RR TDS vs BMW TDS - czyli wszelkie róznice

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
taperson
Bywalec
Seria: Land Rover
Nadwozie: SUV
Model: RR P38a
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

RR TDS vs BMW TDS - czyli wszelkie róznice

Post autor: taperson »

dokładnie jak w temacie chodzi mi o różnice miedzy tymi silnikami montowanymi w range rover'ach a w bmw różnych serii np w mocowaniach w ułożeniu przewodów dolotowych wylotowych itp. np w turbinie.
jeszcze np interesuje mnie czy wszystkie rolki i napinacze sa takie same w każdym tdsie?? zarówno te od pasków z jak i rozrządu
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Re: RR TDS vs BMW TDS - czyli wszelkie róznice

Post autor: N2O »

Różnią się miską, smokiem, zaślepką wałka rozrządu zamiast pompy podciśnienia, wspomnianą turbiną, rozrusznikiem.
Być może czymś jeszcze, ale nie pamiętam.
:)
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Według realoem i TIS części oraz zasadnicza procedura zrzucania i zakładania rozrządu (nie wliczam w to demontażu osprzętu, wiadomo, tutaj różnice będą spore) jest taka sama w przypadku silników M41 i M51, niezależnie od zastosowania. Myślę więc, że dla Opla i RR części będą te same. Podobnie ma się rzecz dla napinacza oraz rolek - tutaj części te są takie same.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

nom generalnie rozchodzi sie oto iz muszę zmienić wszystkie paski rolki i napinacze, po zimie wszystko świszczy az strach jechac, i dla przykładu w "forumowym" sklepie u kolegi Macka (SPAM.pl) wychodzi ze sa zupełnie inne napinacze.
potrzebuje tego ramienia,dzwigni napinacza na którym jest rolka i do którego jest bezpośrednio ten teleskopowy (o ile dobrze to nazywam) napinacz, reszty rolek i rolki do paska klimy oraz samych pasków.
czy mógłbyś w tym mądrym programie sprawdzić nr tych podzespołów? to tez ewentualnie obrazek jakis wkleic?
a co do turbiny to ta od bmw wogule nie podchodzi? czy to jest ta smama turbiny tylko z innymi wejściami wyjściami? ma te same parametry?
i czy visko jest to samo?
czujniki te same? od temp i ciśnienia turbo i położenia walu?
wtryski te same łącznie ze sterującym?
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

To może inaczej:

http://lrparts.ru/

Pewnie znasz ten link? Bazując po informacjach z tego katalogu, to części o których wspomniałeś są te same. Obawiam się tylko o złączki - np. w oplu wtrysk sterujący jest taki sam jak w BMW, jednak kostka podłączeniowa ma inny kształt. Więc co do czujników - musisz sprawdzić sam organoleptycznie - może spróbuj zrobić fotę złączek i ocenimy?
Bo co do części mechanicznych typu rolki i napinacz - jestem pewien, że to jest to samo co w BMW, jedynie mocowanie samego teleskopu napinacza do korpusu silnika jest inne - w sensie, że nie widzę w nim dziurki na obudowę ozdobną silnika. Ale samo mocowanie w sensie rozstawu śrub to to samo.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Post autor: N2O »

Rolki i sam teleskop można kupić tanio(jak ma się kolegę ze zniżkami) choćby w Intercars.
Nowe kompletne(razem z tuleją wkręcaną w blok i zaślepką) ramię napinacza kupowałem w serwisie BMW jakoś na jesieni za 242 zł - wszystko pasuje. Paski takie jak do BMW.
Wisko w RR jest całkiem inne i zdaje się że identyczne jak w Lublinie ze śmigłem 11 łopatowym. Czujniki te same, wtrysk sterujący zdaje się, że też.
Nawet sam silnik w RR ma na deklu zaworów napis BMW(Land Rover od 1994 do bodajże 2002 roku należał do BMW) w odróżnieniu od silnika z omegi gdzie nie ma żadnego napisu.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

nie linku nie znalem ale jest z******** :D :D

dobra czyli na dzien dzisiejszy potrzebne mi rolki napinaczy i te paski itp, czyli kupuje (oczywiście jak nastanie św. Matki Boskiej Pieniężnej) tak jak do bety.
ODPOWIEDZ