dokładnie jak w temacie chodzi mi o różnice miedzy tymi silnikami montowanymi w range rover'ach a w bmw różnych serii np w mocowaniach w ułożeniu przewodów dolotowych wylotowych itp. np w turbinie.
jeszcze np interesuje mnie czy wszystkie rolki i napinacze sa takie same w każdym tdsie?? zarówno te od pasków z jak i rozrządu
RR TDS vs BMW TDS - czyli wszelkie róznice
Moderator: Moderatorzy
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Re: RR TDS vs BMW TDS - czyli wszelkie róznice
Różnią się miską, smokiem, zaślepką wałka rozrządu zamiast pompy podciśnienia, wspomnianą turbiną, rozrusznikiem.
Być może czymś jeszcze, ale nie pamiętam.

Być może czymś jeszcze, ale nie pamiętam.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Według realoem i TIS części oraz zasadnicza procedura zrzucania i zakładania rozrządu (nie wliczam w to demontażu osprzętu, wiadomo, tutaj różnice będą spore) jest taka sama w przypadku silników M41 i M51, niezależnie od zastosowania. Myślę więc, że dla Opla i RR części będą te same. Podobnie ma się rzecz dla napinacza oraz rolek - tutaj części te są takie same.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- taperson
- Bywalec
- Seria: Land Rover
- Nadwozie: SUV
- Model: RR P38a
- Rocznik: 2001
nom generalnie rozchodzi sie oto iz muszę zmienić wszystkie paski rolki i napinacze, po zimie wszystko świszczy az strach jechac, i dla przykładu w "forumowym" sklepie u kolegi Macka (SPAM.pl) wychodzi ze sa zupełnie inne napinacze.
potrzebuje tego ramienia,dzwigni napinacza na którym jest rolka i do którego jest bezpośrednio ten teleskopowy (o ile dobrze to nazywam) napinacz, reszty rolek i rolki do paska klimy oraz samych pasków.
czy mógłbyś w tym mądrym programie sprawdzić nr tych podzespołów? to tez ewentualnie obrazek jakis wkleic?
a co do turbiny to ta od bmw wogule nie podchodzi? czy to jest ta smama turbiny tylko z innymi wejściami wyjściami? ma te same parametry?
i czy visko jest to samo?
czujniki te same? od temp i ciśnienia turbo i położenia walu?
wtryski te same łącznie ze sterującym?
potrzebuje tego ramienia,dzwigni napinacza na którym jest rolka i do którego jest bezpośrednio ten teleskopowy (o ile dobrze to nazywam) napinacz, reszty rolek i rolki do paska klimy oraz samych pasków.
czy mógłbyś w tym mądrym programie sprawdzić nr tych podzespołów? to tez ewentualnie obrazek jakis wkleic?
a co do turbiny to ta od bmw wogule nie podchodzi? czy to jest ta smama turbiny tylko z innymi wejściami wyjściami? ma te same parametry?
i czy visko jest to samo?
czujniki te same? od temp i ciśnienia turbo i położenia walu?
wtryski te same łącznie ze sterującym?
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
To może inaczej:
http://lrparts.ru/
Pewnie znasz ten link? Bazując po informacjach z tego katalogu, to części o których wspomniałeś są te same. Obawiam się tylko o złączki - np. w oplu wtrysk sterujący jest taki sam jak w BMW, jednak kostka podłączeniowa ma inny kształt. Więc co do czujników - musisz sprawdzić sam organoleptycznie - może spróbuj zrobić fotę złączek i ocenimy?
Bo co do części mechanicznych typu rolki i napinacz - jestem pewien, że to jest to samo co w BMW, jedynie mocowanie samego teleskopu napinacza do korpusu silnika jest inne - w sensie, że nie widzę w nim dziurki na obudowę ozdobną silnika. Ale samo mocowanie w sensie rozstawu śrub to to samo.
http://lrparts.ru/
Pewnie znasz ten link? Bazując po informacjach z tego katalogu, to części o których wspomniałeś są te same. Obawiam się tylko o złączki - np. w oplu wtrysk sterujący jest taki sam jak w BMW, jednak kostka podłączeniowa ma inny kształt. Więc co do czujników - musisz sprawdzić sam organoleptycznie - może spróbuj zrobić fotę złączek i ocenimy?
Bo co do części mechanicznych typu rolki i napinacz - jestem pewien, że to jest to samo co w BMW, jedynie mocowanie samego teleskopu napinacza do korpusu silnika jest inne - w sensie, że nie widzę w nim dziurki na obudowę ozdobną silnika. Ale samo mocowanie w sensie rozstawu śrub to to samo.
None of you seem to understand...
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
Rolki i sam teleskop można kupić tanio(jak ma się kolegę ze zniżkami) choćby w Intercars.
Nowe kompletne(razem z tuleją wkręcaną w blok i zaślepką) ramię napinacza kupowałem w serwisie BMW jakoś na jesieni za 242 zł - wszystko pasuje. Paski takie jak do BMW.
Wisko w RR jest całkiem inne i zdaje się że identyczne jak w Lublinie ze śmigłem 11 łopatowym. Czujniki te same, wtrysk sterujący zdaje się, że też.
Nawet sam silnik w RR ma na deklu zaworów napis BMW(Land Rover od 1994 do bodajże 2002 roku należał do BMW) w odróżnieniu od silnika z omegi gdzie nie ma żadnego napisu.
Nowe kompletne(razem z tuleją wkręcaną w blok i zaślepką) ramię napinacza kupowałem w serwisie BMW jakoś na jesieni za 242 zł - wszystko pasuje. Paski takie jak do BMW.
Wisko w RR jest całkiem inne i zdaje się że identyczne jak w Lublinie ze śmigłem 11 łopatowym. Czujniki te same, wtrysk sterujący zdaje się, że też.
Nawet sam silnik w RR ma na deklu zaworów napis BMW(Land Rover od 1994 do bodajże 2002 roku należał do BMW) w odróżnieniu od silnika z omegi gdzie nie ma żadnego napisu.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- taperson
- Bywalec
- Seria: Land Rover
- Nadwozie: SUV
- Model: RR P38a
- Rocznik: 2001
nie linku nie znalem ale jest z********
dobra czyli na dzien dzisiejszy potrzebne mi rolki napinaczy i te paski itp, czyli kupuje (oczywiście jak nastanie św. Matki Boskiej Pieniężnej) tak jak do bety.
dobra czyli na dzien dzisiejszy potrzebne mi rolki napinaczy i te paski itp, czyli kupuje (oczywiście jak nastanie św. Matki Boskiej Pieniężnej) tak jak do bety.