325td - stuki wydobywające sie z silnika z górnej czesci

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

KoperDT
Bywalec

325td - stuki wydobywające sie z silnika z górnej czesci

Post autor: KoperDT »

Witam. mam Problem z moim 325td. na wolnych obrotach cos stuka w silniku. Nie jest to bardzo mocny stukot ale go słychac. Stukanie odpowiada pracy silnika tak jakby tłoki udezały o zawory. gdy dodam troche gazu stukanie ustaje. Dodam ze słychac to w górnej czesci silnika tak jakby rozrząd albo głowica, panewka nie jest to napewno. co mogło sie stac?? moze napinacz łancucha rozrządu?? Czekam na odpowiedz.
bumas525
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bumas525 »

na zimnym czy ciepłym silniku czy nie ma reguły
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

takie objawy daje rozerwana guma na kole pasowym na głównym wale silnika ;) sprawdź dokładnie to koło na początek a później szukaj usterek silnika ;)
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Gadzio
Bywalec

Post autor: Gadzio »

Dokładnie, tak jak kolega wyżej napisał, chyba każdy na tym forum już to przerabiał:)
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

ja tego nie przerabialem :) jaki to jest stukot? slychac go wyraznie i glosno? czy jezdzenie z ta rozerwana guma czyms grozi?
Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: Nest »

A czy ten stukot jest regularny?
Obrazek
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

Stuki wydobywają się na biegu jałowym im silnik cieplejszy tym stuki stają cichsze ;) objawy idealnie pasują na jakąś poważną awarię silnika ;)

Co do zagrożeń to od razu nic się nie stanie. Zbudowane to jest mniej więcej jak sprzęgło kłowe. Z biegiem czasu od uderzeń koło może się rozpaść a co za tym idzie masakra w paskach napędowych i urządzeniach napędzanych nimi.

Nowe to spory koszt ok 400pln zamiennik a ok 800-900 ori. Ja kupiłem używkę za 100pln i śmiga ;)
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
KoperDT
Bywalec

Stukot ten słychac wyraznie i dosyc głosno tylko jak silnik pracuje na luzie. jak dodam troche gazu to ustaje i jest cicho. Stukot pasuje do pracy silnika. jest regularny z detonacją.

[ Dodano: Pią Sty 09, 2009 9:58 pm ]
tylko ze to słychac tak jakby z głowicy z górnej czesci silnika a koło pasowe jest na dole. niedawno miałem wyjęte te koło i nie zauwazyłem zeby cos z nim było nie tak. A stukac zeczeło tak od razu. Wrociłem z przejazdzki i usłyszałem ze cos stuka na luzie..
Gadzio
Bywalec

Post autor: Gadzio »

Są dwa sposoby to poluźnić pasek, lub go ściągnąć i sprawdzić czy cichnie, drugi to zerknąć na koło, w uszkodzonym kole pasowym te trzy pręciki, które widać tu na zdjęciu latają luzem(w czasie pracy silnika, ręką ich nie poruszymy) i powodują owe stuki, po pewnym czasie tworzą się na końcach tych trzech pręcików zadziory spowodowane uderzeniami ,które można zobaczyć lub wyczuć palcem.
http://www.motoallegro.pl/item504903041 ... ega_b.html
KoperDT
Bywalec

Gadzio, Dieki za porade. Jutro obczaje jak to wygląda u mnie i czy to jest przyczyną.

[ Dodano: Sob Sty 10, 2009 7:04 pm ]
Niestety stukanie to nie jest winą uszkodzonego głównego koła pasowego. Koło Jest ok. Winny jest prawdopodobnie napinacz łancucha rozrządu.. Wygląda tak jakby był luzny łancuch rozrządu. Gdy krece wałem musze zrobic prawie cwierc obrotu wałem zeby naciągną sie łancuch a dopierp potem zaczyna poruszac sie zębatka od wałka rozrządu pod pokrywą zaworową. na wolnych obrotach prawdopodobnie delikatnie uderzają tłoki o zawory bo jak łancuch jest zbyt luzny przestawia sie delikatnie zapłon. Nie wiecie jak ten napinacz tam działa?? Bo tak daleko jeszcze sie nie zagłebiałem, dzisiaj sobota wiec czas na piwko ;)
andrzejpaluch2
Bywalec

Post autor: andrzejpaluch2 »

Może się wymądzam ale łańcuch masz napięty wtedy kiedy chodzi silnik. Jest napinany hydraulicznie więc na wyłączonym silniku będziesz miał luz. Twoje stuki bardziej mi odpowiadają na wywalone krzywki, które uderzają w zawory otwierając lub zamykając zawór. Mogą byc "sklepane". jeśli masz regulatory hydrauliczne tzw. €"szklanki" to pomyśł kiedy wymieniałeś olej. Może masz za niskie cisnienie oleju, które nie do końca je wypełnia i nie spełniają do końca swojej funkcji.
Jędrek- uzalezniony od żony i beci
dawid735
Świeżak
Świeżak

Post autor: dawid735 »

Witam radze to sprawdzic bo mi tez cos bilo i stukalo w silnku i sie okazalo ze napinacz poszedl przy lancuchu i zerwal sie lancuch a teraz czeka mnie kapitalny remont silnika albo lepiej kupic i wymienic caly silnik
;( :sad:
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

dawid735 pisze:Witam radze to sprawdzic bo mi tez cos bilo i stukalo w silnku i sie okazalo ze napinacz poszedl przy lancuchu i zerwal sie lancuch a teraz czeka mnie kapitalny remont silnika albo lepiej kupic i wymienic caly silnik
;( :sad:
W żadnym wypadku nie kupuj używanego silnika.No chyba,że znasz nabywany silnik.
Jak zdejmiesz głowicę,to bedziesz dużo więcej wiedział.
Zakładam,że na remoncie głowicy się skończy i na częściach,które uległy zniszczeniu.
Dobrze zrobiona głowica powinna odwdzięczyć się za włożony koszt i trud. :cool:
:wink:
rudy 102
Bywalec

Post autor: rudy 102 »

rok temu na autostradzie pod opolem tłoki spotkały sie z głowica przy 160 km a tez mi tak dziwnie stukało pare tysiecy w remont i silniczek brzytewka
zadnych postukiwan w tds nie wolno lekcewazyć 80% stuków w tds pochodzi z rozrzadu
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Skoro już jesteśmy przy rozrządzie...
Czy wymiana hydroregulatorów nastręcza dużo trudności? :mrgreen:
rudy 102
Bywalec

Post autor: rudy 102 »

jak masz uszkodzony jakis hydraulik to wymien wszystkie bo wymieniajac jeden za jakis czas bedziesz robił to samo z innymi
ODPOWIEDZ