e39 525tds świeci sie kontrolka akumulatora

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
przemek2509
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Re: e39 525tds świeci sie kontrolka akumulatora

Post autor: przemek2509 »

Odświeżę starego kotleta,
po ponad roku patrzenia na wkur...jącą czerwoną kontrolkę ładowania problem został rozwiązany, wyśmiejecie mnie pewnie i wielu z was powie ze nie dopuścili by do sytuacji żeby tyle czasu nic z tym nie robić, ale proszę o wyrozumiałość i zrozumienie nie mam zbyt często warunków do samodzielnych napraw, a i z kasą niestety było krucho :(
Oczywiście nie olałem tematu całkowicie, alternator rozebrałem wymieniłem łożyska, regulator ze szczotkami, komutator wirnika i w rezultacie nic się nie zmieniło. Alternator w dalszym ciągu ładował prawidłowo ale kontrolka niestety nie zgasła :( Auto poszło do mechaników i ich diagnoza to układ prostowniczy do wymiany (w Olsztynie cały mostek prostowniczy ok 500zł :shock: alternator BOSCH 140A ), podziękowałem za diagnozę i czym prędzej odjechałem :wink:
Szukałem drugiego alternatora po olsztyńskich cmentarzach samochodowych niestety też bez skutku, VALEO mieli bez problemu ile tylko dusza zapragnie ale chyba 90A
W końcu pojawiło się trochę dodatkowej gotówki, wymieniłem łożyska kół, świeczki żarowe, akumulator oraz masę innych pierdół i wrócił temat ładowania.
Znalazłem wreszcie na allegro taki sam alternator, zakupiłem, zamontowałem i.... dalej to samo :( załamałem ręce a moje wkur...nie sięgało zenitu :evil:
Co się okazało winny całemu zajściu był przepalony bezpiecznik w schowku, nr.15 o wartości 7,5A
Tym sposobem kontrolka gaśnie normalnie, ja mam 2 sprawne alternatory (może ktoś potrzebuje :wink: ) i nareszcie banan na twarzy od ucha do ucha :mrgreen:

edit:
a tak z innej bajki, według rozpiski bezpieczników nr.15 to sterownik silnika, wiec może wie ktoś co jeszcze mogło nie działać przez ten nieszczęsny bezpiecznik :?:
Awatar użytkownika
tomo_o
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Re: e39 525tds świeci sie kontrolka akumulatora

Post autor: tomo_o »

hehe dobre:P ja najpierw zawsze przegladam skrzynke bezpieczników ze 3 razy dopiero biore sie za dalsze grzebanie:) wazne ze juz rozwiazałes problem szkoda tylko kasy nie potrzebnie wsadzonej...;/
ODPOWIEDZ