Czy to jest pompa czy pompka?

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

qaz43
Świeżak
Świeżak

Czy to jest pompa czy pompka?

Post autor: qaz43 »

Mam takze maly problem z moim tds-em, Nie pali ani na zimno ani na ciepło jesli jest malo paliwa w zbiorniku. Jesli zejde pomizej 15l w baku i dam mu w palnik to gasnie i ciezko odpala. Jak zejde ponizej 10l to moge zapomniec ze go uruchomie. Nawet jak zaleje go paliwkiem to czasem sie nie udaje i akumulator do prostownika na cala noc. Rano jakos odpali ale prawie sie rozladowuje aku. Zszedlem wlasnie sprawdzic jak odpala i pali tak 1-3s. Ssprawdzane na zimnym ale tak samo mi pali na zimnym i na cieplym. No i dodam jesli jest coraz mniej dieselka w baku to coraz gorzej pali. Jest to uciazliwe bo tak jakbym mial bak 45l, te 15l ktore zostaja w zbiorniku tak jak by ich nie bylo. Sie zachowuje jakby sie zapowietrzal.

Jesli chodzi o falowanie na obrotach to dla mnie pojecie wzgledne, ale przy wlaczeniu swiatel nic sie nie dzieje, przy wlaczaniu nawiewu z 0 na 4 to drgnie moze o 1mm i wroci, przy kreceniu kierownica takze faluje ale moze to byc przez to ze regenerowalem przekladnie i takie tulejki z teflonu czy czegos tam byly troche ciasne - dorabiane w stoczni.

Na trasie przy dynamicznej jezdzie 100-180km/h pali 7.5l/100km. Miasto do 10l. Wiec chyba w normie.

Mi sie wydaje ze to moze byc pompka w baku. Moze jaks test na wydajnosc by mi pomogl.

Pomozcie prosze, moze znacie jakas dobra literature na temat tego silniczka
carlosb
Bywalec

Post autor: carlosb »

Pompke w baku sprawdza sie na wydajność i jakie podaje ciśnienie.
Czyli zdejmujesz przewód od pomki wkładasz go do wiaderka bądz bańki i mierzysz czas w ciągu minuty ile napompuje paliwa jezeli wartość jest niższa znaczy że pompka nie ma wydajnośći. Oraz zakładasz manometr w celu sprawdzenia jakie podaje ciśnienie. Jak znajde ile pompa ma mieć wydajności to odpisze wtedy ze stoperkiem żmiezrzysz sobie wydajność.
Zbych
Bywalec

Post autor: Zbych »

wychodzi na to ze nie ciagnie ci od dolu...musisz rozebrac i zobaczyc co jest grane...moze wystarczy uszczelnic :smile:
JaroKorn
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Post autor: JaroKorn »

Hej. Zdejmij przewod za filtrem paliwa i sprawdz w jaki sposob plynie paliwo. Jezeli leci pod malym cisnieniem, to jest znak ze pompa nadaje sie do wymiany. Pozdrawiam!
JaroKorn
ODPOWIEDZ