e36 318tds - remont silnika
Moderator: Moderatorzy
-
Q-bak
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
Re: e36 318tds - remont silnika
Tego nie wiem, przy odbiorze powiem ojcu żeby popytał o stan i to, co niejako mechanik w środku "zastał". No i problem wymiany oleju będzie dopiero za 1k km, więc nie musimy się z myśleniem spieszyć 
-
rekrut81
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Łódzkie
Widzę że na tym forum prawie sami bogaci się wypowiadają.Dla mnie wydanie 3 tyś.na części nie mówiąc już o robociźnie(bo pewnie sami byście se zrobili)to ociera się już o remont silnika.Ja na to "tuszowanie syfa pudrem" jak to nazwaliście zbierałem dwa dłuugie lata.Dla mnie remont silnika to jest to co zostało u mnie wykonane (całe szczęście z powodzeniem).I tu wychodzi z was prawdziwy Polak.Nie wolno mu pogratulować,że mu się udało,tylko trzeba mu wbić szpilę i udowadniać ,że pieniądze które wpakował swój ukochany samochód mógł również dobrze rozdać na ulicy.A właściciel ,którego będzie stać na generalny remont silnika,nie bedzie wchodził na żadne forum tylko pojedzie do ASO zapłaci rachunek i nie bedzie się zastanawiał co mu zrobili,byle samochód jeździł. 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Kontakt:
Hmmm... no tak, my Polacy i nasza prawdziwa mentalność...
Jakbyś poczekał chwilę dłużej to zapewne autorowi PO remoncie niejeden by pogratulował, tak jak to jest w zwyczaju u nas. Polecam poczytać trochę forum, bo ostatnio co chwilę ktoś ma tu o coś pretensję (ostatnio kolega wpadł i od razu stwierdził, że tu nie ma rozwiązań, a tematy są nie zakańczane). Inaczej - to forum to nie miejsce, gdzie wbijesz się w temat, powiesz że coś zrobiłeś i teraz wszyscy będą Ci gratulować i się cieszyć Twoim szczęściem. :] Fajnie, że się udało zrobić taniej i dobrze, ale nikt tu nie twierdził, że się nie da. Po prostu nie da się za 2tyś zrobić kapitalki w m41/m51 (a nad takim budżetem początkowo myślał autor), zatem koledzy postarali się go uświadomić w realiach, zamiast przytakiwać i się uśmiechać. I chyba wyjdzie na dobre, bo zastanowił się jeszcze zanim podejmie decyzję. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie taka forma dyskusji jest znacznie bardziej wartościowa. Do kółka wzajemnej adoracji to zapraszam na inne fora. ;]
Słowo "remont" nie jest synonimem "remontu kapitalnego", zatem kwestia stanu silnika i potrzeb. Ja też nie wydaję lekką ręką 2-3tyś zł na auto z drobnych w kieszeni, niestety liczyłem się z tym, że kupuję BMW i choć nie wszystkie, to wiele spraw wychodzi niestety znacznie drożej niż w innych przypadkach. Po prostu chodzi o to, że remontując silnik nie powinieneś kierować się funduszami a potrzebami! Jeśli nie jesteś w stanie udźwignąć funduszy, które mogą okazać się znacznie większe niż to co zakładałeś bardzo skromnie na początku - moim skromnym zdaniem nie powinieneś brać się za remont, a znacznie lepiej i taniej poszukać pewnego słupka i go wymienić.
Jedno z czym się faktycznie i ja nie zgadzam odnośnie do poprzednich wypowiedzi, to koszty które tu roztaczacie. Oczywiście, że jeśli ktoś chce zrobić prawdziwy kapitalny remont, to pochłonie to spore koszty - ale myślę, że w 7-8tyś taka prawdziwa kapitalka swobodnie się zmieści. Części są jeszcze swobodnie dostępne, wszystkie elementy INA czy SWAG to części na równi z OE (mam kolegę w Bimecie i wcale nie mają dwóch linii produkcyjnych
poza tym są jeszcze spore zapasy starych części). Znajomy robił w m51 kapitalny remont w większości samemu, czego nie dał radę to oddawał (honowanie, szlifowanie, sprawdzanie szczelności). Zrobił cały silnik jak w zegarku, na częściach OE lub "OE bez znaczka" - całość jakieś 2 lata temu szacował, że wyszła mu ok. 4-4,5tyś zł (uwzględniając rabaty, które wykorzystał oraz fakt, że rozrząd i szklanki miał nowe, silnik nie przegrzany, a głowicę szczelną). Jeśli silnik jest w dobrym stanie oraz nie był przegrzany, to dobry remont w zależności od potrzeb może się zamknąć i w 3-4tyś zł dzisiaj. Kwestia co mamy na stole, zatem nie można tak generalizować. Można zrobić remont za 12tyś zł, można za 8, można i za 5 - fakt jest jeden, za 2tyś w TDSie to można zrobić co najwyżej naprawę. :] No i też nie zgodzę się z Jaworem, że remont silnika to i osprzęt. Ale tak jak mówię - wszystko zależy od tego co się ma.
Pzdr.
Jawor pisze:- rozrząd (nie dotyczy cię, jeśli Twój jest ok)
siudek pisze:Zanim zrzucisz głowicę to jak zdejmiesz miskę zobacz dół tłoków, będzie po części widać co się dzieje.
siudek pisze:kontrolnie zdejm osłonę pod silnikiem i spójrz na miskę oraz podstawę filtra oleju (miejsce często awaryjne w m51, warto tam zajrzeć i u Ciebie), to nic nie kosztuje.
raven_1983 pisze:wtedy wiadomo czy ogólnie silnik do remontu, czy np. zawór na jednym garze przepuszcza.
siudek pisze:w ten sposób jesteś w stanie sporo się dowiedzieć, a jeszcze nie zdejmujesz głowicy (nawet jeśli okaże się to niezbędne - nic nie tracisz).
Jawor pisze:Życzę abyś okazał się czarnowidzem i większośc to były błahostki.
Czekam na relację, pozdrawiam.
Jawor pisze:Co do samej przekładki silnika, to jest to dobre rozwiązanie jeśli ma się pewne źródło silnika i gwarancję rozruchową.
Jawor pisze:Ja akurat wybrałem przekładkę i nie wyszło wcale jakoś kosmicznie.
...faktycznie, same bogate snoby w tym temacie.GuLuN pisze:Ja też mam przełożony słupek (czyli silnik bez osprzętu jak turbina pompa ale z głowicą) od nowszego autka i raczej jest to najtańsze rozwiązanie ja mam autko z 93 a silniki 96.
Tu masz słupek tylko pamiętaj o gwarancji rozruchowej.
Słowo "remont" nie jest synonimem "remontu kapitalnego", zatem kwestia stanu silnika i potrzeb. Ja też nie wydaję lekką ręką 2-3tyś zł na auto z drobnych w kieszeni, niestety liczyłem się z tym, że kupuję BMW i choć nie wszystkie, to wiele spraw wychodzi niestety znacznie drożej niż w innych przypadkach. Po prostu chodzi o to, że remontując silnik nie powinieneś kierować się funduszami a potrzebami! Jeśli nie jesteś w stanie udźwignąć funduszy, które mogą okazać się znacznie większe niż to co zakładałeś bardzo skromnie na początku - moim skromnym zdaniem nie powinieneś brać się za remont, a znacznie lepiej i taniej poszukać pewnego słupka i go wymienić.
Jedno z czym się faktycznie i ja nie zgadzam odnośnie do poprzednich wypowiedzi, to koszty które tu roztaczacie. Oczywiście, że jeśli ktoś chce zrobić prawdziwy kapitalny remont, to pochłonie to spore koszty - ale myślę, że w 7-8tyś taka prawdziwa kapitalka swobodnie się zmieści. Części są jeszcze swobodnie dostępne, wszystkie elementy INA czy SWAG to części na równi z OE (mam kolegę w Bimecie i wcale nie mają dwóch linii produkcyjnych
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
Jak zawsze.No i też nie zgodzę się z Jaworem, że remont silnika to i osprzęt.
No fajnie, ale do "nowego" słupka zamontowałbyś cieknącą pompę, lejące wtryskiwacze, zdechłe turbo etc?
Gdybym, powtarzam gdybym, miał wydać tyle kasy na kompletną kapitalkę to zrobiłbym to od razu z osprzętem.
Sam się prosisz o kłopoty, z wcześniejszych postów - bez urazy - wnioskuję że Twój ojciec ma nikłe pojęcie o tdsie, więc lepiej będzie jak sam odbierzesz samochód zeby potem się nie szarpać że coś zostało źle zrobione.Tego nie wiem, przy odbiorze powiem ojcu żeby popytał o stan i to, co niejako mechanik w środku "zastał". No i problem wymiany oleju będzie dopiero za 1k km, więc nie musimy się z myśleniem spieszyć
Nikt nikomu szpili nie wbija, tylko trwa dyskusja na temat zakresu remontu i budżetu.Widzę że na tym forum prawie sami bogaci się wypowiadają.Dla mnie wydanie 3 tyś.na części nie mówiąc już o robociźnie(bo pewnie sami byście se zrobili)to ociera się już o remont silnika.Ja na to "tuszowanie syfa pudrem" jak to nazwaliście zbierałem dwa dłuugie lata.Dla mnie remont silnika to jest to co zostało u mnie wykonane (całe szczęście z powodzeniem).I tu wychodzi z was prawdziwy Polak.Nie wolno mu pogratulować,że mu się udało,tylko trzeba mu wbić szpilę i udowadniać ,że pieniądze które wpakował swój ukochany samochód mógł również dobrze rozdać na ulicy.A właściciel ,którego będzie stać na generalny remont silnika,nie bedzie wchodził na żadne forum tylko pojedzie do ASO zapłaci rachunek i nie bedzie się zastanawiał co mu zrobili,byle samochód jeździł.
To nie samosia.pl że jeden drugiemu zawiści że ma lepiej.
-
Q-bak
- Bywalec
Jawor - niestety studia skutecznie uniemożliwią mi odebranie auta. Uwierz mi - dzwonię ile tylko mogę i upewniam się że wszystko jest w porządku, myślę że lipy nie będzie 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
...tylko jak gadasz od rzeczy.Jawor pisze:Jak zawsze.![]()
No dobrze, ale przecież nie każdy do remontu startuje z kompletnym trupem w kategorii złomu, nie zakładajmy zawsze takiego scenariusza.Jawor pisze:No fajnie, ale do "nowego" słupka zamontowałbyś cieknącą pompę, lejące wtryskiwacze, zdechłe turbo etc?
Gdybym, powtarzam gdybym, miał wydać tyle kasy na kompletną kapitalkę to zrobiłbym to od razu z osprzętem.
Popieram Jawora (o dziwo ;] ) - z całym szacunkiem dla Twojego ojca, ale załatw to sam. Testowane nie raz i przez nie jednego. ;]Tego nie wiem, przy odbiorze powiem ojcu żeby popytał o stan i to, co niejako mechanik w środku "zastał". No i problem wymiany oleju będzie dopiero za 1k km, więc nie musimy się z myśleniem spieszyć
Pzdr.
siudek siudkowski
-
Q-bak
- Bywalec
Panowie, VENI VIDI VICI !
Cieszę się strasznie z tego, że po dwóch latach w końcu przyszedł czas na kompleksowe zajęcie się problemem odpalania/braku kompresji itd. Jeszcze przedwczoraj było kolejne podejrzenie że oprócz głowicy również pompa jest do zrobienia; wczoraj dostałem cynk że pompa jest sprawna, potrzebowała kilku regulacji, do tego posprawdzane zostały wężyki z ciśnieniem, paliwem itd. (gość powiedział że niektóre z nich są plastikowe i "pracują" podczas niskich temperatur, stąd zasysanie oleju napędowego - tak mi wytłumaczył) Grunt, że bunia po włożeniu pompy ożyła. Szkoda tylko że nie sprawdzili tego przy okazji remontu głowicy, niepotrzebnie rozbierali silnik dwa razy. No ale wczoraj jeszcze mechanik powiedział że potrzyma ją do dzisiaj, żeby sprawdzić jak mu odpali.
Panowie, o godzinie 7.15 czasu pomorsko-polskiego mechanik zanotował, że przy temperaturze 2 stopni betka odpaliła na pół przekręcenia kluczyka, co oznacza że w końcu jest gotowa do odbioru
Dzięki wszystkim za wsparcie, zachęcam każdego kto ma problemy z odpalaniem a wyeliminował wszystkie inne kwestie do czerpania z tego tematu, może coś się przyda
Pozdrawiam !
///e
testy organoleptyczne dopiero w piątek jak dotrę do domu
Cieszę się strasznie z tego, że po dwóch latach w końcu przyszedł czas na kompleksowe zajęcie się problemem odpalania/braku kompresji itd. Jeszcze przedwczoraj było kolejne podejrzenie że oprócz głowicy również pompa jest do zrobienia; wczoraj dostałem cynk że pompa jest sprawna, potrzebowała kilku regulacji, do tego posprawdzane zostały wężyki z ciśnieniem, paliwem itd. (gość powiedział że niektóre z nich są plastikowe i "pracują" podczas niskich temperatur, stąd zasysanie oleju napędowego - tak mi wytłumaczył) Grunt, że bunia po włożeniu pompy ożyła. Szkoda tylko że nie sprawdzili tego przy okazji remontu głowicy, niepotrzebnie rozbierali silnik dwa razy. No ale wczoraj jeszcze mechanik powiedział że potrzyma ją do dzisiaj, żeby sprawdzić jak mu odpali.
Panowie, o godzinie 7.15 czasu pomorsko-polskiego mechanik zanotował, że przy temperaturze 2 stopni betka odpaliła na pół przekręcenia kluczyka, co oznacza że w końcu jest gotowa do odbioru
Dzięki wszystkim za wsparcie, zachęcam każdego kto ma problemy z odpalaniem a wyeliminował wszystkie inne kwestie do czerpania z tego tematu, może coś się przyda
Pozdrawiam !
///e
testy organoleptyczne dopiero w piątek jak dotrę do domu
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
No to fajno, czekamy na odczucia właściciela. :] Generalnie potwierdza się "śmieszna" teza wałkowana tu do znudzenia - zanim zaczniesz wymieniać i sprowadzać części za kupę kasy, wpierw oddaj do kogoś kumatego z odpowiednimi narzędziami i WYREGULUJ wszystko jak należy.
Co do wężyków - żaden nie jest "plastikowy" ;] ale przewód filtr-pompa oryginalnie jest z przeźroczystego tworzywa (chyba właśnie ze względów diagnostycznych tak go zrobili). A co z nim generalnie było, bo nie załapałem chyba?
P.S. Jak pali na pół przekręcenia kluczyka to lepiej oddaj ją do elektryka, bo jakieś zwarcie przed zapłonem w stacyjce musi być.
Co do wężyków - żaden nie jest "plastikowy" ;] ale przewód filtr-pompa oryginalnie jest z przeźroczystego tworzywa (chyba właśnie ze względów diagnostycznych tak go zrobili). A co z nim generalnie było, bo nie załapałem chyba?
P.S. Jak pali na pół przekręcenia kluczyka to lepiej oddaj ją do elektryka, bo jakieś zwarcie przed zapłonem w stacyjce musi być.
siudek siudkowski
-
Q-bak
- Bywalec
siudek cicho, wole żeby było zwarcie niż jak ma palić po 20 sekundach 
Wiadomo jak to jest z rozmowami przez telefon - do końca nie wytłumaczył co było, stawiam po prostu na brak regulacji, nieszczelne przewody itd. Jak ojciec będzie ją odbierał (albo ja, jak będzie tam do piątku stała) to wtedy uściśle co było nie tak.
edit
oczywiście jakiś wkład własny miał w tym remont głowicy
Wiadomo jak to jest z rozmowami przez telefon - do końca nie wytłumaczył co było, stawiam po prostu na brak regulacji, nieszczelne przewody itd. Jak ojciec będzie ją odbierał (albo ja, jak będzie tam do piątku stała) to wtedy uściśle co było nie tak.
edit
oczywiście jakiś wkład własny miał w tym remont głowicy
-
Q-bak
- Bywalec
Witam, post pod postem ale chciałbym żeby ktoś zauważył ostatni post podsumowania w tym temacie.
Tak więc mechanik pokazał cała stronę kosztorysow - remont glowicy, regulacja pompy, termostat, filtr powietrza i oleju itd. Auto po staniu 2 dni na dworze odplilo za pierwszym razem bez chmurki
Ale dopiero po wyjechaniu z warsztatu zacząłem się śmiać jak głupi - auto dostało nowe życie, tak jakbym wrzucił mu kolejny chip. Zero mulenia, mieli kapciach na mokrym przy 1,5k obrotów (normalnie tam mocy nie miał jeszcze) na 4 przy 50 czuć ciąg silnika, tempomat działa swietnie, wcześniej brzydko przerywal i szarpal - bajka po prostu, reakcja na gaz tez wspaniała. Jestem naprawdę szczęśliwy ze udało się ten remont zrobić, teraz już wiem ile to auto jest warto i na pewno nie będę myśleć o jego sprzedaży 
Pozdrawiam i dziękuje za wsparcie w tym temacie !
Tak więc mechanik pokazał cała stronę kosztorysow - remont glowicy, regulacja pompy, termostat, filtr powietrza i oleju itd. Auto po staniu 2 dni na dworze odplilo za pierwszym razem bez chmurki
Pozdrawiam i dziękuje za wsparcie w tym temacie !
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
No to fajno. Poczekaj jeszcze z miesiąc jazdy i napisz o solidnym mechaniku w odpowiednim do tego dziale, żeby inni z Twoich okolic wiedzieli w razie czego gdzie się udać. :]
Pzdr.
Pzdr.
siudek siudkowski
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
He he,pieniażki nie poszły w błoto-przełożyły sie na konkretne efekty 

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.