grifin010 pisze:Witam jestem Tu nowy od 2 dni mam tdsa i chciałbym zmienić w nim olej problem w tym ze nie wiem na jakim jeździł wcześniej
Pomoże mi ktoś
Jaka Lepkosc jaka marka
Bemka ma 230 tys przebiegu
Jeśli nie widać wycieków, zużycie w normie, dobry syntetyczny.
Mój motor smaruje: Castrol 10W60, jeżdzę od 1 grudnia zeszłego roku, zmiana zgodnie ze wskazaniem na desce przejechane ponad 30000 km.
Przeczytaj cały wątek, masz wszystko jak na dłoni.
Jeśli się boisz - zalej semi lub minerał...
Silnik powinien być szczelny, suchy i sprawny. Jeśli dedykowany olej jest przepalany i/lub cieknie, trzeba usunąć niesprawności. Kisiel w misce i motodoktor zemszczą się bardzo szybko... Śmigiełko powinno być smarowane mozliwie najlepsza oliwą. Reszta to półśrodki, "druciarstwo" i pozorne oszczędzanie.
Twoja bmka ma pewnie wiecej km ale nie przejmuj sie ,wlej połsyntetyka i zobacz co sie bedzie działo ,jak bedzie dobrze to smiało zalej Castrol 10W60 mam na liczniku 356.000 i wszystko gra ,mam zalany motor takim Castrolem,pozdrawiam
Czy ma więcej raczej nie
Tego przebiegu jestem pewny silnik nigdzie jakoś tak drastycznie nie leci nie zauwazyłem nic takiego
i chyba zaleje 10w40 jakiejś dobrej firmy
Rzecz jasna gwarancji nie szukam- każdy silnik jest inny, całokształt zależy od bardzo wielu czynników.
Zrobię "uszczelkę" nad miską, zobaczymy, jak będzie dalej się sprawować.
Jeśli ok, to ten castrol zawita za ~miesiąc u mnie.
Dzięki za odp, pozdr
Witam
Zbliża mi się wymiana oleju i też mam problem bo po ostatniej wymianie zauważyłem że jak zapalę zimny silnik to przez dłuższa chwilę po odpaleniu świeci się kontrolka oleju.
Mam zalany Mobil 10w40 turbodiesel
Co zalać?
witam. Ja tez mam ten sam problem,ale po przeczytaniu paru artykułów chyba sie zdecyduje na pelen syntetyk MOBIL 1 5w-50 taki jak przewiduje BMW , moj przebieg to nawet nie wiem bo silnik mam zmieniony ale suchy i bez wyciekow praca cicha i na prawde dobra wedlug mojego starego ktory według licznika miał 235tys , i tak na marginesie dodam ze zastosuje przed wymiana środek do czyszczenia silnika , aby zalac syntetykiem !!Czy podziela ktos moje zdanie ??? czy tak moge zrobic bo na 85% jestem zdecydowany!!!
ja aktualnie mam u siebie Valvoline maxlife 10w40 i jest extra nic nie cieknie, silnik pracuje cicho i sprawnie przebieg 340tkm , w poprzednim BMW benzynie przy podobnym przebiegu miałem tez 10w40
Jeżeli jesteś pewien stanu silnika to zalej ale ważne żeby olej miał specyfikacje A3/B3 broń Cię zalewać coś lepszego
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz
Już podjąłem decyzje i w mojej Buni zawita MOBIL 1 10w/40 czyli półsyntetyk żeby było bezpiecznie !!!! no i kasy troche zostalo , bo syntetyk jest droższy i to sporo
Osobiście mobila bym sobie odpuścił mimo, że droższy od Valvoline to znajomy w sklepie mi go stanowczo odradzał podobno "kombinowany" mam na myśli rozlewany w PL a Valvoline z importu. Jakoś większe zaufanie mam do importowanych olejów.
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz
Widze , że tyle ile ludzi tyle wypowiedzi i chyba nikt nigdy nie bedzie mówił jednym i ty samym głosem!!! hehhe . Ja też słyszałem i jeżdziłem na Valvoline 10w/40 na tamtym silniku , teraz poczytałem i z tego co sie dowiedziałem to niby godne polecenia i zaufania sa 3 marki olejów: LIQUI MOLY, MOBIL 1, VALVOLINE jako trzeci.I tak na marginesieMOBIL jest tańszy od Valvoline . Może nastepnym razem zaleje Valvoline ale teraz już kupiłem Mobil 1 , te 3 marki są bardzo dobre , reszta pozostałych niby tez dobrych sa rozlewane w tej samej rozlewni tylko pod innymi markami .
Ostatnio zmieniony 05 gru 2008, 8:11 przez kwiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
ludzie!!! a lotos czym sie różni od tych olejów z "importu"
ma takie same parametry a cena jest o połowę niższa a i rekomendacje koncernów posiada. te drogie oleje to snobizm, takie jest moje zdanie.
lepiej tę kasę wydać na co inne może być piwo
niektórzy leją drogie oleje a kapcie zakładają używki i to jeszcze stare, znam takich
Ostatnio zmieniony 05 gru 2008, 21:23 przez lw, łącznie zmieniany 1 raz.
Lotos może i dobry nie ryzykuje do BMW do "kredensa" lałem mobila jakoś lotos do mnie nie przemawia a kapcie kupuje używki nie starsze niż dwa lata ale modele z górnej półki i na sezon maksymalnie wolę dobre używki niż kiepskie nówki z reszta i tak po sezonie będą do wymiany