kolejne ustawienie to i tak ciut przestawi bo mu innaczej będzie wskazywało na przyżadach tak więć MINIMALNE rużnice można tolerować,ale to mówie że minimalne nie jakieś 2mm.
Co do kątów to na przykładzie e36 kombi po wymianie amortyzatorów czy zdemontowaniu piasty też nie ma potrzeby regulacji kątów gdyż nie ma tam regulacji.
Jeśli chodzi o tył to górne poduszki amorów są wymienne po zdemontowaniu bocznych tapicerek jak i wymiana amorów (w coupe i sedanie nie trzeba demontować ponoć boków tapicerki)tu też nie ma potrzeby ustawień geometri,wymontować spręzynki można też bez problemu.
Można spokojnie wymienić górne łożysko amortyzatora przedniego i nie grzebać z ustawieniami.
-
montecarllo
- Bywalec
zawieszenie
dzięki za wszystkie informację