[e34] Wskażnik paliwa

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Pablo1987
Bywalec

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: Pablo1987 »

Witam mam problem z wskaźnikiem paliwa.

Nie wiem co się stało.

Dzisiaj pojechałem na miasto pokazywało mi 20 litrów w baku. Ale jak wróciłem do auta to nie mogłem go odpalić bo brakło paliwa i wskazówka wskazywała na 0. A na pewno nie spalił 20 litrów na 4 kilometry :/

Jak mu wleje pełny bak to wszystko ok ale jak zejdzie poniżej 40 litrów to wskazówka szaleje. Jade na 4 biegu schodzi na 0 wbije 5 pomału wraca do normy ale i tak skacze od 0 do 40.

W czym może być problem??
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: lucasdj »

O ile nie gubisz gdzieś paliwa z powodu nieszczelności (dziury w przewodzie paliwowym) to wyciągnij "smoka" z baku i dokładnie wyczyść. Zbiera się tam osad i blokuje układ pomiaru paliwa. Dodatkowo sprawdź czy działa Ci pompka paliwa w baku, ale o tym było już na forum to poszukaj.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: raven_1983 »

Kwestia pomiaru poziomu paliwa jest nieco... zagadkowa.

Od jakiegoś czasu borykam się w swoim traktorku z poziomem paliwa.

Wszystko działa jak należy poza pomiarem.

Całość rozebrana, wyczyszczona, przelutowana, przetarta, sprawdzona miernikiem - jest ok.

Niestety w całości głupieje:
OBC podaje prawidłowo poziom paliwa do około 40 litrów, potem bardzo szybko spada do 8 litrów i wisi sobie aż dojdzie do rezerwy, potem odlicza w oparciu o rzeczywistą dawkę wtrysku.

Zegary do około 60 podają dobrze, potem zaniżają ilość paliwa, zjeżdżając do rezerwy i zapalając rezerwę gdy w baku jeszcze sporo paliwa, a OBC jeszcze daleko od rezerwy.

Może kiedyś rozdłubię całą instalację i poszukam gdzie siedzi złośliwość... chwilowo brak czasu.
Pablo1987
Bywalec

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: Pablo1987 »

A jak wyciągnąć smoka z baku?? Próbowałem wczoraj ciągnę za wężyk ale nie chce wyjść - rusza się ale nie chce się podnieść sieci na dnie cały czas , jak by się trzymał na śrubie jakiejś. Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: raven_1983 »

Pompka jest trzymana przez kosz zapięty na dnie zbiornika - dwa zaczepy po bokach trzeba ścisnąć da się wyciągnąć...

http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... pply_pump/

Element numer 5.
kruszynka
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1994
Województwo: Warmińsko-mazurskie

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: kruszynka »

Widza że nie tylko ja mam ten problem U mnie natomias wskażnik dochodzi do 20 litrów i nie opada bardziej Wymieniłem pływak i dalej to samo. Myslałem że mam pusty zbiornik ale wlałem 20 litrów i wskazówka weszła na 40 litrów. A napewno tam nie ma tyle paliwa. Czy ktos wie jak powinien bys ustawiony pływak w zbiorniku(czy kreski powinny byc do siebie ta na zbiorniku i ta na pływaku przy zakrecce). Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi, ale jest tak że jak mi zejdzie na 20 litrów to tak naprawde mam juz prawie pusty zbiornik i mam problem z rozruchem (pompe paliwa tez zmieniłem odrazu) w koszu dobrze ja zamocowałem. Może ktos wie jak to ustawic??
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: Eskimos »

U mnie z kolei OBC pokazuje ilość paliwa dobrze do ok. połowy baku, a później w ciągu 50-80km spada do zera (zasięg tak samo - pierwsza połowa baku OK, a później szybko w dół). Z kolei wskaźnik pokazuje w całym zakresie dobrze i to nawet dość precyzyjnie, kontrolka rezerwy działa i zapala się w odpowiednim momencie. Jak wyczaicie gdzie zajrzeć, to dajcie znać ;)
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Rocznik: 1993
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: lucasdj »

U mnie wskaźnik pokazywał co chciał. Raz 40litrów, raz 20, albo rezerwę. Zauważyłem, że mając ok 40 litrów w baku, jadąc w trasie wskazówka opadała powoli i pokazywała w miarę prawdziwy stan, aż do zapalenia się rezerwy. Jednak po zgaszeniu silnika w trakcie i ponownym odpaleniu wskaźnik skacze sobie na losową wartość i tam zostaje...
Więc rozebrałem wszystko w baku (pompka, wężyki itp.), wyczyściłem, sprawdziłem, wymieniłem przewody paliwowe aż do komory silnika i pompkę w baku. Poskładałem i ... przez tydzień było ok. Ale teraz od ponad roku mam tak, że od góry do dwudziestu litrów pokazuje ok. Poniżej ustawia się jak chce i siedzi tam aż do rezerwy. Przywykłem do tego, bo wiem, że na rezerwie zrobię jeszcze spokojnie 80km po mieście zanim się silnik zapowietrzy :)
Polecam wyczyścić smoka, bo zdziwicie się ile potrafi się syfu z paliwa (pomimo tankowania non stop Vervy z Orlena) nazbierać przez jeden rok. Co do reszty trzeba się jednak przyzwyczaić, bo szkoda kasę i czas ładować na coś co nie przynosi zamierzonych efektów.
No chyba, że ktoś znajdzie w czym tkwi problem to chętnie przetestuję to u siebie.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
Awatar użytkownika
frantz
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Śląskie

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: frantz »

Widzę, że wskaźnik męczy ostro :wink: U mnie jest podobnie z tym że dopiero przy zbliżaniu się do rezerwy. Wskazówka obniża się trochę pod 20l, dosyć długo tam stoi a potem nagle spada na rezerwę, oświeca "inkasenta", po chwili rezerwa gaśnie, wskazówka się już nie podnosi, potem znów oświeca itd. aż do momentu kiedy świeci już na stałe, a wskazówka idzie już w dól normalnie. Poza tym jak zaleje jakieś 10-15l gaśnie mi tylko rezerwa a wskaźnik nadal tkwi na czerwonym przez jakieś 10 min, dopiero potem przytomnieje, że w baku jest jednak trochę więcej. Przy tankowaniu powyżej 20l "odświeżanie informacji" działa od razu :wink: Ale że jako wymieniałem pompę w baku wyciągnąłem smoka, wszytko wyczyściłem, przesmarowałem, przelutowałem ale w zasadzie nic się nie zmieniło. Za to miałem dziwny objaw jak podłączyłem pływak na sucho, żeby sprawdzić czy działa (na mierniku niby wskazania były ok). Zaświeciłem rezerwę ręcznie no i ok, rezerwa świeci no to jadę tym "plastrem" do góry i wskaźnik ożył z lekkim opóźnieniem ale rezerwa już została zapalona! W związku z tym może wina złych wskazań leży bardziej po stronie wskaźników? Jest tam w końcu dosyć pokaźna płyta główna i te dziwy biorą się z zimnych lutów na niej? Gdzieś wyczytałem, że tak może być bo w e34 zaczyna się od zawyżań wskazań, zaniżań, a w efekcie końcowym wskaźnik w ogóle przestaje pracować. To taki mój skromny pomysł :wink: skoro wszyscy z tym walczymy i raczej przegrywamy :?
borowik23
Świeżak
Świeżak
Model: 524d/td
Rocznik: 1991

[e34] Wskażnik paliwa

Post autor: borowik23 »

Problem ogólnie dośc popularny we wszystkich E34 chyba :) przynajmniej czytałem o nim na jednym z forów BMW, i tam nawet nagrode chcieliz robic dla osoby, które znajdzie rozwiązanie tego problemu na stałe ;) i nici ;)
U mnie zatrzymuje sie na 20 l zazwyczaj, ale zapala sie rezerwa o dziwo - i po przejechaniu kilometra-dwoch na rezerwie, wskaznik paliwa opada na normalną wysokosc ;) czyli sie tak jakby naprawia.

Z mojego punkt widzenia pomaga tankowanie do pełna za każdym razem - nie wiem dlaczego, ale jesli tak tankuje - to wskaznik praktycznie nigdy nie wariuje :)
ODPOWIEDZ