Witam! Potrzebuje porady.
07.07.2014 Oddałem samochód w celu wymiany koła dwumasowego. Kupiłem używany komplet dwumas i sprzęgło ( części z pewnego żródła). Części zostawiłem mechanikowi i oczekiwałem na naprawę w ciągu 2-3 dni. Niestety naprawa przedłużyła się do 2 tygodni. Mechanik twierdził że tarcza przez cały czas trzyma i niema możliwości wbicia biegu. Po trzech próbach wyciągania i zakładani, dwumas złożył ze starym sprzęgłem i dociskiem i problem znikł.
Podkusiło mnie przy okazji ustawić kąt wtrysku i dawkę paliwa. Niestety mechanik nie był w stanie tego zrobić ponieważ rozciągnięty łańcuch rozrządu to uniemożliwiał. Postanowiłem wymienić łąńcuchy oraz elementy przy tym konieczne. Gość zrobił co należało zabrał się za ustawianie i przy tym wymienił jakąś krzywke w pompie ponieważ uznał że jest wytarta. Kiedy to wszystko porobił wynikł problem. Auto nie zapala, tzn. zapalało na plaku ale wbijało się na maks obroty. Zaczęło się ustawianie i podmienianie nastawnika itd. bez skutku. Pan uznał że winny jest sterownik silnika. Wysłał więc komputer do elektryka który stwierdził uszkodzenie jakiejś cewki czy coś. Zrobił i odesłał. Dało to tyle że auto odpalało ale nie reagowało na pedał gazu. Komputer wrócił do elektryka a następnie do mechanika. Efekt na tą chwile jest taki że auto odpala na plaku co któryś raz i gaśnie.
Czy możliwe jest że komputer był uszkodzony a ja normalnie użytkowałem samochód przez ponad rok?
Mechanik raczej polecany. Auto po wymianie rozrządu odpalało normalnie. Zaprowadzając samochód nie miałem problemów z silnikiem (odpalało, nie kopciło, spalanie około 8 litrów).
Niedługo minie dwa miesiące a ja chodzę na piechotę. Za robotę i część części wyliczył mi 1200zł ale było to przed tymi problemami - jak teraz w końcu zrobi i powie 2000zł to mam mu tyle płacić czy się kłucić że to on zawalił sprawę? Mechanik mieszka ode mnie 50km i niemiałem możliwości kontrolować jego pracy..
Co dalej?
325tds 97r Problem po wymianie rozrządu
Moderator: Moderatorzy
-
@ctiv
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
Re: 325tds 97r Problem po wymianie rozrządu
takiemu panu nie dal bym ani grosza, ewidentnie spartolil sprawe, dawales mu auto sprawne a odebrales skopane,niech robi do skutku,
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
-
bienaszek
- Świeżak

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
teraz to bym mu już nie dał rowera z wylecianymi wiankami...
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Uszkodzony czujnik położenia wału?
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
bienaszek
- Świeżak

twierdzi że podmieniał czujnik i jest bez poprawy
-
Morti
- Bywalec
- Seria: E39
mozna wiedziec ktory to polecany mechanik ?
wystarczy ze ch#$@# poskladal pompe po wymianie talerza krzywkowego :] ale nie zostawialbym mu juz tego do roboty :] jak cos odezwij sie na PW ... moze dam rade pomoc
wystarczy ze ch#$@# poskladal pompe po wymianie talerza krzywkowego :] ale nie zostawialbym mu juz tego do roboty :] jak cos odezwij sie na PW ... moze dam rade pomoc
-
bienaszek
- Świeżak

Witam po długiej przerwie.
Wczoraj odebrałem samochód! Po 5 miesiącach!
Prawdopodobnie tak jak napisał Morti mechanik zawalił składając pompę. Dopiero kiedy wysłał ją do Tuchowa na sprawdzenie, tamci zainkasowali 300zł i po założeniu auto pali.
Na ciepłym nadal pali ciężko reszta wydaje się w porządku. Powiedział 1900zł i tyle mu też wypłaciłem. Na wszystko zażyczyłem sobie faktury z wymienionymi usługami.
Ogólnie rzecz biorąc mechanika Pana W. W. koło Lisiej Góry nie polecam. Na 40 wybranych połączeń do niego odebrał 5 więc kontakt żaden. Co lepsze kiedy wczoraj zadzwoniłem to się dowiedziałem że samochód gotowy od trzech dni. On nie zadzwonił do mnie ani raz anie nie konsultował ze mną żadnej naprawy czy zakupu.
Pozdrawiam!
Wczoraj odebrałem samochód! Po 5 miesiącach!
Prawdopodobnie tak jak napisał Morti mechanik zawalił składając pompę. Dopiero kiedy wysłał ją do Tuchowa na sprawdzenie, tamci zainkasowali 300zł i po założeniu auto pali.
Na ciepłym nadal pali ciężko reszta wydaje się w porządku. Powiedział 1900zł i tyle mu też wypłaciłem. Na wszystko zażyczyłem sobie faktury z wymienionymi usługami.
Ogólnie rzecz biorąc mechanika Pana W. W. koło Lisiej Góry nie polecam. Na 40 wybranych połączeń do niego odebrał 5 więc kontakt żaden. Co lepsze kiedy wczoraj zadzwoniłem to się dowiedziałem że samochód gotowy od trzech dni. On nie zadzwonił do mnie ani raz anie nie konsultował ze mną żadnej naprawy czy zakupu.
Pozdrawiam!
-
Morti
- Bywalec
jak dalej ciezko pali na cieplym to albo ch@#$ ustawil pompe albo tyl pompy jest juz kiepski, dziwne ze tego nie zauwazyl przy takiej robocie :/ jakis dramat, ja bym za poprawke juz nic nie placil bo to on zj@#$ sprawe
a kwota 1900 ?? no prosze Cie za co ? demontaz i montaz pompy ? oplata za parkowanie czy co ??
a kwota 1900 ?? no prosze Cie za co ? demontaz i montaz pompy ? oplata za parkowanie czy co ??
-
arski1993
- Bywalec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
piszesz ze wbijał na obroty po tej jego krzywce chociaż nie wiem o jaką krzywkę może chodzić w tej pompie,po prostu prawdopodobnie była ogromna dawka paliwa dlatego też sam wchodził na obroty:)a do wymiany tej jego krzywki musiał wyjać pompę i zdemontować z niej głowice,a głowica jest zrobiona(z tego co wiem) z dokładnością do 2 mikronów więc wątpię aby on ją tak złożył:)pozdrawiam