[E36] Silnik ???
Moderator: Moderatorzy
-
tomekwiniar
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Świętokrzyskie
[E36] Silnik ???
Witam wszystkich.Kupiłem pare miesięcy temu 325 tds z 93 r ,samochód sprowadzony z Belgii,przebieg 220tys ,zrobiłem test zegarow wskazowka nie zatrzymuje się na 100 ,jak kolega stwierdził licznkik nie kręcony(może).Od razu wymieniłem filtr paliwa ,powietrza na oryginały .Olej Mobil one 10w40,osoba wykonująca wymiany podlączyła go pod komputer i twierdzi ,że wszystko jest ok.Ogólnie z samochodem nie mam problemów spalanie w normie,czasami na ciepłym potrzebuje chwilkę zakręcić(rzadko ogólnie od razu pali),obroty w normie,polecial180km/h I MÓGŁ WIĘCEJ.Martwi mnie tylko,że podczas otwarcia korku wlewu oleju podczas pracy silnika strasznie chlapie olejem,mało tego wydaje bardzo głośne klekotanie metaliczny dzwięk ,czy zimny ,czy ciepły oprocz tego bardzo kopci na czarno powyżej 2 tyś obrotów..Prosilbym o poradę czy to normalne zjawiska.Jestem z okolic Kielc jeśli ktos mógłby podać mi namiary dobrego serwisu lub kogoś który móglby zdjagnozować stan samochodu w moich okolicach lub innym mieście byłbym bardzo wdzięczny.Koledzy twierdzą,że samochód powinienem sprzedać,bo chlapanie to brak kompresji ,silnik do remontu.Prosze o poradę z góry dziekuję 
Witam pod korkiem jest wałek rozrządu wiec podczas pracy silnika chyba musi chlapać olejem gdyż on musi byś smarowany no chyba że się mylę to raczej nie jest duży fiat czy polonez który ma wałek rozrządu w bloku silnika
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Gdyby Bóg uważał że przedni napęd jest lepszy to chodzilibyśmy na rękach
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
hey,
dzis specjalnie dla Ciebie kolego sprawdzilem to pryskanie z pod korka oleju. i powiem Tobie ze to rzecz normalna - i Ci ktorzy mowia ze nie powinno pryskac sa w bledzie - bo pod korkiem od razu znajduje sie walek ktory jest napedzany lancuszkiem - ten walek jest skrecony srubkami i podczas pracy silnika obraca sie tak jak wskazowki zegara - a ze jest smarowany cieplym olejem to nie ma mozliwosci zeby nie pryskalo - pryska w prawa strone ( te strone od kierowcy stojac przodem do auta z otwarta maska) leca takie kropelki wyniesione z sila wlasnie tego walka .... no chyba ze silnik nie ma smarowania, albo oleju - wtedy napewno nie bedzie pryskac.
pozdrawiam
dzis specjalnie dla Ciebie kolego sprawdzilem to pryskanie z pod korka oleju. i powiem Tobie ze to rzecz normalna - i Ci ktorzy mowia ze nie powinno pryskac sa w bledzie - bo pod korkiem od razu znajduje sie walek ktory jest napedzany lancuszkiem - ten walek jest skrecony srubkami i podczas pracy silnika obraca sie tak jak wskazowki zegara - a ze jest smarowany cieplym olejem to nie ma mozliwosci zeby nie pryskalo - pryska w prawa strone ( te strone od kierowcy stojac przodem do auta z otwarta maska) leca takie kropelki wyniesione z sila wlasnie tego walka .... no chyba ze silnik nie ma smarowania, albo oleju - wtedy napewno nie bedzie pryskac.
pozdrawiam
> Zgadzam sie w 100% ,pryskanie to normalna sprawa ,jak komus nie pryska to niech sobie oleju do silnika dolejemarcellchen pisze:hey,
pozdrawiam
Witam wydaje mi się ze brak kompresji objawiałby się tym że po odkręceniu korka obroty silnika zaczęły by wariować i wyczuwałbyś z pod korka oleju spaliny bądź mieszankę paliwa w zależności które gniazdo zaworowe straciło szczelność.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Gdyby Bóg uważał że przedni napęd jest lepszy to chodzilibyśmy na rękach
-
Paweel
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Podkarpackie
że chlapie olejem to normalne zjawisko (tak jak napisali koledzy wcześniej), obok korka masz łańcuszek rozrządu i będzie on chlapał przy zapalonym silniku. łańcuszek jest niczym nie osłonięty więc chlapie. Sprawdź czy ci oleju nie bierze, i wtedy będziesz wiedział co robić, jak nie bierze w nadmiernych ilościach to ok, jak bierze to szukaj gdzie.
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Panowie- wszystko jest OK, powinno pryskać, MUSI pryskać olejem.
Dlaczego?
Czopy wałka rozrządu smarowane są pod ciśnieniem, natomiast krzywki mgłą olejową.
Dlaczego?
Czopy wałka rozrządu smarowane są pod ciśnieniem, natomiast krzywki mgłą olejową.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
czasami silnik po kapitalce stanie po wyjechaniu z garazu, i to ze masz masz go wyremontowanego nie znaczy ze jest git. u mnie chlapie, u moich kumpli chalpie, i duzo innych ludzi mowi ze u nich tez chlapie. i dziwi mnie to ze u Ciebie nie chlapie ... bo u mnie i i u moich znajomych jak sie odkreca korek na pracujacym silniku to pryska w strone prawa .... bo tam od razu po odkreceniu korka jest walek poskrecany srubami ktore sa ciagle oliwione i nie ma mozliwosci zeby nie pryskalo .... bo ten walek ma jednak jakas predkosc .. a jak jest predkosc to naoliwoiny syto walek musi pryskac ..... no chyba ze u Ciebie nie ma oliwienia .... i ten waleczek jest suchy, wtedy napewno nie bedzie chlapac. tak na uboczu to obaj jestesmy z Bialegostoku, mozna to sprawdzc
heh
-
tomekwiniar
- Bywalec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1993
- Województwo: Świętokrzyskie
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
ma chlapać olejem koniec kropka, jeśli już chcecie coś sprawdzić odkręcaniem korka na włączonym silniku to przedmuch, po odkręceniu korka nie powinno go "wypychać". Co do niespania nocą przez takie problemy to pomyślcie sobie że niektóre benzyniaki potrafią zgasnąć po odkręceniu korka na włączonym silniku i to też jest całkiem normalne w zależności od silnika 
Malo ze stolka nie spadlem jak przeczytalem wypowiedz typka ktory twierdzi ze mu nic nie chlapie
Porada dla niego bylo by chyba sprawdzenie czy ma wogole olej lub czy pompe oleju ma sprawna. Jest to jak najbardziej normalne zjawisko. Po odkreceniu dekla nawet po swierzo zalozonej glowicy wolnej od oleju to po recznym kreceniu walem po chwili napelni sie olejem. A co tu mowic o pracujacym silniku gdzie jest o wiele wiecej obrotow na minute