E39 TDS- objawy po uszczelnieniu pompy- moc

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Re: E39 TDS- objawy po uszczelnieniu pompy- moc

Post autor: patryk1981 »

@ctiv pisze:blokujemy rozrzad i kolo zamachowe, zdejmujesz oslone rozrzadu odkrecasz pompe, a gdzie ci ta pompka cieknie dokladnie, wstaw fotki
Nie zdejmuje się obudowy rozrządu ,blokuje się koło zamachowe w GMP pod rozrusznikiem chyba wiertłem 8mm i wystarczy zdjąć pasek i odkręcić tą wielką nakrętkę na klucz imbusowy jeśli masz ściągacz , jeśli nie masz to odkręcasz też tą tulejkę i masz nakrętkę od pompy na widoku,pamiętaj o klinie co by się nie zgubił i podczas montażu wskoczył na miejsce , nie obracaj wałkiem pompy bo się będziesz wkur,,,ał podczas montażu .
taka moja rada ,ale zrobisz jak chcesz, w zestawie naprawczym do pompy pod te dekielki dają takie oringi zielone ,według mojej oceny są one o kant d*** potłuc , ja je chyba za mocno skręciłem i zgniotłem ,po 2 dniach zaś targałem pompę bo lało jak oszalałe,fabrycznie tam są takie płytki ja je odtłuściłem i po obu stronach delikatnie silikonem posmarowałem ,niby nie wolno tak robić bo to silikon i nie stosuje się go w pompach ale tu zdało egzamin i lata już ze dwa lata. Jak wyciągniesz pompę to wymień oring na TR bo za parę dni znowu będziesz pompę targał :P nie zapomnij o oringu a są dwa na regulatorze kąta. Jeszcze jedno ,ściągacz zdecydowanie bym zalecał ,da się bez ale to ułatwi Ci bardzo robotę i będziesz miał komfort psychiczny że nie przestawisz rozrządu .
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: @ctiv »

ze wzgledu na klin i przestawienie rozrzadu napisalem zeby zdjac oslone, ale o tym jest wiele na forum wiec kolega powinien sobie poradzic, kiedys gdzies na youtube nawet bylo pare odcinkow filmu jak krok po kroku wyjac pompe.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

@ctiv pisze:ze wzgledu na klin i przestawienie rozrzadu napisalem zeby zdjac oslone, ale o tym jest wiele na forum wiec kolega powinien sobie poradzic, kiedys gdzies na youtube nawet bylo pare odcinkow filmu jak krok po kroku wyjac pompe.

no dobra ,ale to trzeba mieć spore doświadczenie żeby nie uwalić uszczelki pod głowicą,a z wypowiedzi kolegi wynika że nie posiada za wiele doświadczenia więc raczej na pewno naraził by się na spore koszta i ściąganie głowicy ,ale to już inna sprawa ,dlatego podałem mu ten sposób naprawy :wink:
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Są teraz tanie zestawy blokad rozrządu do TDS'a ze ściągaczem do pompy(coś koło 160-170PLN), tylko ciekawe co to warte.
Osłony rozrządu lepieje nie ściągać, bo można sobie tylko narobić bigosu - nie da się tego potem skutecznie uszczelnić na kanale wodnym bez demontażu głowicy.
Jak się zadba o to aby zablokować wał w odpowiedniej pozycji(+ krzywki wałka na pierwszym garnku do góry), to klin nie powinien wypaść - będzie u góry. Zazwyczaj do poluzowania stożka wystarczy lekkie puknięcie młotkiem w nasadkę założoną na poluzowaną nakrętkę wałka pompy, ale zawsze lepszy będzie ściągacz jeśli nie chce wyskoczyć z koła łańcuchowego.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
ochabov
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998

Post autor: ochabov »

patryk1981 pisze: no dobra ,ale to trzeba mieć spore doświadczenie żeby nie uwalić uszczelki pod głowicą,a z wypowiedzi kolegi wynika że nie posiada za wiele doświadczenia więc raczej na pewno naraził by się na spore koszta i ściąganie głowicy ,ale to już inna sprawa ,dlatego podałem mu ten sposób naprawy :wink:

O to się nie macie co martwić, na mechanice się już coś znam. Pompe że tak powiem już wyciągałem z tdsa, ale na zdjętym silniku bo mam drugi, i tam z tego co widziałem tylko tą nakrętkę na klinie trzeba było odkręcić, ale wolę się upewnić jak to jest z tym rozrządem bo wiele wypowiedzi czytałem. I chyba jeszcze raz podejdę do wymiany wszystkiego na założonej pompie na aucie, a jak nadal będzie ciekło to już definitywnie ściągam pompe i zainwestuje w ściągacz.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

ochabov pisze:O to się nie macie co martwić, na mechanice się już coś znam.
No to luzik :wink: Daj znać jak poszło . :D
ochabov
Bywalec

Witam panowie ponownie, jednak po rozkręceniu starej pompy (co robiłem zawsze żeby wiedzieć co i jak zrobić na tej co jest na aucie) stwierdziłem że nie ma szans tego zrobić na założonej pompie więc ją ściągam. za zabieg będę się zabierać jutro bo akurat mam wolne :) Zakupiłem zestaw do blokady rozrządu tylko nie mam dokładnie pojęcia gdzie powpychać wszystkie rzeczy ? I czy trzeba ? Ściągacz wiem jak użyć ale jak za pomocą reszty zablokować ten rozrząd żeby się nie przestawił ? :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec
Rocznik: 1999
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Barman »

jak ja wymieniałem pompe to kupiłem tylko sciagacz do pompy oraz utoczyłem kołek do blokady koła zamachowego , nie wiem po co to wszystko kupiłes.... chyba ze chcesz wymienic sobie rozrząd na nowy...

zdejmij pokrywe zawórów ustaw go na na pierwszym tłoku (pierwszy to jest ten od chłodnicy) krzywki utworza litere "v" zablokuj koła zamachowe/ dziura jest pod lub nad rozrusznikiem i bierz sie za pompe, nic sie nie przestawi..
ochabov
Bywalec

Pompa ściągnięta, wszystko się udało tylko mam pytanie jeszcze do was- dorabialiście klucz trójkątny ten duży (na rysunku nr 130) ? bo na starej pompie udało mi się go odkręcić ale mogę mieć już problem z dokręceniem więc na aktualniej wolę sie za to nie zabierać tym kluczem. I mam pare małych oringów jeszcze i nie wiem gdzie je dać. na razie wymieniłem te oznaczone nr : 92,67 czyli pokrywa i nastawnik pompy, 424, czyli ten pod sterownikiem pompy (E) , tam gdzie jest nr 30 i 36 ja miałem takie blaszki uszczelniające to wyczyściłem je i uszczelniłem specjalnym silikonem do pomp, nr 105 (B) też wymieniłem - to jest jakieś odpowietrzenie pompy ? oraz 810 w (A). O czym mogłem zapomnieć?

Obrazek
ochabov
Bywalec

Panowie, wszystko super pięknie opanowane, zero problemów z założeniem pompy i jej uszczelnieniem ale mam jeden problem- po jezdzie testowej, dosyć ostrej, auto dłużej niż zwykle odpalało, czy to moze byc wina tego że pompa sama w sobie jest zapowietrzona?
@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: @ctiv »

a jaki kąt wtrysku ustawiles?
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
ochabov
Bywalec

Re: E39 TDS-kąt wtrysku/spalanie

Witam panowie ponownie, niestety albo stety dopiero po miesiącu od uszczelnienia pompy dałem radę wyjeździć pełny bak i sprawdzić jak to wszystko wygląda i niestety wyszło mi dosyć duże spalanie- tzn większe o około 2-3 litry niż przed pierwszym poceniem się pompy. Dawkę mam ustawioną na pełnej elektryce(radio, ogrzewanie, światła) na 4,53mg/hub, a na wyłączonej 4,2mg/hub. Co do kąta wtrysku to spritzbeginn soll jest ustawiony na 2,51 a spritzbeginn ist waha się od 2,50 do 2,80 nawet. Dodam że czasami ciężej zapala na ciepły co się wcześniej nie zdarzało przed wymianą pompy. Z tego co wyczytałem to muszę przyśpieszyć kąt wtrysku tak? I wystarczy go bardziej przechylić w stronę pokrywy zaworów? czy raczej w stronę koła?
ochabov
Bywalec

Re: E39 TDS- kąt wtrysku/spalanie

A czy przepływomierz może mieć coś wspólnego z wahaniem się drugiego parametru kąta wtrysku?
ODPOWIEDZ