jaki olej do e34 525 TDS?

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

Pavlick
Bywalec

Post autor: Pavlick »

grifin010 pisze:Witam jestem Tu nowy od 2 dni mam tdsa i chciałbym zmienić w nim olej problem w tym ze nie wiem na jakim jeździł wcześniej

Pomoże mi ktoś

Jaka Lepkosc jaka marka

Bemka ma 230 tys przebiegu

Jeśli nie widać wycieków, zużycie w normie, dobry syntetyczny.
Mój motor smaruje: Castrol 10W60, jeżdzę od 1 grudnia zeszłego roku, zmiana zgodnie ze wskazaniem na desce przejechane ponad 30000 km.
Pozdrawiam
Q.
grifin010
Świeżak
Świeżak

Post autor: grifin010 »

boje sie ze zaraz mi padnie silnik jak zaleje syntetykiem:/
Pavlick
Bywalec

Przeczytaj cały wątek, masz wszystko jak na dłoni.
Jeśli się boisz - zalej semi lub minerał...

Silnik powinien być szczelny, suchy i sprawny. Jeśli dedykowany olej jest przepalany i/lub cieknie, trzeba usunąć niesprawności. Kisiel w misce i motodoktor zemszczą się bardzo szybko... Śmigiełko powinno być smarowane mozliwie najlepsza oliwą. Reszta to półśrodki, "druciarstwo" i pozorne oszczędzanie.
Pozdrawiam
Q.
arcabuz
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: arcabuz »

ja bym wlał 10W40 castrola lub mobila
elvis
zbanowany
zbanowany

Post autor: elvis »

Twoja bmka ma pewnie wiecej km :smile: ale nie przejmuj sie ,wlej połsyntetyka i zobacz co sie bedzie działo ,jak bedzie dobrze to smiało zalej Castrol 10W60 mam na liczniku 356.000 i wszystko gra ,mam zalany motor takim Castrolem,pozdrawiam :cool:
grifin010
Świeżak
Świeżak

Post autor: grifin010 »

Czy ma więcej raczej nie
Tego przebiegu jestem pewny silnik nigdzie jakoś tak drastycznie nie leci nie zauwazyłem nic takiego
i chyba zaleje 10w40 jakiejś dobrej firmy
elvis
zbanowany
zbanowany

Post autor: elvis »

I prawidłowo ,ale pełnego syntetyku sie nie bój ,na Castrolu 10W60 silnik jest cichszy :cool:
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Mowa o takim Castrol Edge?? [KLIKl]
Mam tds'a z przebiegiem 280k, jeździ na półsyntetyku Mobil S 10W40, może być ten Castrol?
Pavlick
Bywalec

Dokładnie ten.
Nikt nie zagwarantuje, że u Ciebie w silniku sprawi się świetnie jednak np u mnie od prawie 40kkm (10 miesięcy) nic się nie pogorszyło ;-)
Pozdrawiam
Q.
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Rzecz jasna gwarancji nie szukam- każdy silnik jest inny, całokształt zależy od bardzo wielu czynników.
Zrobię "uszczelkę" nad miską, zobaczymy, jak będzie dalej się sprawować.
Jeśli ok, to ten castrol zawita za ~miesiąc u mnie.
Dzięki za odp, pozdr
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Pawełek
Bywalec

Post autor: PaweÅ‚ek »

Ja również leje Castrol Magnatec 10W/40, przejechałem na nim ponad 130 tkm wszystko OK. Ważne jest aby olej miał kwalifikacje A3/B3. :lol:
kosma
Bywalec

Post autor: kosma »

Witam
Zbliża mi się wymiana oleju i też mam problem bo po ostatniej wymianie zauważyłem że jak zapalę zimny silnik to przez dłuższa chwilę po odpaleniu świeci się kontrolka oleju.
Mam zalany Mobil 10w40 turbodiesel
Co zalać?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

witam. Ja tez mam ten sam problem,ale po przeczytaniu paru artykułów chyba sie zdecyduje na pelen syntetyk MOBIL 1 5w-50 taki jak przewiduje BMW , moj przebieg to nawet nie wiem bo silnik mam zmieniony ale suchy i bez wyciekow praca cicha i na prawde dobra wedlug mojego starego ktory według licznika miał 235tys , i tak na marginesie dodam ze zastosuje przed wymiana środek do czyszczenia silnika , aby zalac syntetykiem !!Czy podziela ktos moje zdanie ??? czy tak moge zrobic bo na 85% jestem zdecydowany!!!
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

ja aktualnie mam u siebie Valvoline maxlife 10w40 i jest extra ;) nic nie cieknie, silnik pracuje cicho i sprawnie przebieg 340tkm , w poprzednim BMW benzynie przy podobnym przebiegu miałem tez 10w40 ;)

Jeżeli jesteś pewien stanu silnika to zalej ale ważne żeby olej miał specyfikacje A3/B3 broń Cię zalewać coś lepszego :grin:
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

Ja mam za soba sporo km na VALVOLINE 10W40 MAXLIFE.
Nic nie cieknie, nic nie stuka... nie pali oleju. Nie dymi... odpala.. pracuje rowno.
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

Już podjąłem decyzje i w mojej Buni zawita MOBIL 1 10w/40 czyli półsyntetyk żeby było bezpiecznie !!!! no i kasy troche zostalo , bo syntetyk jest droższy i to sporo
OpTo
Bywalec

Osobiście mobila bym sobie odpuścił ;) mimo, że droższy od Valvoline to znajomy w sklepie mi go stanowczo odradzał ;) podobno "kombinowany" mam na myśli rozlewany w PL a Valvoline z importu. Jakoś większe zaufanie mam do importowanych olejów.
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec

Widze , że tyle ile ludzi tyle wypowiedzi i chyba nikt nigdy nie bedzie mówił jednym i ty samym głosem!!! hehhe . Ja też słyszałem i jeżdziłem na Valvoline 10w/40 na tamtym silniku , teraz poczytałem i z tego co sie dowiedziałem to niby godne polecenia i zaufania sa 3 marki olejów: LIQUI MOLY, MOBIL 1, VALVOLINE jako trzeci.I tak na marginesieMOBIL jest tańszy od Valvoline . Może nastepnym razem zaleje Valvoline :lol: ale teraz już kupiłem Mobil 1 , te 3 marki są bardzo dobre , reszta pozostałych niby tez dobrych sa rozlewane w tej samej rozlewni tylko pod innymi markami .
Ostatnio zmieniony 05 gru 2008, 8:11 przez kwiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
lw
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: lw »

ludzie!!! a lotos czym sie różni od tych olejów z "importu" :?: :?: :?: :!: :!: :!:
ma takie same parametry a cena jest o połowę niższa a i rekomendacje koncernów posiada. te drogie oleje to snobizm, takie jest moje zdanie.
lepiej tę kasę wydać na co inne :razz: może być piwo :lol:
niektórzy leją drogie oleje a kapcie zakładają używki i to jeszcze stare, znam takich :lol:
Ostatnio zmieniony 05 gru 2008, 21:23 przez lw, łącznie zmieniany 1 raz.
OpTo
Bywalec

Lotos może i dobry ;) nie ryzykuje do BMW do "kredensa" lałem mobila ;) jakoś lotos do mnie nie przemawia a kapcie kupuje używki nie starsze niż dwa lata ale modele z górnej półki i na sezon maksymalnie wolę dobre używki niż kiepskie nówki ;) z reszta i tak po sezonie będą do wymiany :lol:
ODPOWIEDZ