E36 318 touring. Problem z rozładowującym się akumulatorem

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Nitroo1987
Bywalec

Post autor: Nitroo1987 »

Witam zdarza mi się niecodzienna sytuacja, tj. MIEJ WIĘCEJ RAZ W MIESIĄCU PADA MI AKUMULATOR, PRZEZ CAŁY MIESIĄC WSZYSTKO JEST OK, AŻ W PEWNYM MOMENCIE PODCHODZĘ DO AUTA I OKAZUJE SIĘ IŻ AKUMULATOR JEST PADNIĘTY DO ZERA.
ZDARZA MI SIĘ TO PRZECIĘTNIE CO MIESIĄC. BYLEM U DWÓCH ELEKTRYKÓW SAMOCHODOWYCH JEDEN STWIERDZIŁ ŻE WSZYSTKO OK, PO MIESIĄCU ZNOWU AKUMULATOR ROZŁADOWANY, POTEM DRUGI ELEKTRYK STWIERDZIŁ ŻE TO WINA RADIA, WYJĄŁEM- PO MIESIĄCU TO SAMO. AKUMULATOR NOWY I W PEŁNI SPRAWNY (SPRAWDZANA ŻYWOTNOŚĆ) AKUMULATOR MA 74 Ah .
Z JEDNEJ STRONY CZĘSTO JEŻDŻĘ NA KRÓTKIE DYSTANSE I MOŻE SIĘ NIE DOŁADOWUJE DO KOŃCA BO JEST WIĘKSZY NIŻ ZALECANY, ALE PRZECIEŻ TO NIE DUŻA RÓŻNICA. (KIEDYŚ W CZASIE JAZDY SKAKAŁA MI WSKAZÓWKA OD TEMPERATURY-ALE CHYBA TO WINA STYKU OD ZEGARÓW PONIEWAŻ JAK PUKNĄŁEM W KOKPIT TO PRZESTAŁA SIĘ RUSZAĆ)

PROSZĘ O PORADY - MOŻE KTOŚ MIAŁ COŚ PODOBNEGO
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

1. Po co ten krzyk?
2. Podaj dużo więcej szczegółów... szklane kule na urlopie... wróżki też.

3. Po czym elektryk wywnioskował, że "to wina radia!"?

4. Jakie masz napięcie na klemach w czasie pracy silnika

5. Jaki prąd płynie w obwodzie po dłuższym czasie od zamknięcia auta? (np. po 15 minutach.
antek1001
Bywalec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 520d
Rocznik: 2008
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Post autor: antek1001 »

Miałem podobny problem w ciagu 3 miesięcy 3 razy ładowanie a aku mam roczną Centrę 95Ah nie muszę pisać jaki to problem go tachać do domu i wyjmować z touringa elektryk stwierdził, że "ucieka" mi prąd. Pojechałem do gościa, który podłaczył pod kompa i stwierdził, że coś mi robi zwarcie przy klimatroniku. Nie wiem co robił bo zostawiłem mu auto. Zapłaciłem 100zł i od tej pory problemu nie ma. A zanim pojechałem do fachowców to miałem taki objaw po wyłaczeniu silnika było słychać jakieś dzwieki jakby wiatraczek czy cos w miejscu klimatronika.
jarku
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: jarku »

antek1001 pisze: A zanim pojechałem do fachowców to miałem taki objaw po wyłaczeniu silnika było słychać jakieś dzwieki jakby wiatraczek czy cos w miejscu klimatronika.
Ten wiatraczek zawsze dłuzej pracuje i chłodzi elektronike - też tak miałem w dwóch autach z klimatronic
ODPOWIEDZ