małe pekniecia przy komorze wirowej głowicy

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

krisztof2000
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: krisztof2000 »

małe pęknięcia przy komorze wirowej głowicy
mam problem silnik trochę mi się pocił z pod uszczelki pod głowica wyrzucał olej wiec długo nie myśląc odstawiłem samochód na warsztat zrzucamy głowice a na niej malutkie pęknięcia w okolicach komór wirowych w miejscach zaznaczonych na zdjęciu głowica szczelna jeździłem do końca nie ubywało płynu. Obrazek nie wiem czy szukać nowej czy zakładać ta tylko splanować a i jedna komorę mam pęknięta.
Czarek
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Podlaskie

Post autor: Czarek »

masz kolego taki sam problem jak ja w swoim bylym passacie, pamietaj ze jak zaczelo pekac to pekniecia pojda dalej i bedzie d*** tym bardziej ze juz ja zruszyles. pekniecia w tych miejscach odbijaja sie na kulturze pracy silnika tak mi wtedy powiedzial znajomy mechanik. ja swoja dalem do regeneracji (pospawali pekniecia, zalozyli na prasie (pamietaj musza byc musowo wprasowane) nowe komory wirowe i splanowali. zrobilem po ty zabiegu 50tyskm i sprzedalem auto a i tak wszystko bylo cacy zero problemow
Awatar użytkownika
suley
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994

Post autor: suley »

Chyba nie warto ryzykować, tym bardziej że głowice w tds należą do wybrednych. Pęknięcia jakie by nie były zawsze będą groźne.
krisztof2000
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1998

Re: małe pekniecia przy komorze wirowej głowicy

Post autor: krisztof2000 »

kupiłem używaną głowice w eleganckim stanie już wszystko poskładane i auto lata dodam ze doszedł do tego nowy rozrząd i regeneracja pompy wtryskowej trochę dostałem po kieszeni ale takie jest życie myślę ze furka się odwdzięczy.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

krisztof2000 pisze:kupiłem używaną głowice w eleganckim stanie już wszystko poskładane i auto lata dodam ze doszedł do tego nowy rozrząd i regeneracja pompy wtryskowej trochę dostałem po kieszeni ale takie jest życie myślę ze furka się odwdzięczy.
Powinna! :D Moja odwdzięczyła się bezawaryjną jazdą przez kilka lat (po podobnym "zabiegu"), czego i Tobie życzę! :wink:
elvis
zbanowany
zbanowany

Post autor: elvis »

Ja te komory wymieniłem ,koszt jednej 44 zł ,jak sie rozlecą i wpadną do cylindra to wiadomo co będzie :shock:
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

ja bym wolał nie widzieć co bedzie wtedy... u mnie male pekniecia na komorach zniknęły po planowaniu, zostały poprostu starte, i jak narazie dopiero pare tysiecy po zlożeniu i jest git.. :twisted:
ODPOWIEDZ