Chce zmienic miejsce wezyka podcisnienia w kolektorze!e36 18

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: skroczek1 »

Witam.
Jak w temacie chce zmienić miejsce...
Posiadam e36 tds 1.8

Bo zauważalnym ze zatyka mi go.... Co dmuchnę w niego coś wyleci (na pewno olej) to przejadę sie odnowa ściągnę , dmuchnę i znów lekki opór wiec chce zmienić miejsce jego...

Zaślepiłem zawór EGR , wyczyściłem filtr odmy i kolektor nic to nie pomogło bo nadal zatyka... Widocznie sa przedmuchy :cry:

Proszę o napisanie w którym miejscu będzie najlepiej funkcjonować ?? Tylko nie piszcie mi ze w tym miejscu co jest oryginalnie :lol:

Obrazek

nr.1
Kawalek od zaworu EGR...

nr.2
Pomiedzy 2 a 3 kolektorem...

nr.3
Od tylu... :wink:

Prosze o odpowiedz.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

kolego - nie ma wężyka podciśnienia w kolektorze dolotowym. Jest wężyk ciśnienia - a dokładniej wężyk idący do mapsensora - czujnika ciśnienia doładowania.
Jeżeli masz bagno w dolocie - turbo puszcza olej i tego nie da się wyeliminować robiąc jakieś dziwne obejścia - turbo rozdmuchuje olej po całym układzie, więc czy wężyk wejdzie z dołu, z boku czy od góry - zawsze trochę oleju w niego wejdzie.

Dwa - czyszczenie EGR niewiele może pomóc - najlepiej byłoby wyczyścić cały układ dolotowy - możliwe, że w intercoolerze, czyli punkcie najniżej położonym masz po prostu jezioro oleju który turbina pędzi w stronę komory spalania - zdemontuj i wymyj to wszystko, i wtedy sprawdź czy dalej zbiera się w kolektorze.
Jeśli tak, to czeka Cię wymiana / regeneracja turbo. Z twojego podpisu wnioskuję, że lubisz wstawić swojemu TDS - więc lepiej zbieraj na nową turbinę.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Kontakt:

carl0s pisze: Z twojego podpisu wnioskuję, że lubisz wstawić swojemu TDS
Tu sie kolego mylisz... Nie wiem jak poprzedni właściciel o nia dbal ale ja jeżdżąc to wskazówka od obrotomierza nie przekracza u mnie 2.500 - 3000 obr.... Możesz mi wieżyc lub nie ale tak jest... Czasem go przeciągnę do 4 tys obr ale to tylko czasem...
Co prawda mam chipa od Bogora ale to tylko czasem przeciągnę go jak muszę szybko wyprzedzić a nie "KATOWAĆ SILNIK" ... Za dużo serca w ten samochód wkładam zęby go zniszczyć...
Powiedz mi , mogę sie mylić ale jak np. zmienię miejsce położenia wężyka np. w miejsce nr 1 na zdjeciu i będzie wężyk położony z boku a nie jak org od dołu i jak ""faktycznie"" mi turbo puszcza olej to po zgaszeniu silnika olej ktory jest w kolektorze osadza sie na dole wiec automatycznie mi zatyka dziurkę od podsinienia... a jak by byl z boku to po zgaszeniu silnika i opadnięciu oleju ku dolu to mi go nie zatka... Dobrze myślę czy mylę sie??

Proszę o wyrozumiałość bo nie jestem mechanikiem i nie znam sie tak bardzo...

a chce pomóc silnikowi bo mam pewien problem od ponad roku i nie mogę sie z tym uporać :cry: i próbuje wszystkiego co znajdę na forum....
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Hm, teoretycznie masz rację ze spływaniem oleju. Ale to oznacza, że on już nie puszcza, ale leje olejem - a to już bardzo niedobzia - bo w kolektorze powinna panować lekko tłusta atmosfera, ale to dosłownie areozol olejowy. nie wiem, ja bym się nie bawił w wiercenie kolektora, ale zabrał się za gruntowne czyszczenie dolotu jako układu całego. nasze auta niestety mają swój wiek i przez te lata eksploatacji mogło się zebrać w IC duuuzo oleju (moje poprzednie auto, VW passat na AFN - z kolektora zlałem 1 L (słownie jeden litr) oleju).

Oczywiście, można się bawić jak sugerujesz, ja wybrałbym miejsce nr 3 - daleko od wlotu kolektora.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Kontakt:

carl0s pisze:Hm, teoretycznie masz rację ze spływaniem oleju. Ale to oznacza, że on już nie puszcza, ale leje olejem - a to już bardzo niedobzia - bo w kolektorze powinna panować lekko tłusta atmosfera, ale to dosłownie areozol olejowy. nie wiem, ja bym się nie bawił w wiercenie kolektora, ale zabrał się za gruntowne czyszczenie dolotu jako układu całego. nasze auta niestety mają swój wiek i przez te lata eksploatacji mogło się zebrać w IC duuuzo oleju (moje poprzednie auto, VW passat na AFN - z kolektora zlałem 1 L (słownie jeden litr) oleju).

Oczywiście, można się bawić jak sugerujesz, ja wybrałbym miejsce nr 3 - daleko od wlotu kolektora.
Zrobie tak jak piszesz , postaram sie jutro zdemontować IC i wyczyścić jesli pogoda i temp.na dworze pozwoli na robienie cos pod blokiem :wink: Aktualnie jestem na chorobowym ale to mi nie pozwoli spędzić chwilkę przy aucie... 8)
Gorzej z zona.... :D
Powiedz mi czym najlepiej wyczyścić IC co tam wlać i kolektor :?: :?: :?:
Nie chwaląc sie teraz w wolnej chwili od pracy w kancu zamontowałem w lampach BLECK HELLA i pomalowałem soczewkę na czarno... Zajeb.... efekt , polecam :wink:

Dodano: 28 Lis 2010 13:07

Jakieś inne pomysły gdzie można ulokować ten wężyk????

I czym najlepiej wyczyścić IC i kolektor??
ODPOWIEDZ