318tds - wibracje podczas kręcenia kierownicą

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

jerryisback
Świeżak
Świeżak

Post autor: jerryisback »

Po ostatniej wizycie w warsztacie (w sumie 2 do ten pierwszy sobie nie do konca poradził i oddał auto do drugiego) - uszczelnienie pompy i kilka innych drobniejszych robótek wystepuje dziwny objaw przy kręceniu kierownicą.
Słychać i czuć wibracje w układzie kierowniczym. Nawet nie trzeba kręcić - wystarczy wywrzeć presję na kierownicę w którąkowiek ze stron (oczywiscie chodzi o obrót). Wrażenie jest takie jakby pasek przepuszczał na którymś z kół - na przykład pompy wspomagania.
Co śmieszniejsze, nie jest to regularne - efekt czasem ustępuje. Wczoraj gdy odbierałem auto z tego pierwszego warsztatu po poprawce geometrii (mieli w tym czasie wytropić co mi terkocze we wspomie), powiedzieli mi ze z ukladem wspomagania jest wszystko w najlepszym porządku i wg nich to efekt zbyt niskich (minimalnie) obrotów jałowych - że niby pod obciążeniem te wibracje się pojawiają. Fakt ze przy wiekszych obrotach - tak powyżej 1000 terkotania podczas kręcenia nie słychać, ale wczoraj poraz pierwszy podczas przejazdzki po miescie słyszałem i delikatnie czułem te wibracje podczas postoju na swiatłach bez dotykania kierownicy...
Dziś jade zgodnie z sugestią mechaniorów na poprawke ustawienia pompy do tego drugiego warsztatu, ale mam watpliwości czy napewno to wina obrotów. Mam nadzieje ze zgodnie z prawem muprhyego, wibracje nie ustaną jak zajade na miejsce (tak jak to bylo wczoraj :roll: ).
Czy ktoś spotkał się w swoim tdsie z podobnym defektem? Może macie jakies sugestie?
Obrazek
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Witam
Sprawdź ilość i stan płynu(zabrudzenie) w układzie wspomagania a najlepiej wymień na taki jaki ma być :) Cuda się dzieją z przekładnią jak jest płyn nieodpowiedni lub jest go za mało.
Obrazek
jerryisback
Świeżak
Świeżak

stan plynu sprawdzalem od razu jak te cuda zaczely sie dziać. było ok.
mam dziwne przeczucie ze ktoś coś spieprzył jak składał wszystko do kupy po regeneracji pompy...
Obrazek
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Województwo: Lubelskie

Post autor: RaffY »

A czy plyn w zbiorniczku nie byl spieniony. A mechanik wcisnal piekny kit bo wiadomo ze przy wiekszych obrotach silnika pompa ma lżej... Jak na moj gust to zaczyna ja powoli cos dotykac. Nie mialem nigdy problemow ze wspomaganiem... Ale ja na twoim miejscu dokonczylbym ta pompe i zbieral powoli na nowa ;/ ( przy czym to jest tylko moje zdanie i nie zmuszam do takiego postepowania) Pozdro
jerryisback
Świeżak
Świeżak

nie, plyn nie byl spieniony. nie wykluczone ze pompa sie konczy powoli, bo stara, jak cale auto:) bylem na wstepnych ogledzinach w warsztacie - umowiony jestem na wtorek na akcje wlasciwa. ale padlo podejzenie na wiskoze - wygladalo jakby od niej wibracje sie po ukladzie paskow rozchodzily. po odkreceniu wiatraka na probe, objaw ustal, ale ze zdazalo sie ze objaw pojawia sie i znika podczas jazdy czasem, o niczym to nie przesadza... zobaczymy we wtorek.
Obrazek
Awatar użytkownika
RaffY
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Województwo: Lubelskie

Post autor: RaffY »