[E36] 318 tds - pilot do centralnego zamka

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: [E36] 318 tds - pilot do centralnego zamka

Post autor: carl0s »

Nie nie, nie biorę go z pina 17, tylko z centralki przez przekaźnik (na moim rysunku opisane jest źródło sygnału jako czerwony przewód: -30 sekund, a u Ciebie to będzie zielony) - centralki zazwyczaj sterują komfortem poprzez masę, więc przez przekaźnik robisz z tego +12. Nie wiem, czy ta jedna dioda jest zbędna, czy nie, w sumie ze schematu wynika, że jest ona tam trochę na wyrost, ale też nie zastanawiałem się nad tym i po prostu tak złożyłem, jak tu widać całość. I u mnie działało...
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
rockybor
Bywalec
Seria: E90-93
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 2007
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: rockybor »

Sorki, teraz się przyjrzałem i zauważyłem o co chodzi, wcześniej źle przekaźnika odczytałem.
Kolega z innego forum zaproponował mi takie proste rozwiązanie, ponieważ też borykał się z takim problemem jak ja.
Obrazek

Do ryglowania używa sygnału 30sek z domykania oraz sygnał domykający idzie na pin 4 (otwierania). Patrzę trochę na to z przymrużeniem oka, ale jutro się okaże. On twierdzi, że u niego to załatwia sprawę i po zaryglowaniu zamyka szybki.
Czy z przekaźnika nie będzie wychodził za duży prąd (duże natężenie, bo plusy są z zapalniczki) na pin 4?
E90 318d N47 143KM
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

nie no, z takim ustawieniem się jeszcze nie spotkałem, żeby domykanie szyb działało przy otwieraniu auta. Ale pewności nie mam, więc lepiej sprawdź tak jak masz to w planach. Co do prądu - ja brałem prąd spod deski, z głównej żyły zasilającej, i nie było problemu. Nie wiem jak to jest z zapalniczką.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
majster2404
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1993
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: majster2404 »

witam mam problem z podlaczeniem zamka centralnego w swojim bmw kopilem sterownik z allegro wraz z pilotami. zabralem sie do odszukiwania kabli znalazlem zamykanie sterowane plusem przewod bialo czerwony. nie moge znalesc kabla ktory otwiera zamek c... rozebralem drzwi od kierowcy i obok bialo czerwonego jest czerwono zielony. ale on nie reaguje po podlaczeniu plusa ani minusa. prosze o pomoc z gory dziekuje
ODPOWIEDZ