Wyciek z Pompy wtryskowej!?!?!?

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

maru121
Świeżak
Świeżak

Post autor: maru121 »

Witam mam wyciek z pompy wtryskowej z jakieś zaślepki (chyba zaślepki). No właśnie mam takie pytanie co to jest i czy można to bez problemów odkręcić i uszczelnić. Jakie jeszcze jest tam uszczelnienie uszczelka czy może oring??? Z góry dziękuje. A jest możliwe że sie bedzie zapowietrzał przez ten wyciek bo od czasu do czasu nie chce zapalić dopiero za 3,4 razem zapali na dyk. Z góry dziekuje i pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/937dccf696890e7a.htm
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d296edaed1f4816.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f20fb33f5468d126.html
melon
Świeżak
Świeżak

Post autor: melon »

Witaj tam jest typowy oring do pompy bosha bez problemu można to odkręcić i wymienić go
melon
Awatar użytkownika
szyman_leo
Bywalec
Seria: E81-88
Nadwozie: SUV
Model: 320d
Rocznik: 2006
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: szyman_leo »

Witam.
Zależy z którego roku masz autko: w starszym typie był oring, w nowszym jest uszczelka metalowo-gumowa (uszczelkę można poznać po tym, że kawałek wystaje poza obrys dekielka). Poza tym, to że akurat tam kapie, to nie znaczy, że tylko tam ucieka paliwko. U mnie też myślałem, że dam radę sam zrobić i po dwóch podejściach dopiero jak pojechałem do pompiarza, to wsadził rękę w okolice nastawnika i z uśmiechem zapytał, czy ropa może lecieć do góry.
Po czym jak nietrudno się domyślić umówiłem się na termin i zdecydowałem się na wyjęcie pompy i wymianę wszystkich możliwych uszczelek (koszt niecałe 100PLN + robocizna od 300 do 500PLN).
Prawdopodobnie jak jedna uszczelka przepuszcza, to za chwilę - a najpóźniej zimą, poleci reszta uszczelek.
Obrazek

Obrazek
maru121
Świeżak
Świeżak

Post autor: maru121 »

to jest 95 rok. Jak go zapale to wyraznie widać że kapie z tego dekielka. A czasami nie kapie tylko puczcza z góry bąbelki. wiecie może po co jest ten dekielek i co tam w środku jest? Jak bede robił to zrobie galerie i opisze wszystko chyba że sie zdecyduje i zmienie uszczelki na całej pompie. Mam jeszcze jedno pytanie czy sie nie zapowietrzy jak ten dekielek odkręce i czy dużo ropy mi wycieknie bo nie wiem jaki duży pojemnik mam podkładać.
Paweel
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Paweel »

maru 121 przemyśl sprawę i daj pompę do uszczelnienia a tym samym do zdjęcia i założenia komuś kto robi pompy. To jest droga rzecz a zepsuć nie tak trudno. Mechanik zdejmie pompę uszczelni, ustawi na komputerze parametry i złoży tak jak powinno być. Cena, (wiem bo robiłem w ten piątek) mnie wyniosła 350 PLN. gość zrobił w parę godzin i po kłopocie. samą pompę wyjąc nie tak trudno ale są małe ale ważne rzeczy które łatwo przeoczyć.
Awatar użytkownika
szyman_leo
Bywalec
Seria: E81-88
Nadwozie: SUV
Rocznik: 2006
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: szyman_leo »

Pod tym dekielkiem jest sprężyna dość gruba i krótka. Jeśli tylko tam cieknie, to nic nie powinieneś popsuć. Ale jak pisałem wcześniej, sprawdź czy to tylko ta nieszczelność, bo szkoda Twojej pracy, a dostęp nie jest najciekawszy (trochę ciasno).
Powodzenia ;)
A, nie zapowietrzy się i ropki niewiele skapnie.
Obrazek

Obrazek
marcinfij
Świeżak
Świeżak

Post autor: marcinfij »

Najlepiej odstawić auto do pompiarza, ja jak miałem wyciek to wydawało mi się że gdzieś na którejś śróbie mi się leje, okazało się że trzeba wymienić oringi górny i dolny i kosztowało to 200 zł z robocizną gdzie po wszystkim podpięta była pod kompa i sprawdzone wszystkie ustawienia. Od tamtej pory czyli od jesieni żadnych problemów.
samochody zaczynają się od BMW i na nich się kończą, reszta to wiaderka emaliowane :)
arcabuz
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie

Post autor: arcabuz »

Ja również zachęcam do uszczelnienia całej pompy bo wymienisz jedną uszczelkę a z drugiej zacznie kapać. Przechodziłem ten problem i dałem kompleksowo do uszczelnienia.
mario
Świeżak
Świeżak
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 2001
Województwo: Śląskie

Post autor: mario »

Witam mam ten sam problem prubowałem sam uszczelnic i po jakims czasie znowu gdziesz cieknie i strwierdziłem że lepiej zawiesz pompe do uszczelnienia czy zna ktoś gdzie moge to zrobić na terenie Śląska :wink:
Darek
Świeżak
Świeżak

Post autor: Darek »

Witam,i dokładnie ja mam ten problem,Jezdzimy z zonką tds-em z 94 roku E36 i dzisiaj wyczaiłem ze leje sie z pompy ropka.Poradzcie jak mozecie do kogo sie udać z tym w okolicy Pajeczna lub Bełchatowa(Łódzkie)Z gory wam dziekuje.Pozdro!
zwillinger
mariusz
Świeżak
Świeżak

Post autor: mariusz »

Witam mam podobny problem oturz dziś zauwarzylem wyciek paliwa z pompy , znacie jakiegoś pompiarza godnego polecenia z kielc lub lublina z góry wielkie dzięki
carlosb
Bywalec

Post autor: carlosb »

Ja też miałem ten problem pampa ciekła mi z pod pokrywki nastawnika jak i na społowieniu nastawnika z pompą. Kupiłem dwa uszczelniacze i sam zabrałem sie za uszczelnienie. Za pierwszym razem nie udało mi sie dobrze ustawic nastawnika przesunołem go tak że nie reagował na dodawanie gazu. Wymontowałem wiec go jeszcze raz i pomału ustawiłem juz dobrze. Teraz mam zero wycieku i koszt uszczelnienia 18 zł + 3 godzinki spokojnej robot.
bamse77
Bywalec
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: bamse77 »

witam,
czy ktoś z Was może podać numery uszczelek do pompy wtryskowej w 325TDS z '96r???
niestety nie mogę odczytać numeru pompy ze względu na ich zatarcie, a chcę kupić kpl uszczelek i je powymieniać ze względu na przecieki ropki. zwłaszcza spod nastawnika :mad:
carlosb
Bywalec

Post autor: carlosb »

Nr uszczelek są te same we wszystkich pompach podałem już je.
5h100
Świeżak
Świeżak

Post autor: 5h100 »

Mam pytanko do kolegi który chciał naprawiać tą usterke w okolicy pajęczna ile taka napwawa kosztowala i gdzie najlepiej się udać w pajęcznie żeby to bylo niedrogo a zarazem fachowo
chemik117
Świeżak
Świeżak
Model: 325tds
Rocznik: 1993
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: chemik117 »

Witam czy macie namiar do dobrego pompiarza z wrocławia bo wczoraj zauwarzyłem wyciek ropy z okolic pompy wtryskowej w mojej 325 tds i niewiem gdzie zrobią mi to profesjonalnie i za rozsądne pieniądze
przekorba
Bywalec
Model: 325td
Rocznik: 1994
Województwo: Podkarpackie

Post autor: przekorba »

Witam.
Kto poda numer tej uszczelki z tego dekielka bo ten co podal CARLOSB to jest od nastawnika chyba. A mi potrzeba tylko pod ten dekielek. Kurde niemoge tego znalesc.
ODPOWIEDZ