[E36] 318 tds - pilot do centralnego zamka
Moderator: Moderatorzy
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: [E36] 318 tds - pilot do centralnego zamka
Nie nie, nie biorę go z pina 17, tylko z centralki przez przekaźnik (na moim rysunku opisane jest źródło sygnału jako czerwony przewód: -30 sekund, a u Ciebie to będzie zielony) - centralki zazwyczaj sterują komfortem poprzez masę, więc przez przekaźnik robisz z tego +12. Nie wiem, czy ta jedna dioda jest zbędna, czy nie, w sumie ze schematu wynika, że jest ona tam trochę na wyrost, ale też nie zastanawiałem się nad tym i po prostu tak złożyłem, jak tu widać całość. I u mnie działało...
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- rockybor
- Bywalec
- Seria: E90-93
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 2007
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Sorki, teraz się przyjrzałem i zauważyłem o co chodzi, wcześniej źle przekaźnika odczytałem.
Kolega z innego forum zaproponował mi takie proste rozwiązanie, ponieważ też borykał się z takim problemem jak ja.

Do ryglowania używa sygnału 30sek z domykania oraz sygnał domykający idzie na pin 4 (otwierania). Patrzę trochę na to z przymrużeniem oka, ale jutro się okaże. On twierdzi, że u niego to załatwia sprawę i po zaryglowaniu zamyka szybki.
Czy z przekaźnika nie będzie wychodził za duży prąd (duże natężenie, bo plusy są z zapalniczki) na pin 4?
Kolega z innego forum zaproponował mi takie proste rozwiązanie, ponieważ też borykał się z takim problemem jak ja.

Do ryglowania używa sygnału 30sek z domykania oraz sygnał domykający idzie na pin 4 (otwierania). Patrzę trochę na to z przymrużeniem oka, ale jutro się okaże. On twierdzi, że u niego to załatwia sprawę i po zaryglowaniu zamyka szybki.
Czy z przekaźnika nie będzie wychodził za duży prąd (duże natężenie, bo plusy są z zapalniczki) na pin 4?
E90 318d N47 143KM
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
nie no, z takim ustawieniem się jeszcze nie spotkałem, żeby domykanie szyb działało przy otwieraniu auta. Ale pewności nie mam, więc lepiej sprawdź tak jak masz to w planach. Co do prądu - ja brałem prąd spod deski, z głównej żyły zasilającej, i nie było problemu. Nie wiem jak to jest z zapalniczką.
None of you seem to understand...
-
majster2404
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325td
- Rocznik: 1993
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
witam mam problem z podlaczeniem zamka centralnego w swojim bmw kopilem sterownik z allegro wraz z pilotami. zabralem sie do odszukiwania kabli znalazlem zamykanie sterowane plusem przewod bialo czerwony. nie moge znalesc kabla ktory otwiera zamek c... rozebralem drzwi od kierowcy i obok bialo czerwonego jest czerwono zielony. ale on nie reaguje po podlaczeniu plusa ani minusa. prosze o pomoc z gory dziekuje