E34 2,5TDS- laik naprawiał pompę i popsuł, POMOCY

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

piÄ…ty-element
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

E34 2,5TDS- laik naprawiał pompę i popsuł, POMOCY

Post autor: piÄ…ty-element »

Mam problem, po zimie zaczęła mi cieknąc pompa wtryskowa, paliwo leciało spod nastawnika i spod dekielka nastawnika. No to nie myśląc rozebrałem nastawnik, zakupiłem uszczelki i złożyłem. Gdy odpaliłem auto miało wysokie obroty i po chwili zgasło, potem już koniec, kręciłem i nic się nie działo a paliwo w pompie było. Przeczytałem ze nastawnik trzeba ustawic, czyli trzpień włożyć do jakiegoś pierścienia jak na foto:

Obrazek

Czyli w pierścieniu szukałem otworu ale u mnie go nie ma, u mnie wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chciałem przekręcić ten pierścień i znaleźć ten otwór lecz pierścień ani drgnie a użyłem naprawdę dużej siły. Jest jakaś możliwość uratowania mojego autka? :( Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
bzyku_2002
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Re: E34 2,5TDS- laik naprawiał pompę i popsuł, POMOCY

Post autor: bzyku_2002 »

piąty-element pisze:Mam problem, po zimie zaczęła mi cieknąc pompa wtryskowa, paliwo leciało spod nastawnika i spod dekielka nastawnika. No to nie myśląc rozebrałem nastawnik, zakupiłem uszczelki i złożyłem. Gdy odpaliłem auto miało wysokie obroty i po chwili zgasło, potem już koniec
Kolego jak kiedyś w Omedze ciekło mi z pod nastawnika to robił mi to gościu w Tucholi. Koszt uszczelnienia, czyszczenia i regulacji to 500zł i "będzie Pan zadowolony..." i byłem :D
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: E34 2,5TDS- laik naprawiał pompę i popsuł, POMOCY

Post autor: N2O »

Ja nie trafiłeś w otwór, to możliwe że teraz pompa nadaje się tylko na złom - sekcja mogła się zatrzeć od nacisku od góry na pierścień.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
ODPOWIEDZ