Witam
Po zmianie silnika w E34 tds 95 , okazało sie ,że nie pasuje pompa wtryskowa.[za duży kołnierz,silnik prawdopodobnie z modelu przed 94r.]Czy po wytoczeniu otwory w aluminiowym mocowaniu pompy w nowym silniku[ w profesjonalnym zakładzie] to zagra?
MOD: Poprawiłem tytuł, następnym razem proszę samemu go poprawiać. :]
[E34] 525TDS - dopasowanie po zmianie pompy (kołnierz)
Moderator: Moderatorzy
-
Maroo
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
Re: dopasowanie pompy
Powinno zagrać bez problemu.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: e34 tds - dopasowanie po zmianie pompy (kołnierz)
Zasadnicze pytanie brzmi - co przekładałeś?
Pompy 993 i 995 pracują z nastawnikiem MES (potencjometryczny), 994 to HDK (indukcyjny). Różnica w mocowaniach jest pomiędzy 995 a 993, a zatem tylko MES - indukcyjne wszystkie mają tak samo. To jest główny problem dla wielu tych, którzy zmienić chcą typ nastawnika na nowszy (gdyż nie w każdym wypadku operacja taka się uda bez większych kombinacji). Da się zrobić "hybrydę" z HDK na 995, ale nie jestem w stanie obecnie dokładnie napisać co i jak. Sam tego nie przerobiłem, spróbuję zaprosić tu kolegę, który zrobił to z powodzeniem.
Przekładasz samą pompę czy razem z nastawnikiem? Jakie numery pomp? Skąd masz osprzęt elektroniczny (wiązka, ECU, sterownik skrzyni, swoje stare z HDK czy te z silnika z 94)? Wpierw zorientuj się zatem co z czego i gdzie przekładasz, zanim dasz wiercić.
Maroo - jeśli faktycznie wiesz co mówisz, wpierw wyjaśnij co i dlaczego, a jak komuś radzisz to na wszelki wypadek dopytaj się dokładnie o co chodzi. Bo później mogą być niepotrzebne nieporozumienia.
Pzdr.
Pompy 993 i 995 pracują z nastawnikiem MES (potencjometryczny), 994 to HDK (indukcyjny). Różnica w mocowaniach jest pomiędzy 995 a 993, a zatem tylko MES - indukcyjne wszystkie mają tak samo. To jest główny problem dla wielu tych, którzy zmienić chcą typ nastawnika na nowszy (gdyż nie w każdym wypadku operacja taka się uda bez większych kombinacji). Da się zrobić "hybrydę" z HDK na 995, ale nie jestem w stanie obecnie dokładnie napisać co i jak. Sam tego nie przerobiłem, spróbuję zaprosić tu kolegę, który zrobił to z powodzeniem.
Przekładasz samą pompę czy razem z nastawnikiem? Jakie numery pomp? Skąd masz osprzęt elektroniczny (wiązka, ECU, sterownik skrzyni, swoje stare z HDK czy te z silnika z 94)? Wpierw zorientuj się zatem co z czego i gdzie przekładasz, zanim dasz wiercić.
Maroo - jeśli faktycznie wiesz co mówisz, wpierw wyjaśnij co i dlaczego, a jak komuś radzisz to na wszelki wypadek dopytaj się dokładnie o co chodzi. Bo później mogą być niepotrzebne nieporozumienia.
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
majki1979
- Świeżak

- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Łódzkie
Nie chodzi mi o zmianę pompy.
Problem polega na wymianie silnika.Silniki TDS bodajże przed 1994r. posiadały mocowanie pompy, na dokręconej do bloku ,aluminiowej podstawie dostosowanej prawdopodobnie do pomp 993 lub 995 .W moim silniku [ 1995r pompa 994 ] mocowanie pompy było zespolone razem z blokiem i ma inną średnicę .Niestety nieświadomy tych różnic kupiłem silnik chyba z 1993r.
Chcąc zamontować pompę okazało się że nie pasuje.Za duży kołnierz.
Pytanie brzmi ,czy roztoczenie tej aluminiowej podstawy do rozmiarów kołnierza pompy 994 zda egzamin.
Pozdrawiam
Dodano: 10 Sty 2012 23:54
Aby była jasność.Wymieniam sam silnik tzn słupek i nic więcej.
Pzdr
Problem polega na wymianie silnika.Silniki TDS bodajże przed 1994r. posiadały mocowanie pompy, na dokręconej do bloku ,aluminiowej podstawie dostosowanej prawdopodobnie do pomp 993 lub 995 .W moim silniku [ 1995r pompa 994 ] mocowanie pompy było zespolone razem z blokiem i ma inną średnicę .Niestety nieświadomy tych różnic kupiłem silnik chyba z 1993r.
Chcąc zamontować pompę okazało się że nie pasuje.Za duży kołnierz.
Pytanie brzmi ,czy roztoczenie tej aluminiowej podstawy do rozmiarów kołnierza pompy 994 zda egzamin.
Pozdrawiam
Dodano: 10 Sty 2012 23:54
Aby była jasność.Wymieniam sam silnik tzn słupek i nic więcej.
Pzdr
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 23:38 przez majki1979, łącznie zmieniany 2 razy.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
W pełni rozumiem, właśnie dlatego pytam czy osprzęt jest Twój z pompy 994 czy przełożyłeś całość z tego starego silnika (wtedy masz dwa różne sposoby sterowania dawką). O tym należy pamiętać zanim zabierzemy się za pracę. Jeśli zmieniłeś sam słupek bez elektroniki, to pytam niepotrzebnie - jednak skąd miałem wiedzieć (pojęcie "silnik" dla jednych oznacza słupek, dla drugich "to co jest pod maską").
Skoro masz inne mocowanie, znaczy się w kupionym silniku była pompa 995 (bo ta ma inne mocowanie). Jak już wspominałem w innych postach jest możliwość zamontowania nastawnika HDK na pompie 995, jednak nie wiem o tym wystarczająco dużo żeby coś więcej napisać (aczkolwiek czekam na informacje od kolegi, który z taką modyfikacją jeździ). Natomiast jeśli chodzi o to co Ty piszesz - elektronicznie nie ma żadnych przeciwwskazań. Kwestia czy mechanicznie nie ma różnic - przyjrzyj się korpusie pompy. Jak będziesz wiedział więcej - napisz proszę, bo również mnie to ciekawi.
BTW, pomieszały Ci się numery pomp. Nie 933 a 993, nie 944 a 994. ;]
Pzdr.
EDIT: o widzisz, w takim razie sorki za zamieszanie. Widzę, że numery pomp również poprawiłeś zanim zdążyłem napisać. :]
Skoro masz inne mocowanie, znaczy się w kupionym silniku była pompa 995 (bo ta ma inne mocowanie). Jak już wspominałem w innych postach jest możliwość zamontowania nastawnika HDK na pompie 995, jednak nie wiem o tym wystarczająco dużo żeby coś więcej napisać (aczkolwiek czekam na informacje od kolegi, który z taką modyfikacją jeździ). Natomiast jeśli chodzi o to co Ty piszesz - elektronicznie nie ma żadnych przeciwwskazań. Kwestia czy mechanicznie nie ma różnic - przyjrzyj się korpusie pompy. Jak będziesz wiedział więcej - napisz proszę, bo również mnie to ciekawi.
BTW, pomieszały Ci się numery pomp. Nie 933 a 993, nie 944 a 994. ;]
Pzdr.
EDIT: o widzisz, w takim razie sorki za zamieszanie. Widzę, że numery pomp również poprawiłeś zanim zdążyłem napisać. :]
siudek siudkowski
-
majki1979
- Świeżak

Podstawa rowziercona.Na "sucho" pasuje idealnie.W przyszłym tygodniu montaż.
Dam znać czy się udało.
Pzdr.
Dam znać czy się udało.
Pzdr.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
I jak tam, udało się?
siudek siudkowski
-
majki1979
- Świeżak

Pompa zamontowana w aucie.Silnik zapalił.Niestety nie zamontowany jest jeszcze układ chłodzenia,więc próba trwała tylko chwile.Wygląda ,że będzie OK.Teraz jeszcze jest obawa o skrzynie.Auto stało pół roku pod chmurką i niestety zablokowało się na pozycji P.Byłem zmuszony ruszyć je na siłe i boję sie czy czegoś nie uszkodziłem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- niebo
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Województwo: Wielkopolskie
Jeżeli auto no siłę pchałeś/ciągłeś a skrzynia była w położeniu pracy ''P'' to na 100% blokada uległa uszkodzeniu... tu możesz poglądowo zobaczyć jak to wygląda:
http://www.zf.com/na/content/media/unit ... /5HP18.pdf
http://www.zf.com/na/content/media/unit ... /5HP18.pdf
Na drodze nie jesteÅ› sam/a...

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php