e36 TDS 96r. - czasami nie odpala, rozrusznik czy przewody?
Moderator: Moderatorzy
- jedrek61
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
e36 TDS 96r. - czasami nie odpala, rozrusznik czy przewody?
Witam od pewnego czasu mam problem taki że raz na 100 razy odpalania dzieje się coś takiego. "wkładam kluczyk do stacyjki załącza się radyjko, panel nawiewu no i chce odpalić silnik i z pod maski słychać takie "pyk" i nic jak by rozrusznik nie reagował ale kontrolki nie przygasają radio gra normalnie." zdarza się tak tylko raz na jakiś czas ale trzeba coś z tym zrobić byłem u mechaników ale u nas są tacy mechanicy że szkoda słów dwóch powiedziało że serwis bmw a reszta żebym przyjechał jak całkiem padnie bo tak nie mogą zdiagnozować problemu. (normalnie śmiech na sali). proszę o pomoc może akurat ktoś kiedyś miał tai problem i wie jak go rozwiązać. Dodam że klemy sprawdzałem nie są zaśniedziałe czy coś. Pozdrawiam
jędruś
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Rozrusznik czy przewody? e36 TDS 96r.
Jeżeli słychać cyknięcie spod maski, to znaczy, że elektromagnes popchnął zębatkę w stronę koła zamachowego, ale nie podał napięcia na sam silnik rozrusznika. Czyli najprawdopodobniej sam bendix masz już padnięty. Nie baw się w naprawy, kup na allegro rozrusznik po regeneracji. Nie są to duże pieniądze, a będziesz miał spokój. Ja u siebie zrobiłem ten błąd, że kupiłem używany i po miesiącu musiałem kupić następny.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!