To nie ulega wątpliwości - nie wpadło by mi nawet do głowy , żeby coś takiego zrobićtomo_o pisze:uszczelka pod głowica jest jednorazowego uzycia jak juz ja raz załozyłes to nie zakłądaj jej drugi raz bo 10km nie zrobisz i ja wydmucha...trzeba nowa...
[e39 tds] Problem z ustawieniem rozrzadu
Moderator: Moderatorzy
-
zun
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
Re: [e39 tds] Problem z ustawieniem rozrzadu
-
zun
- Bywalec
Są jednak takie silniki , w których proceduralnie nie wymienia się śrub głowicy za każdym razem. W Mercedesie wg procedur serwisowych mierzy się każdą śrubę przed wymianą . Jeśli nie osiągnęła maksimum określonego przez producenta to można ją spokojnie użyć. Z doświadczenia widać , że śruby są gotowe do użycia jeszcze dwa razy po wykręceniu ich . Nie wiem jak jest w bmce , ale pewnie jak u większości trzeba użyc nowe , tak więc śruby też nowe były użyte , i będą znowu.
W środku tygodnia powinienem dostać dorobioną szpilkę na dole o większym rozmiarze , a ponad blok w standardowym m12x1.5. I to ma być lekarstwo najmniej inwazyjne w tym przypadku.
W środku tygodnia powinienem dostać dorobioną szpilkę na dole o większym rozmiarze , a ponad blok w standardowym m12x1.5. I to ma być lekarstwo najmniej inwazyjne w tym przypadku.
- tomo_o
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
pytanko dla ogólu... powiedzcie mi czy podczas dokrecania głowicy mozna ominac krok z odpaleniem na 25min, i moge od razu dokrecic 90' ???
-
zun
- Bywalec
Nie , w ten sposób jest pewne prawdopodobieństwo , że ukręcisz śrubę lub zdejmiesz gwint z bloku. Rozgrzanie przed ostatnim etapem to dość często spotykana procedura przy silnikach z żeliwnym blokiem i aluminiową głowicą. Rozgrzewając się głowica w pewnym stopniu ściska uszczelkę. Należy potem doprowadzić do ostygnięcia silnika - głowica wtedy w mniejszym stopniu będzie naciskać na uszczelkę i dokręcenie końcowe. Ja to robiłem z duszą na ramieniu i jedna ze śrub ściągneła mi gwint w ostatniej fazie. Co się okazało nie z mojej winy - gwint już częściowo ( tak w 70 %) był ściagniety przez poprzedniego magika. Teraz staje na głowie , żeby nie wydając majatku naprawić tą wadę. Ale koszty niezłe - kolejna uszczelka , kolejne śruby. Słownie ponad 300 w "D" 
- tomo_o
- Bywalec
kurde no czaje czaje ale troche mi nie na reke taka procedura... mam cały przód rozebrany, musze wszystko poskladac, i chciał nie chciał bd czeba tak postapic....
-
zun
- Bywalec
Ryzkujesz to , że dmuchnie Ci uszczelkę w najmniej odpowiednim momencie - np. na środku autobahny w szczerym polu o drugiej nad ranem 1500 km od domu
I wtedy przypomnisz sobie , że mogłeś w sumie dociagnąć głowice po zagrzaniu 
- tomo_o
- Bywalec
ale mi chodzi o dociagnieciu jej od razu, bez dogrzewania, ale chyba bede posteował jak ksiazka nakazuje i zrobie jak pisza, korona mi z głowy nie spadnie a nie chce miec problemów potem, juz mi nerwów brakuje do tego autka:P
-
zun
- Bywalec
Tobie brakuje nerwów ? Ha , co ja mam powiedzieć ....
Zrobiłem w aucie pompe , nastawnik , rozrzad , glowice , wtryski .... wszystko , moze oprocz glowicy mialo jakies mankamenty , wiec bylo podejrzane .... i co , jak silnik chodzil kiepsko tak chodzi kiepsko
Tyle tylko ze mam pewnosc , ze wszystko jest w "mint condition" .... zostal jeszcze do zrobienia z rzeczy nieruszanych przestawiacz kata wtrysku i przeplywka ..... ewentualnie jeszcze wywale egr , ale to tak dla swietego spokoju , bo on nie jest opdowiedizialny za gubienie pracy.
Dokrecac bez rozgrzewania nie polecam , duze ryzyko urwania albo szpilki , albo gwintu - to juz z dwojga zlego lepiej byloby nie dokrecac o ostatnie 90 stopni.
Zrobiłem w aucie pompe , nastawnik , rozrzad , glowice , wtryski .... wszystko , moze oprocz glowicy mialo jakies mankamenty , wiec bylo podejrzane .... i co , jak silnik chodzil kiepsko tak chodzi kiepsko
Dokrecac bez rozgrzewania nie polecam , duze ryzyko urwania albo szpilki , albo gwintu - to juz z dwojga zlego lepiej byloby nie dokrecac o ostatnie 90 stopni.
- tomo_o
- Bywalec
to też masz wesoło.... :/ ale kochamy swoje samochody i nie placzemy ileż my juz do nich dołozyli:P Bumer ma jezdzić i koniec kropka!! i dziwery wyrywać:P heheh WYTRWAŁOŚCI KOLEDZY!!!!
razem damy rade:)
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
oj stary jak ty chcesz rwac laski na 16 letnie bmw w dieslu, to ja proponuje sie zastanowic nad inwestycja w gumowa lale...

None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- tomo_o
- Bywalec