E36 Wycieraczki chodzą w drugą strone

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

globus_318tds
Bywalec

E36 Wycieraczki chodzą w drugą strone

Post autor: globus_318tds »

Witam, jestem po lekturze wielu wątków, na różnych forach na temat funkcjonowania wycieraczek przedniej szyby w E36. Wszyscy najczęściej opowiadają że to problem modułu Wiwa II (końcówka numeru 031) . ( schowek lub na dole po lewej od kierowcy) . Sugerując się podpowiedziami kolegów postanowiłem sprawdzić swój sterownik- moduł. Ku mojemu nie zadowoleniu okazuje się że mam dobry. (w Innym aucie działa oki).
Opis Problemu.
Zimą gdy popadał śnieg a kochanej żonie nie chciało się wystawić nosa żeby odgarnąć trochę biały puch, zostały włączone wycieraczki. Śniegu było tak dużo że sobie nie poradziły i stanęły. Wówczas żona śnieg odgarnęła, wycieraczki ruszyły ale zatrzymały się w pozycji pionowej. Stan ten trwał z tydzień. Później była sytuacja podobna ze śniegiem. Za dużo śniegu, wycieraczki stanęły. i zaczęły działać prawidłowo. Z dwa tyg temu już bez żadnego obciążenia znowu się zepsuły. Stanęły w pozycji pionowej i zamiast poruszać się od dołu(poziom) do góry (pion) , pracują od góry (pion) do dołu (poziom).

Co robiłem.
dogrzebałem się do całego mechanizmu od strony silnika. Tam wszystko jest wg mnie oki. Próbowałem je fizycznie przestawić( akumulator rozłączony) ale to nic nie dawało. I tak wracały do pozycji Pionowej.
Dziś w końcu dorwałem moduł wycieraczek ze szrotu, inny, podobno dobry.(numery się zgadzały) to samo.bez zmian.

Uwagi:
czy jeśli mam kombi to moduł też powinien być od kombi??W serwisie w łodzi mówili że to bez znaczenia ale średnio u mnie z zaufaniem do nich.
Poza tym że wycieraczki chodzą w drugą stronę, wszystko jest oki. Tempo pracy, itp.
Proszę o pomoc.
Policja się mnie zaczęła już czepiać. Póki co ściemniam że ten typ tak ma. :))
gyver7
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Re: E36 Wycieraczki chodzą w drugą strone

Post autor: gyver7 »

Mi to wygląda na przestawienie łączenia oski napędu od przełożenia silniczka napędzającego cały mechanizm wycieraczek. Nie wiem czy w BMW jest to łączenie na stożkowy frez jak w innych autach czy na klin i skontrowane nakrętką. Powinno byś na frez, podejrzewam że dostało oporu i się frezik trochę zerwał i przestawiło się łączenie silniczek-mechanizm wycieraczek. Innej opcji nie ma, bo od strony elektrycznej wygląda wszystko ok. Czyli na automacie same stają zawsze w tym samym miejscu ale nie tym co powinny.
gyver7
humanlife
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Małopolskie

Post autor: humanlife »

może jeszcze być z wnętrzem silniczka coś nie tak nie wiem jak w bmw ale w innych np fordzie jest slimak który jest napędzany przez plastykową zębatkę i może na niej się wytarły zęby i dlatego tak pracuje. Pasuje rozebrać silniczek (przy tym frezie od mocowania do mechanizmu) i posprawdzac czasem inne pasują
Awatar użytkownika
dylan
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: dylan »

gyver7 pisze:Mi to wygląda na przestawienie łączenia oski napędu od przełożenia silniczka napędzającego cały mechanizm wycieraczek. Nie wiem czy w BMW jest to łączenie na stożkowy frez jak w innych autach czy na klin i skontrowane nakrętką. Powinno byś na frez, podejrzewam że dostało oporu i się frezik trochę zerwał i przestawiło się łączenie silniczek-mechanizm wycieraczek. Innej opcji nie ma, bo od strony elektrycznej wygląda wszystko ok. Czyli na automacie same stają zawsze w tym samym miejscu ale nie tym co powinny.
myślę,że kolega ma rację, przeskoczyło na frezie
musisz rozkręcić całość i zobaczyć gdzie się frezy zerwały i wymienić tą część
i złożyć (w takiej pozycji jak się silnik zatrzymuje wycieraczki są schowane)
i to nie ma nic wspólnego z elektroniką
pzdr.
MAX 7,4l/100Km
ODPOWIEDZ