BMW E36 318TDS -Głowica !!!...

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

michal93
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Re: BMW E36 318TDS -Głowica !!!...

Post autor: michal93 »

Planujesz samą głowicę. Blok jedynie czyścisz z pozostałości po starej uszczelce.
Awatar użytkownika
sylwester067
Bywalec
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Pomorskie

Re: BMW E36 318TDS -Głowica !!!...

Post autor: sylwester067 »

michal93 pisze:Planujesz samą głowicę. Blok jedynie czyścisz z pozostałości po starej uszczelce.
Wielkie dzięki Kolego za odpowiedź ;) Dzisiaj miałem więcej czasu i odebrałem w końcu głowicę ze sprawdzenia, dowiedziałem się, ze pęknięcie było przy czwartym cylindrze kanału dolotowego, zastanawia mnie co mogło być przyczyna tego. Z jednej strony obstawiam turbinę, jako takich problemów z nią nie było, bo moc auta była ok, ale zauważyłem, ze ma pęknięcie na stopce i pojawił się olej w układzie dolotowym. Z drugiej strony miałem niedawno zmieniany rozrząd, niestety sam tego nie robiłem, bo nie miałem czasu, mam podejrzenia, ze mechanik nie splanował głowicy, czy to mogło by też być przyczyną? A może wy macie jakieś sugestie? bo muszę się pozbyć przyczyny zanim założę drugą głowice, nie chce kolejnej wtopy.
P.S. Dodaje w załączniku zdjęcia pęknięcia turbiny, wiem, ze nie wygląda to jak w oryginale i słabo je widać, ale może da radę ocenić, czy takie pękniecie mogło spowodować dostawanie się oleju do dolotu? Pozdrawiam.
Załączniki
CAM00075.jpg
CAM00074.jpg
CAM00073.jpg
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie