Siema,
Ostatnio pojawił mi się problem z moim TDSem. Auto jednego dnia jeździło normalnie, a następnego już nie chciało odpalić. Zdiagnozowałem uszkodzoną pompę paliwa - wymieniłem i dalej to samo. Bezpieczniki całe, przekaźniki też. Po zdjęciu przewodów z wtrysków i zakręceniu rozrusznikiem paliwo tylko "kapie" z nich, czyli nie ma ciśnienia. Stwierdziłem że pompa wtryskowa się skończyła, ale spróbowałem auto odpalić na holu i się udało. Dałem jej sie zagrzać i potem odpalała z rozrusznika dosłownie "na dotyk".
Dzisiaj rano sytuacja znowu sie powtórzyła. Kręcę rozrusznikiem, a auto nie odpala. Kręcenie rozrusznikiem nie jest takie typowe, że sam rozrusznik chodzi, tylko wydaje się jakby chodził w połowie na rozruszniku, w połowie sam, kopci w cholere, ale nie odpala...
Nie bardzo wiem co może być powodem takich objawów. Gdyby to był świece to auto prędzej czy później odpaliłbym, a tu mogę kręcić aż do wykończenia akumulatora...
a tak to wygląda
https://www.youtube.com/watch?v=UYxvt3ejMzs
E34 2.5 tds nie odpala na zimnym
Moderator: Moderatorzy
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Re: E34 2.5 tds nie odpala na zimnym
Zdecydowanie świece - wystarczy, że 2 będą spalone i już nie odpalisz przy obecnych temperaturach.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- LuQ90
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
spoko, jak znajdę jutro kogoś kto będzie miał świece na miejscu to je wymienię i zobaczymy 
Szybkie pytanie dodatkowe. Muszę zrzucać kolektor żeby wykręcić świece czy da się to ogarnąć bez zdejmowania go? bo szczerze mówiąc to nie miałem jeszcze okazji wymieniać świec, a ostatnia wymiana była robiona ponad 3 lata temu przez mechanika
Szybkie pytanie dodatkowe. Muszę zrzucać kolektor żeby wykręcić świece czy da się to ogarnąć bez zdejmowania go? bo szczerze mówiąc to nie miałem jeszcze okazji wymieniać świec, a ostatnia wymiana była robiona ponad 3 lata temu przez mechanika
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Jak jesteś ginekologiem, to dasz radę bez zdejmania kolektora. W innym przypadku nie polecam.
Kup świece BERU, a jak kolektor masz aluminiowy, to od razu nowe uszczelki papierowe 6 sztuk.
Kup świece BERU, a jak kolektor masz aluminiowy, to od razu nowe uszczelki papierowe 6 sztuk.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- LuQ90
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Wszystko ogarnięte 
Okazało się że połowa świec nie pali. Po znajomości wyhaczyłem Bosch'ki + 1,5h roboty i teraz pali od strzała
Okazało się że połowa świec nie pali. Po znajomości wyhaczyłem Bosch'ki + 1,5h roboty i teraz pali od strzała