kontrolka wtysków i świec żarowych

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

gami
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

kontrolka wtysków i świec żarowych

Post autor: gami »

witam mam straszny problem z bmw 525tds e-34
więc tak
zgasiłem samochód lekko nagrzany po 3-4 kilometrowej wyprawie do kiosku.za 10 minut ruszałem dalej i niestety już niemogłem odpalić samochodu. palą mi się kontrolki od wtrysków i świec cały czas. rozrusznik kręci jak szalony pompa na krótko działa podobno jakiś przekażnik tylko jaki?? jeśli ktoś się orientuje co może być przyczyną to proszę o pomoc!!!!!!!!
517=948=223
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

witam. prawdopodobnie spalił się przekażnik świec , znajduje się on po lewej stronie patrząc od czoła auta, w plastykowej skrzynce ,gdzie znajduje się sterownik komputera i tam też masz przkażnik i bezpiecznik od świec, także sprawdż bezpiecznik a pożniej przekaznik !!!
uroboric_tom
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: uroboric_tom »

Mam dokładnie ten sam problem, po zgaszeniu auta w myjni juz nie moglem go odpalic. Swiecą mi sie kontrolki od swiec i wtrysków. Gami - czy u Ciebie faktycznie byl to przekaźnik świec ?
doszły mnie sluchy, że jestem głuchy
myszabmw
Świeżak
Świeżak

Post autor: myszabmw »

a może coś z przekaźnikiem pompy wtryskowej jest coś nie tak u mnie w e36 są obok siebie 2 biały pompa wtryskowa pomarańczowy to pompa w zbiorniku pamiętam że jak wymieniałem olej i wyjmowałem ten biały żeby oleju napompować wszędzie to właśnie świeciły się kontrolka wtrysku i świec jak był wyjęty biały i samochód nie odpalał może tu gdzieś jest przyczyna
uroboric_tom
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: uroboric_tom »

U mnie byl swietny numer z tymi kontrolkami swiec i wtryskow. Okazalo sie, ze mam gdzies ukryty przycisk antykradziezowy i na myjni facet odkurzajac mi auto musial go przypadkiem dotknac i przelaczyc :)) Moj znajomy mechanik niezle sie usmial, gdy po sprawdzeniu wszystkiech mozliwosci lacznie z wyjeciem kompa i przekaznikow w celu sprawdzenia czy nie zalalo, spytal mnie o tak wlasnie przycisk - ale ja z wielkim przekonaniem twierdzilem, ze nie mam nic takiego poniewaz gdy kupowalem auto nikt mnie o tym nie poinfirmowal :)) Ale na szczescie znalazl jakies "lewe" kabelki w okolicy zlacza diagnostycznego, i nie bylo problemu, zeby to naprawic :))
doszły mnie sluchy, że jestem głuchy
ODPOWIEDZ