witam
kupiłem jakiś czas temu e34 ze skończonym tdsem, nie było sensu go naprawiać więc zmieniłem silnik na 2.4d z e30. przeróbka bardzo prosta i silnik fajny.
Auto generalnie spełnia u mnie funkcję małego dostawczaka więc musi jeździć bez problemu. Silnik znałem z e30 którą miałem parę lat wcześniej i byłem bardzo zadowolony, okazało się że w e34 też daje radę, spalanie poniżej 6 na trasie i koło 9 przy kręceniu po mieście.
o osiągach można zapomnieć ale zawalidrogą też nie była.
160km/h przy ok 600kg w bagażniku nie stanowiło problemu
zrobiłem ponad 30000km w ciągu roku bez żadnych problemów.
Jakiś czas temu jednak z racji sporego przebiegu jak mniemam bo z pewnością ok 500000km padła uszczelka pod głowicą i silnik poszedł w odstawkę
Zamontowałem tym razem silnik 2.4td, założyłem mechaniczną pompę na linkę z wolnossącego, turbo z tdsa po dobrej regeneracji, intercooler z tdsa i ogołociłem silnik z elektroniki w którą w wydaniu bmw nie wierzę,
silnik w zasadzie ma wiązkę elektryczną z 2.4d
śmiga bardzo miło, na mrozach koło -30 były problemy z paleniem ale to ewidentnie sprawa świec których z niewiadomych przyczyn jeszcze nie zmieniłem
polecam taką przeróbkę jako lekarstwo na niesprawnego tdsa
[E34] swap z tds na 2.4d oraz 2.4td
Moderator: Moderatorzy
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Re: [E34] swap z tds na 2.4d oraz 2.4td
Dziękuję za informacje- kiedyś widziałem na allegro zieloną E34 (chyba oxford) z czarnymi skórami i właśnie 2,4d.
Zastanawiałem się, jak to się przemieszcza- mocy i momentu znacznie mniej niż 1.8i. Choć i MB W124 miał 2,0d
Aby topic był kompletny podaj proszę jakieś szczegóły, na ile pracochłonne są takie przekładki, na co zwrócić uwagę, może zdjęcia jeśli takimi dysponujesz.
Zastanawiałem się, jak to się przemieszcza- mocy i momentu znacznie mniej niż 1.8i. Choć i MB W124 miał 2,0d
Aby topic był kompletny podaj proszę jakieś szczegóły, na ile pracochłonne są takie przekładki, na co zwrócić uwagę, może zdjęcia jeśli takimi dysponujesz.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
-
INOX
- Świeżak

- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 524d/td
- Województwo: Podkarpackie
jeśli chodzi o to na co zwrócić uwagę to w przypadku 2.4d należy dorobić łapy silnika albo zamiast obudowy filtra oleju założyć przystawkę z 2.4td z wężami i zewnętrzną obudową. Ja dorobiłem sobie łapy. drugie co to chcąc założyć skrzynię z tdsa należy wymienić łożysko w wale podpierające wałek sprzęgłowy bo tds ma 15mm a m21 12mm
z kolei założenie skrzyni z 2.4 wymusza wymianę wału na wał z 524td
W przypadku silnika 2.4td w takiej kofiguracji jak mam ja musiałem przerobić węże do chłodnicy oleju bo zakładajac intercooler nie miałem miejsca już na chłodnicę oleju z 2.4td i wykorzystałem tą z tdsa z tym że dopiero po odwróceniu jej do góry nogami bo wyjścia na węże ma po nie tej stronie co trzeba.
do intercoolera i turbiny dorobiłem sobie rury z nierdzewki bo było mi łatwiej i prościej i ładniej niż jakieś gumowe zmuszać do współpracy
aha jeszcze jedno to zrobiłem sobie kolektor wydechowy bo chciałem żeby turbo było widoczne
zdjęcia dodam jak tylko znajde
z kolei założenie skrzyni z 2.4 wymusza wymianę wału na wał z 524td
W przypadku silnika 2.4td w takiej kofiguracji jak mam ja musiałem przerobić węże do chłodnicy oleju bo zakładajac intercooler nie miałem miejsca już na chłodnicę oleju z 2.4td i wykorzystałem tą z tdsa z tym że dopiero po odwróceniu jej do góry nogami bo wyjścia na węże ma po nie tej stronie co trzeba.
do intercoolera i turbiny dorobiłem sobie rury z nierdzewki bo było mi łatwiej i prościej i ładniej niż jakieś gumowe zmuszać do współpracy
aha jeszcze jedno to zrobiłem sobie kolektor wydechowy bo chciałem żeby turbo było widoczne
zdjęcia dodam jak tylko znajde
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Województwo: Wielkopolskie
Warto tu wspomnieć, że skrzynia z 2.4TD jest "dłuższa" (ma niższe przełożenia), stąd również dyfer wypadałoby wymienić na ten od 2.4TD ("krótszy", posiada wyższe przełożenie).
Czekamy na zdjęcie kolektora.
Tak PS. Dość dziwne wymaganie: "żeby turbo było widoczne"
Czekamy na zdj.
Czekamy na zdjęcie kolektora.
Tak PS. Dość dziwne wymaganie: "żeby turbo było widoczne"
"Exercise your inner demons"
- pikofm
- Bywalec
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Czyli skrzynia biegów z m21 pasuje plug&play do m51? Chodzi mi tylko i wyłącznie o rozstaw śrub.
-
INOX
- Świeżak

dwóch śrub brakło na dole ale wypadają akurat na tym czymś przykręcanym pod miską więc dałem sobie z tym radę bo miałem akurat jedno wolne i za pomocą spawarki wiertarki i gwintownika zrobiłem tuning 

- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
Nieźle to wygląda, ale mam pytanie, czemu turbodawka nie jest podłączona między pompą a kolektorem dolotowym? Oszczędnośc paliwa?? 
-
INOX
- Świeżak

bo brakło wężyka